7η Εξποτρόφ: Ξεκινά την Παρασκευή η μεγάλη γιορτή γαστρονομίας

7η Εξποτρόφ: Ξεκινά την Παρασκευή η μεγάλη γιορτή γαστρονομίας

Η φετινή, τριήμερη διοργάνωση τιμά την κρητική διατροφή μέσα από μια σειρά από μαγειρικές εκδηλώσεις

expotrof_15
Γαστρονομική γιορτή στήνει για μια ακόμη χρονιά η Εξποτρόφ - The Greek Fine Food Exhibition. Το φετινό ραντεβού είναι στις 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, στο εκθεσιακό κέντρο HΕLEXPO στο Mαρούσι.

Σημείο συνάντησης παραγωγών, επαγγελματιών του χώρου των τροφίμων και των ποτών και καταναλωτικού κοινού, η έκθεση, που φωτίζει ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, καινούργιες ιδέες και κυρίαρχες ή αναδυόμενες γαστρονομικές τάσεις, ευνοεί τη συνεργασία και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τονώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και ενισχύει την εξωστρέφεια.  

Τιμώμενη περιφέρεια η Περιφέρεια Κρήτης

Η φετινή, τριήμερη διοργάνωση τιμά την κρητική διατροφή μέσα από μια σειρά από μαγειρικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα πολλά διαλεκτά προϊόντα (ελαιόλαδο, σταφίδες, ελιές, παξιμάδια, κρασιά, αποστάγματα, βότανα, μέλι, γαλακτοκομικά, προϊόντα χαρουπιού κ.ά.) και τη χαρακτηριστική μαγειρική ντοπιολαλιά της μεγαλονήσου.

Οι παραγωγοί

350 Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στην 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, παρουσιάζοντας εκατοντάδες σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα - βουτυράτα τυριά, ιδιαίτερα αλλαντικά, σπάνια μέλια, γοητευτικά μπαχαρικά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ασυνήθιστες σάλτσες, μεζέδες του Αιγαίου...

Μια σειρά από πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα περιμένουν τους επισκέπτες στο ειδικά διαμορφωμένο Bio Corner, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ενώ ένα περίπτερο αφιερωμένο στην Καλαβρία, μέρος άλλοτε της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), το οποίο φιλοξενεί 27 παραγωγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος Agora Calabria, στόχο έχει να ενισχύσει τους υπάρχοντες ήδη από την αρχαιότητα δεσμούς με την περιοχή και να ανοίξει το δρόμο για συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι μαγειρικές (και όχι μόνο) προκλήσεις

Στην πάντα δημοφιλή εκδήλωση «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», η αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της 7ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, αλλά και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι σεφ, ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Μπαξεβάνης, η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Παναγιώτης Μενάρδος, ο Χρήστος Βέργαδος, ο Χάρης Νικολούζος και ο Νίκος Σταυρακάκης, θα στήσουν ένα πληθωρικό μωσαϊκό από γαστρονομικές δημιουργίες εμπνευσμένες από κάθε γωνιά της χώρας - παρουσιάζει η Εύα Παρακεντάκη.

Όσο για τους πρωταγωνιστές του καινούργιου, πρωτότυπου Greek Dish Challenge, που θα διεξαχθεί στην κεντρική σκηνή της έκθεσης, θα διασταυρώσουν τις... κουτάλες τους, αναλαμβάνοντας να δημιουργήσουν δύο ιαφορετικά πιάτα βασισμένα στην ίδια πρώτη ύλη· στόχος τους, να αναδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε πρωταγωνιστικό προϊόν. 

Τα Masterclasses

Eπαγγελματίες σομελιέ, γευσιγνώστες και σεφ θα πραγματοποιήσουν δέκα διαφορετικά δίωρα masterclasses στην φετινή έκθεση. Τα σεμινάρια/sessions γευσιγνωσίας, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες (Τυρί & κρασί, Αλλαντικά & μπίρα, Αλίπαστα, ελιές & συνοδευτικά αποστάγματα, Μέλι & βότανα) είναι δωρεάν, οι ενδιαφερόμενοι όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

To Ηoney bar

Το μέλι έχει φέτος το δικό του μπαρ, όπου τους επισκέπτες θα περιμένουν επιλεγμένα μέλια και παράγωγα μελιού, αλλά και ειδικοί του χώρου, οι οποίοι θα κατατοπίσουν τους ενδιαφερόμενους όσον αφορά στις ευεργετικές ιδιότητες και στις ιδιαιτερότητες των παρουσιαζόμενων μελισσοκομικών προϊόντων.

To Beer Corner

Κλείσιμο
Εκτός από το μέλι, το δικό της stand θα έχει και η μπίρα. Το Beer Corner της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ελληνική μικροζυθοποιία, με δεκάδες ετικέτες προς δοκιμή και αγορά, τόσο παλιότερες όσο και νεοεμφανιζόμενες, που μέσα από διαφορετικές τεχνικές ζυθοποίησης και ετερόκλιτα στιλ αποτυπώνουν ένα δυναμικό πεδίο που... βράζει.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες της Ελλάδας

Ένα νέο, φιλόδοξο project που πρωωθεί την ανάπτυξη της γευστικής ταυτότητας των ελληνικών περιοχών μέσα από συντονισμένες συνεργασίες και συνολικές δράσεις προβολής, με απώτερο σκοπό το χτίσιμο ενός ισχυρού brand name για τον εκάστοτε τόπο θα συστήσει στους επιχειρηματίες και στο κοινό της ΕΞΠΟΤΡΟΦ ο Γιώργος Πίττας. Στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, οι Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism, που ήδη δηλώνουν την παρουσία τους σε δέκα περιοχές της χώρας, θα παρουσιάσουν τα πρώτα δείγματα της δράσης τους.

Τα βραβεία ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Στα καθιερωμένα πλέον «Βραβεία ΕΞΠΟΤΡΟΦ» θα συμμετάσχουν όλα τα προιόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα παρασκευής, την καινοτομία αλλά και τη συσκευασία τους, αναδεικνύοντας το επίπεδο ανάπτυξης του ελληνικού τροφίμου και της προσπάθειας των Ελλήνων παραγωγών. Μέσα από μια διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας, θα αξιολογηθούν, χωρισμένα σε 24 κατηγορίες, λαμβάνοντας τη διάκριση που τους αντιστοιχεί, ενώ τα καλύτερα από αυτά θα διεκδικήσουν ένα από τα 13 ειδικά βραβεία του διαγωνισμού.

B2B Μarketspowered

Να κλείσουμε σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης εγκαινιάζεται η δράση Β2Β Marketspowered. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μέσω ποιοτικών Β2Β ραντεβού τους παραγωγούς- εκθέτες της έκθεσης με τους αγοραστές των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων για να τους παρουσιάσουν, σε συγκεκριμένο χρόνο και με προκαθορισμένη διαδικασία, τα προϊόντα τους. Τα επαγγελματικά ραντεβού θα διεξαχθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.expotrof.gr

ΕΞΠOTΡΟΦ 2020, 24-26 Ιανουαρίου, Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, Μαρούσι Η μετακίνηση θα γίνεται μέσω shuttle bus από το σταθμό του μετρό Νερατζιώτισα. Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή, 24/1: 10:00 - 20:00 , Σάββατο, 25/1: 10:00 – 20:00, Κυριακή, 26/1 : 10:00 – 19:00. Τιμή εισιτηρίου: € 5, τριήμερο εισιτήριο: € 12. Για παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης