Έπαιρνε για 14 χρόνια τη σύνταξη του αποβιώσαντα στρατιωτικού πατέρα του

Έπαιρνε για 14 χρόνια τη σύνταξη του αποβιώσαντα στρατιωτικού πατέρα του

Επί 14 χρόνια ελάμβανε την σύνταξη του αποβιώσαντα στρατιωτικού πατέρα του, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και ο νέος Ποινικός Κώδικας τον έριξε στα μαλακά - Οι εισπράξεις του ανέρχονταν σε €228.990

Πάτρα: Έπαιρνε επί δέκα χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του
Ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνόησε τον υιό πρώην ενστόλου ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς πλέον του ότι εισέπραττε επί 14 χρόνια την σύνταξη του πατέρας που είχε αποβιώσει, στην συνέχεια αρνήθηκε να επιστρέψει το ποσό των συντάξεων τις οποίες παράνομα είχε οικειοποιηθεί και ανερχόντουσαν στα 228.990 ευρώ.

Ο συνταξιούχος απόστρατος αξιωματικός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1999 και μοναδικοί κληρονόμοι του ήταν η σύζυγος του, η οποία απεβίωσε τρία χρόνια μετά τον Ιανουάριο του 2002 και ο υιός του.

Ο υιός του αποβιώσαντος στρατιωτικού, όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, «παρά το γεγονός ότι είχε υποχρέωση από τον νόμο να αναγγείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη μεταβολή που επήλθε στη συνταξιοδοτική κατάσταση του πατέρα του, δηλαδή το γεγονός του θανάτου του, δεν το έπραξε».

Αντίθετα, συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες, «με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, εν γνώσει του αθέμιτα παρασιώπησε το γεγονός αυτό από την αρμόδια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους που στελέχωναν την υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι αγνοώντας το θάνατο του πατέρα του, εξακολούθησαν να πιστώνουν κάθε μήνα σε λογαριασμό που τηρείτο στην Τράπεζα, στον οποίο ο κατηγορούμενος ήταν συνδικαιούχος, τη σύνταξη του θανόντος για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και το Μάιο του 2013, δηλαδή επί μακρό χρονικό διάστημα, το δε συνολικό ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό αυτό ανέρχεται σε 228.989,29 ευρώ».

Μάλιστα, όταν αναζητήθηκε από την η αρμόδια υπηρεσία «το αχρεωστήτως πιστωθέν ποσό, διαπιστώθηκε ότι στον λογαριασμό υπήρχε υπόλοιπο 8,66 ευρώ, αφού ο κατηγορούμενος ως συνδικαιούχος, είχε αναλάβει το ποσό των 228.980,63 ευρώ, με χρήση κάρτας αναλήψεως από ATM, την οποία είχε προμηθευτεί ως συνδικαιούχος του λογαριασμού, ποσό που βεβαιώθηκε στη Δ.Ο.Υ. και το οποίο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να επιστρέψει».

Δεν παραλείπουν οι αρεοπαγίτες σε μια προσπάθεια να καταδείξουν την πρόθεση του υιού του αποστράτου να επισημάνουν, ότι η μητέρα του «μέχρι το θάνατο της (Ιανουάριος 2002) ποτέ δεν ζήτησε την απονομή σ' εκείνη ισόβιας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως χήρα του αποβιώσαντος συζύγου της συνταξιούχου του Δημοσίου».

Κλείσιμο
Έτσι, ο υιός από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 χρόνια.

Οι Εφέτες έκριναν ότι ο υιός του αποβιώσαντος στρατιωτικού «εν γνώσει του αθέμιτα παρασιώπησε το γεγονός του θανάτου του πατέρα του από τις αρμόδιες αρχές, μην προβαίνοντας στην γνωστοποίηση του γεγονότος σε αυτές ως όφειλε, παραπλανώντας έτσι τα αρμόδια όργανα αυτών, με σκοπό να συνεχίζεται να καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό η σύνταξή του από το Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και το Μάιο του 2013».

Μέσα από τις φυλακές, ο υιός του πρώην ενστόλου κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον εφετειακή απόφαση.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους και αόριστους όλους τους λόγους που προέβαλε, επισημαίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις στα πραγματικά περιστατικά.

Όμως, το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, επισημαίνει ότι σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 386 § 2 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, «αν η απάτη στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, διώκεται αυτεπάγγελτα και παραγράφεται μετά 20 έτη».

Την ίδια στιγμή οι αρεοπαγίτες προσθέτουν, ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, δηλαδή, από 1-7-2019, με τις διατάξεις του άρθρου 386 παρ. 1-2, το έγκλημα της διακεκριμένης απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα τα 120.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 1.000 ημερήσιες μονάδες, δηλαδή το πλαίσιο ποινής είναι επιεικέστερο του προηγουμένου νόμου».

Παράλληλα, αποφάνθηκαν με το νέο Ποινικό Κώδικα έχει καταργηθεί η παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, που έχει επιβληθεί στον υιό του αποβιώσαντος στρατιωτικού.

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες, ανέπεμψαν την υπόθεση στο Εφετεία για νέα επιμέτρηση της ποινής του και για να διαγραφεί η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για 5 έτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης