Κρούσματα κορωνοϊού: Αχτίδα αισιοδοξίας στους ειδικούς από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα κορωνοϊού: Αχτίδα αισιοδοξίας στους ειδικούς από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα κορωνοϊού: Το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει σταθερός, μια  καλή ένδειξη για την έκβαση της μάχης με τον ιό τον μήνα που πέρασε - Μαθήματα ευγνωμοσύνης, αισιοδοξίας και ψυχραιμίας από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση

ellada-koronoios
Μαθήματα ευγνωμοσύνης, αισιοδοξίας και ψυχραιμίας παρέδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Η παράθεση των αριθμών που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα επέτρεψε στον καθηγητή να εμφανιστεί λιγότερο φορτισμένος και προβληματισμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Εχθές καταγράφηκε ένας θάνατος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 50. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται διασωληνωμένοι 90 ασθενείς - πρόκειται για το πεδίο των νοσοκομείων όπου δίδεται μεγάλη μάχη και οι ασθενεις συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα όμως αυξάνονται και τα όπλα των ειδικών.

Τσιόδρας: Διχάζει η ευρεία χρήση μάσκας την επιστημονική κοινότητα - Open Ελλάδα 1/4/2020 | OPEN TV


Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους 295 ασθενείς, ποσοστό που αποτελεί το 25% του συνολικού αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - ποσοστό που συμβαδίζει με όσα έχουν δείξει τα διεθνή δεδομένα της πανδημίας. Το 70% αυτών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 65 ετών, απόδειξη της επίπτωσης του κορωνοϊού σε όλους τους ενηλίκους και όχι μόνο σε ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες. Το γεγονός ότι το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει σταθερός επιτρέπει στους ειδικούς και φυσικά στον εκπρόσωπο του υπουργείου να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της μάχης με τον κορωνοϊό για τον μήνα που πέρασε.

Μετά το μάθημα της αισιοδοξίας για την πορεία του κορωνοϊού και της συσχέτισης της με την τήρηση των μέτρων, ο καθηγητής παρέδωσε μάθημα ψύχραιμης και νηφάλιας στάσης απέναντι σε διακίνηση ερωτημάτων από επιστημονικούς κύκλους όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με την καταγραφή των θανάτων λόγω κορωνοϊού και αιτιάσεις για τον τρόπο μη διαφανούς αποτύπωσης των θλιβερών συμβάντων.

Τονίζοντας ότι «είμαστε προασπιστές της αλήθειας» εξήγησε με ποιο τροπο γίνεται η καταγραφή των θανάτων από τα ληξιαρχεία της χώρας. «Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των Δήμων της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς. Είναι συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφουμε. Τα δεδομένα αφορούν στο σύνολο της χώρας, προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων, που λειτουργεί από το Μάιο του 2013 στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας. Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες. Συνήθως αυτό το σύστημα καταγράφει αύξηση θανάτων όταν υπάρχει κάποια επιδημία η οποία σχετίζεται με αύξηση θανάτων σε μια χώρα» ειπε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας. Δεν έχει λοιπόν το σύστημα καταγράψει θανάτους στην Ελλάδα ή θνησιμότητα, η οποία να είναι παραπάνω από τα πλαίσια της αναμενόμενης» κατέληξε, τονίζοντας ψύχραιμα και ηρεμα, παρά την προκλητική διακίνηση σεναρίων για μη δηλωμένους θανάτους λόγω κορωνοϊού, πως «η σταθερή θνησιμότητα είναι πάρα πολύ καθησυχαστικό ενδεχόμενο για εμάς».

Τέλος, προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το «ανθρώπινο πρόσωπο» του ο κ. Τσιόδρας μετά την παράθεση των επιστημονικών στοιχείων που είχε στη διάθεση του, αναφέρθηκε σε όλους τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, και στον τεράστιο αγώνα που δίνουν μαζί με τους επαγγελματίες υγείας.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε την επίσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι στα νοσοκομεία Αττικόν και Αγία Βαρβάρα συνοδεία του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του κ. Χρήστου Ροϊλού. «θέλω να στείλω τις θερμές μου ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς μου ονομαστικά, σε κάποιους από τους ασθενείς που επισκέφτηκα στο «Αττικόν» και στην «Αγία Βαρβάρα», παρουσία ενός σεμνού ανθρώπου του τοπικού ΥΠΕάρχη, του κ. Ροϊλού. Επισκέφθηκα τους εξής ασθενείς: τον Ιωσήφ, την Κωνσταντία, το Δημήτρη, την Ελένη, τον Παναγιώτη, τη Μαρία, τον Αναστάση, την Αικατερίνη, τον κυρ-Νίκο, τη Γεωργία, τη Ρεγγίνα, τη Βιολέτα, τη Μαρία, την Ελένη που είναι και έγκυος. Γρήγορα περαστικά από την καρδιά μας σε όλους, όπως και σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγονται πως «σε ένα ξεχείλισμα ευγνωμοσύνης σε όλους τους υγειονομικούς, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ από όλους εμάς στους ήρωες της πρώτης γραμμής. Μεταξύ αυτών που είδα ή μίλησα σήμερα και περιποιούνται εκεί τους αρρώστους, τη Νάντια, τον Παναγιώτη, την Ανθούλα, το Ναπολέοντα, τη Στυλιανή στην «Αγία Βαρβάρα». Το Δημήτρη, την Αναστασία, το Χρήστο, τη Δήμητρα, τον Μάνο, τη Χριστίνα, τον Κώστα, το Γιώργο, τη Βιβή, το Δρόσο, το Θοδωρή, το Νίκο, τον Περικλή από την Αλεξανδρούπολη. Τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Παπανικολάου» και όλους τους άλλους. Μας δίνουν σε όλους κουράγιο να συνεχίσουμε» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Σωτήρης Τσιόδρας φωτογραφίζεται με τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» στο Αγία Βαρβάρα

Συναγερμός από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

Πάτρα - Συγκλονίζει 44χρονος: Πέρασα 15 εφιαλτικές ημέρες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης