Συγκλονιστικό άρθρο για τον φόνο της Αμερικανίδας βιολόγου: Αυτή δεν είναι η δική μας Κρήτη - Κάτι δεν πήγε καλά με το νησί μας

Eato_again_main

«Και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, πουθενά όμως δεν ακούστηκε ένας νέος άνθρωπος να σκοτώνει με τ’ αυτοκίνητο μια επιστήμονα για να τη βιάσει» γράφει ο δρ. Παιδαγωγικής, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Χάρης Στρατιδάκης

Ο βιασμός και η δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton, από τον 27χρονο Γιάννη Παρασκάκη, στην Κρήτη, επανέφερε στο προσκήνιο τα φαινόμενα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο νησί. Η «πολεμική» στο Διαδίκτυο είναι έντονη, με πολλούς να επιτίθενται στους Κρητικούς για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και ανθρώπους του νησιού να απαντούν, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται, δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα.

Θέση σε αυτήν την άτυπη αντιπαράθεση παίρνει, με ένα συγκλονιστικό άρθρο, ένας Κρητικός, δρ. Παιδαγωγικής, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, ο κ. Χάρης Στρατιδάκης. Στο άρθρο του, με τίτλο «Μήπως στην Κρήτη η ανθρώπινη ζωή παραέγινε φθηνή;», που δημοσιεύεται στο rethemnosnews.gr, ο κ. Στρατιδάκης θέτει αμείλικτα ερωτήματα στους συμπατριώτες του.

Μεταξύ άλλων, καταγράφει μία σειρά τραγικών περιστατικών στην Κρήτη και παρατηρεί: «Και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, πουθενά όμως δεν ακούστηκε ένας νέος άνθρωπος να σκοτώνει με τ’ αυτοκίνητο μια επιστήμονα για να τη βιάσει. Πουθενά στην Ελλάδα δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζονται οι ίδιες τροχαίες παραβάσεις με τη συγκαταβατικότητα που αυτό συμβαίνει στο νησί μας. Πουθενά στη χώρα μας οι βοσκοί δεν καταπατούν με την ίδια ευκολία τις γεωργικές περιουσίες, πουθενά δεν βάζουν τα πρόβατά τους να τρώνε το γρασίδι γύρω από πισίνες ξενοδοχείων, πουθενά αλλού δεν πυροβόλησαν πρώην νομάρχη και δεν ανατίναξαν το σπίτι του επειδή δεν τους έκανε τα χατίρια».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαία τα γεγονότα αυτά και δεκάδες άλλα, εκτός κι αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, μέχρι που το δικό μας χωράφι να είναι αυτό που καταπατείται και η δική μας γυναίκα ή κόρη να είναι εκείνη που βιάζεται και δολοφονείται. Φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά στο νησί μας με κάποιες από τις θεωρούμενες ως "αξίες" του [...] Ασφαλώς δεν είναι αυτή η δικιά μας η Κρήτη» υπογραμμίζει.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Στρατιδάκη:

Πριν από μια εικοσαετία, όταν εγώ και η γυναίκα μου ήμασταν μεσόκοποι, τής συνέβη ένα περιστατικό, στο οποίο δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία. Χρειάστηκε να έρθει στο χωριό, όπου είχα εργάτες, με το ΚΤΕΛ και να κατέβει σε μια μυλοποταμίτικη διακλάδωση, απ’ όπου θα την παραλάμβανα με το αυτοκίνητο. Επειδή όμως αργούσα, πήρε τον δρόμο, περπατώντας όχι περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Όταν τη συνάντησα, ήταν έξαλλη που την είχα αφήσει μόνη. Από τη δεκάδα των «αγροτικοκτηνοτροφικών» αυτοκινήτων που είχε συναντήσει, όλοι σχεδόν οι οδηγοί τής είχαν κορνάρει, της είχαν κάνει άσεμνες χειρονομίες και -κάποιοι- όχι τυχαίες παρατιμονιές.

Σαμιώτισσα στην καταγωγή, μου ξαναθύμισε το περιστατικό εκείνο προ ημερών, όταν μάθαμε ότι μια εξηντάρα βιολόγος, που ερχόταν για πολλαπλή φορά στην Κρήτη για να πάρει μέρος σε επιστημονικό συνέδριο, είχε εξαφανιστεί και βρέθηκε δολοφονημένη και βιασμένη. Η αγανάκτησή μας, και όλων σχεδόν πιστεύω των συντοπιτών, έγινε μεγαλύτερη, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο δολοφόνος την είχε κτυπήσει επίτηδες δύο φορές με το αυτοκίνητό του, την είχε βιάσει σε ημιθανή κατάσταση, την είχε κλείσει στο πορτ μπαγκάζ και την είχε πετάξει σε μια γερμανική στοά, στην οποία ανακαλύφθηκε τυχαία.

Το προφίλ του δολοφόνου; Επρόκειτο για έναν καθημερινό άνθρωπο: νέο, Κρητικό, κάτω των τριάντα, παντρεμένο, παιδιωμένο, γιο επιφανούς μέλους της τοπικής κοινωνίας. Ο άνθρωπος αυτός είχε επιχειρήσει να κάνει το ίδιο τρεις τουλάχιστον φορές στο παρελθόν, τις δύο απ’ αυτές σε αλλοδαπές γυναίκες. Ασφαλώς τις είχε επιλέξει κι εκείνες εξαιτίας της καταγωγής τους και της ανυπαρξίας «σογιού», που να μπορέσει αργότερα να ανακαλύψει την τύχη που είχαν και να απαιτήσει την τιμωρία του.

Τα περιστατικά είναι πολλά. Στην ίδια περίπου περιοχή ένας ιδιώτης σκότωσε πριν από λίγο καιρό τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, επειδή δεν αποδεχόταν την καταπάτηση απ’ αυτόν της δημόσιας περιουσίας. Λίγο πιο ανατολικά ένας άλλος καπετάνιος σκότωσε προ καιρού τον αδελφό του, που είχε γυρίσει μετανάστης από το εξωτερικό, επειδή διεκδίκησε την καταπατημένη περιουσία του.

Πιο δίπλα, στον δικό μου νομό, στο Ρέθυμνο, τα πτώματα δυο μεταναστριών από τη Βουλγαρία εξακολουθούν να αγνοούνται, περισσότερο από έναν χρόνο. Μια πρόχειρη αναζήτηση στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο δείχνει ότι το πρόβλημα με τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις «απροστάτευτες», δεν μπορεί πια να κρυφτεί. Δεν είναι μόνο η Κύπρος τού κατά συρροήν δολοφόνου, είναι και τα Χανιά και το Ρέθυμνο στα οποία αναφερθήκαμε, είναι και το Λασίθι με τον γυμναστή που βίασε τη 14χρονη αθλήτριά του, είναι και το Ηράκλειο του 48χρονου πατέρα που βίασε την κόρη του.

Ασφαλώς δεν είναι αυτή η δική μας Κρήτη, της αντιμετώπισης των γυναικών ως ζώων, των απαγωγών, των χασισοφυτειών και της απαξίωσης της ζωής και της τιμής των μεταναστών. Όμως υπάρχει και αυτή η Κρήτη, όλων των παραπάνω αλλά και της συνολικής καταπάτησης του νόμου, της καπετανιάς, του «επά’ μαι ’γω», του αντριλικιού, της κούπας, της θρασυδειλίας και των γνωστών σ’ όλους μας πολιτικών προσώπων που τους καλύπτουν.

Και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, πουθενά όμως δεν ακούστηκε ένας νέος άνθρωπος να σκοτώνει με τ’ αυτοκίνητο μια επιστήμονα για να τη βιάσει. Πουθενά στην Ελλάδα δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζονται οι ίδιες τροχαίες παραβάσεις με τη συγκαταβατικότητα που αυτό συμβαίνει στο νησί μας. Πουθενά στη χώρα μας οι βοσκοί δεν καταπατούν με την ίδια ευκολία τις γεωργικές περιουσίες, πουθενά δεν βάζουν τα πρόβατά τους να τρώνε το γρασίδι γύρω από πισίνες ξενοδοχείων, πουθενά αλλού δεν πυροβόλησαν πρώην νομάρχη και δεν ανατίναξαν το σπίτι του επειδή δεν τους έκανε τα χατίρια.

Δεν μπορεί να είναι τυχαία τα γεγονότα αυτά και δεκάδες άλλα, εκτός κι αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, μέχρι που το δικό μας χωράφι να είναι αυτό που καταπατείται και η δική μας γυναίκα ή κόρη να είναι εκείνη που βιάζεται και δολοφονείται. Φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά στο νησί μας με κάποιες από τις θεωρούμενες ως «αξίες» του. Μήπως η δύναμη του καθενός σογιού και το «κόζι» του οδηγούν τελικά στην αγνόηση όποιου δεν διαθέτει αντίστοιχες πλάτες; Μήπως παράδοση δεν είναι οι κούπες, οι βιομηχανικές διασκεδάσεις των χιλιάδων ατόμων σε γάμους και χοροεσπερίδες, και οι τραυματισμοί και οι δολοφονίες από τα μπαρουτόβολα;

Μήπως έφταιξε η λατρεία του αλκοόλ, ξεκινώντας από τ’ «αντράκια» των δύο ετών που χαιρόμαστε να τα βλέπουμε να βουτούν το δάχτυλό τους στα ποτήρια της τσικουδιάς; Μήπως φταίει που θαυμάζουμε τα ανήλικά μας όταν παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι; Μήπως φταίει που ανεχόμαστε τους μαυροπουκαμισάδες να ξυλοκοπούν παιδιά που ήρθαν στον τόπο μας για να σπουδάσουν, προσφέροντάς μας το κομπόδεμα της οικογένειάς τους; Μήπως φταίει που αφήνουμε να κυκλοφορούν δίπλα μας χωρίς ντροπή τα Κρητικόπουλα που οδήγησαν στα Γιάννενα τον συμπατριώτη μας στην αυτοκτονία;

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα δεν μπορεί να έτυχε. Μάλλον η κοινωνία μας απέτυχε…

ΣΧΟΛΙΑ (161)

ΧΑΝΙΩΤΗΣ

Θεωρώ ότι το άρθρο δεν είναι αβάσιμο, είναι όμως ΠΟΛΥ υπερβολικό. Αν και υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικής σήψης που έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση συγκεκριμένων ανησυχητικών περιστατικών, όπως αυτών που αναφέρονται στο άρθρο, τα περιστατικά αυτά παραμένουν ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ. Προσωπικά, ΠΟΤΕ δεν έχω αισθανθεί απειλή στην Κρήτη, ούτε γνωρίζω κάποιον δικό μου ή φίλο που να έχει δεχθεί απειλές από νταήδες κλπ. Επίσης, δεν έχω ακούσει από ΚΑΜΙΑ γυναίκα ότι έχει παρενοχληθεί χυδαία με τον τρόπο που αναφέρεται στο άρθρο. Δεν ισχυριζομαι ότι δεν συμβαινει τίποτα ποτέ - απλά ότι δεν είναι κάτι καθημερινό ή σύνηθες. Αυτό που παρατηρώ πάντως είναι ότι υπάρχει ένας έντονος ρατσισμ κατά των Κρητικών από πολλους σχολιαστές.

Γιάννης

1ον. Παρόμοια και τρις χειρότερα εγκλήματα έχουν γίνει από Αθηναίους στην πρωτεύουσα που δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους. 2ον. η ελληνική αστυνομία δεν έκανε τίποτα, αλλά οι Αμερικάνοι πράκτορες που έφτασαν στο νησί την επόμενη ημέρα. 3ον. Ήδη από την πρώτη ημέρα έβγαιναν τα βωθροκαναλα και στιγματιζαν ανθρώπους άλλης εθνικότητας του νησιού γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας γνήσιος Έλλην οικογενειάρχης ήταν ένα αρρωστημένο αποβρασμα σαν αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας. Με τις υγιες σας Βαλκανογυφτοι Έλληνες.

Μαριον

Διαλεγετε τα σχολια που ανεβαζετε;;;; εκει στο ΠΘ τι ακριβως κανετε; επειδη ανταπαντω σε οσους βριζουν τη Κρητη, δεν σας αρεσε;

Ζάχος

ΠΕΡΉΦΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΛΚ Α ΤΟΥΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙΣ ΑΝΑ ΠΆΣΑ ΣΤΙΓΜΉ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΉΝ ΔΟΥΛΕΙΆ ΣΟΥ ΠΑΝΤΟΎ. Η ΜΛΚ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΤΤΆ.ΜΑΚΡΥΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΈΡΕΙ ΑΠΟ ΘΑ ΤΟΥΡΘΕΙ.

Είναι ντροπή σου να αφαιρείς το σχόλιο μου μονο και μόνο επειδή δεν σ αρέσει .

Αδιάβαστε και ασχετε

Κωνσταντίνος

Κρήτη είναι ο Πολακης.. αυτό τα λέει όλα

@

Και ο Μητσοτάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αυγενάκης και η Ντόρα και η Κεφαλογιάννη και ο Πλακιωτάκης και ο Ανδρουλάκης. Άρα πού καταλήγουμε;

Χρήστος

Στο νησί τους μόνο είναι "μάγκες".Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος είναι κότες με διπλό λυρί.Καταπιέζουν τις γυναίκες. Τις θεωρούν ζώα,τζιχάντια που κάνουν το σταυρό τους. Χωρίς να θέλω να μιλήσω πολίτικα,το κλασικό παράδειγμα του μέσου λεβεντοΜ@Λ@Κ@ κρητικού ήταν ο Πολάκης.

ΒΜ

Και εσύ τι είσαι; Μαγκας παντού; Μεγάλε είσαι εκτός θέματος. Το άρθρο αφορά στη συμπεριφορά των σύγχρονων Κρητικών ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Νίκος

Και πουθενά αλλού στην Ελλάδα το ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε τόσο υψηλά ποσοστά, όσο στη Κρήτη

Κρης

Ξέρουμε γιατί κάποιοι, στάζουν χολή για την Κρήτη. Τους αφιερώνω: Της Αμύνης τα παιδιά διώξανε τον βασιλιά...

Μεγαλε !!!

Εχειϛ σκεφτει γιατι αραγε μερικεϛ απο τιϛ κορυφαιεϛ χωρεϛ (Νορβηγια,Δανια,Μ Βρετανια,Ολλανδια,Ιαπωνια κλπ κλπ ) εχουν ακομα βασιλια?Εμειϛ εδω αϛ πουμε,αν ειχαμε βασιλια το 2015,δεν θα περναγαμε την περιπετεια Τσιπροκαμμενων που χρησιμοποιησανε την εκλογη ΠτΔ,για να ριξουνε την κυβερνηση και να κανουνε οι Transformers την πρωτη κυβερνηση τουϛ στην ιστορια.......Σκεψου,και μην τσιμπαϛ!!!!!

Αδικουμε τουϛ Ζουλου!

Ακρατη,απιστευτη, χρηση λιπασματων και ορμονων σε ολα τα προιοντα τουϛ,μπαλωθιεϛ (συνεχωϛ με θυματα,λεϛ και οι σφαιρεϛ δεν θα αρχισουν καποια στιγμη να πεφτουν προϛ τα κατω!!!) ,ψευτομαγκια,κατσουνεϛ,ζωοκλοπη,οδηγηση στην Ε.Ο και γενικα, στο αντιθετο ρευμα,Ζωνιανα και παρομοια,οδηγηση αυτοκινητων,τρακτερ κλπ απο οχταχρονα,προβατα στα ξενοδοχεια να φανε το γκαζον (!!!),πυροβολημενεϛ πινακιδεϛ παντου,μαυροπουκαμισαδεϛ,γραφιτι χειροτερα απο την Αθηνα,βρωμια και σκουπιδαριο,πληρηϛ ελλειψη σεβασμου στον διπλανο(π.χ ωρεϛ κοινηϛ ησυχιαϛ),Πολακηϛ......κλπ,κλπ.Παραμυθιασε ο "μεγαλοϛ Αντρεαϛ" τον "υπερηφανο λαο τηϛ Κρητηϛ" πριν 40 χρονια,τον πιστεψανε ,και πανε ολο και πιο πισω...Παντωϛ εγω και η οικογενεια μου σε προγραμματισμενεϛ διακοπεϛ 10 ημερων,την 5η μερα φυγαμε πολυ απογοητευμενοι...Τωρα αν τουϛ βολευει να πιστευουνε οτι τουϛ φτυνουνε να μην τουϛ ματιασουνε αϛ συνεχισουνε την "περιφανη" πορεια τουϛ........

panos

Το 2000, Φοιτητές 18 χρονών , φίλοι φίλου μου, επισκέφθηκαν ένα χωριό του Ρεθύμνου, όπου οι λεβέντες άντρες μαυροπουκαμισάδες στα πλαίσια της φιλοξενίας, τους ποτίζανε με το ζόρι κούπες, για να τους μεθύσουν και να γελάνε μαζί τους. Ένας από τη παρέα αντέδρασε κάποια στιγμή, αρνήθηκε και βρέθηκε με ένα πιρούνι καρφωμένο στο πόδι του. Άλλο περιστατικό, Ηράκλειο , Χανιώπορτα, ξανά οι λεβέντες βρίζουν χυδαία χωρίς λόγο φίλο μου, ετών 20, ανταπαντά ο φίλος, βγαίνουν από το αυτοκίνητο, τον κυνηγάνε για να τον χτυπήσουν , πέφτει και βρέθηκε με σπασμένο πόδι στο ΠΑΓΝΗ. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και σε μένα στη λεωφ. Ικάρου στο Ηράκλειο όταν μου την έπεσαν χωρίς λόγο 5 μαυροπουκαμισάδες βρίζοντας με αλλά τη γλίτωσα καθώς δεν απάντησα. Θες και άλλα από τη λεβεντογέννα???? Ρώτα όσους σπούδασαν εκεί.. Βιβλίο θα γράψεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1477468

Όποιος δεν σπεύσει μέχρι τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα και 5% επιπλέον για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων - Από το τέλος του Ιουνίου και μετά, θα υπάρξει «σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης - Θεσπίζεται η «ηλεκτρονική ταυτότητα» κτιρίων