Καστοριά: Προσωρινό «λουκέτο» σε βυρσοδεψείο λόγω ρύπανσης

water

Εντοπίστηκε σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπεδάφους και του νερού

Προσωρινό “λουκέτο” σε εργοστάσιο εταιρείας που επεξεργάζεται δέρματα στην περιοχή "Λαγούρα" του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, εξαιτίας διαρροής των λυμάτων του στο υπέδαφος της περιοχής, έβαλε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Σύμφωνα με την απόφαση, το σφράγισμα του βυρσοδεψείου θα διαρκέσει έως ότου αποκατασταθούν οι φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού αποβλήτων.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα ξεκίνησαν από την υδροληψία που έκανε συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση, την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, η επιχείρηση DM ABEE.

Οπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαμόπουλος, "τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg/lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg/l".

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, το κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης "εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας".

Υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Υγείας και ο Εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν, ενώ τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός και μόλυνε το υπέδαφος της περιοχής και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου που βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς είχε παραδεχθεί, μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου, ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε και έκτοτε ο οικισμός τροφοδοτείται από τις πηγές που υδρεύουν την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ας ελέγξουν

Ας ελενξουν και τους κρυφους σωληνες που για δεκαετιες χυνωνται στον ποταμο Αλιακμωνα.Περιοχη Σκαλη Αργος Ορεστικό.

Περιοχη

Σκάλκη....ο ποταμος πριν 20 χρονια ηταν γεματος ψαρια.Τωρα απο το υψος της Σκαλκης χυνονται τα δηλητηρια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naxos

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο - Νέα δεδομένα δείχνουν πως το Αιγαίο ήταν προσβάσιμο στους αρχαϊκούς και πιο σύγχρονους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως

6