Έρευνα: Οι Ελληνίδες κάνουν λίγα παιδιά και τα κάνουν πιο αργά

birth01-mesa

Έρευνα της ΔιαΝΕΟσις αποτυπώνει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες – Μέχρι το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι

Τεράστιες διαστάσεις αποκτά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς με βάση τα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας, από το 2011 και μετά μειώνεται. Οι Ελληνικές οικογένειες κάνουν λίγα παιδιά και τα αποκτούν όλο και πιο αργά, όπως δείχνει και έρευνα που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα).

Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις από γυναίκες 35-39 ετών

Η εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών. Την ίδια ώρα, η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

Ωστόσο, η εικόνα στο παρελθόν ήταν διαφορετική. Μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν κανένα παιδί. Στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 1965 το ποσοστό ήταν 16,3%.

Οι δυσμενείς αλλαγές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε πέρασε κάτω από το 1,5. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999.

Από τους χαμηλότερους στον κόσμο ήταν ο δείκτης γονιμότητας το 2016, που διαμορφώθηκε στο 1,38.

Πλέον -και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία-, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο. Οι Ελληνίδες αποκτούν κατά μέσο όρο το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 -από 28,8 το 2008), με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι τα 29 έτη.

Σχεδόν μία στις τρεις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών και μία στις τέσσερις από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών. Στην Ελλάδα, δε, εμφανίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Αυτή η αναβολή της τεκνοποίησης και της απόκτησης του πρώτου παιδιού πολύ φυσιολογικά μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης και δεύτερου ή τρίτου παιδιού.

dianeosis_dimografiko
Έλλειψη υποδομών φροντίδας σε αντίθεση με χώρες με υψηλότερη γονιμότητα

Κι ενώ το δημογραφικό απειλεί τη χώρα, ελάχιστα γίνονται από πλευράς Πολιτείας για να διευκολύνουν τις οικογένειες στην ανατροφή των παιδιών τους. Στην Ελλάδα μόλις το 8,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών έχει πρόσβαση σε υποδομές φροντίδας, πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. (33%) για το 2020.

Ωστόσο, χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερους δείκτες γονιμότητας όπως η Σουηδία (1,85) και η Γαλλία (1,92) εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης των οικογενειών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των σύγχρονων, πολύμορφων νοικοκυριών.

dianeosis_dimografiko2Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του

Η έρευνα της διαΝΕΟσις αποτυπώνει το πρόβλημα, ενώ προτείνει και τρόπους αντιμετώπισης.

Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Οι μονομελείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται. Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν. Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται, ενώ αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια.

Μέσα στην κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν τα ζευγάρια στο να καθυστερούν την απόκτηση του πρώτου παιδιού και στο να αναβάλλουν την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού. Η αναζήτηση και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης και για τα δύο φύλα δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη επαρκών παροχών, καθώς και δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη της οικογένειας.

Το αποτέλεσμα;

Οι Ελληνίδες κάνουν πολύ λίγα παιδιά.

dianeosis_dimografiko3Το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η γονιμότητα συνδέεται με την οικονομική κρίση, η πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει ότι ακόμα και όταν οι οικονομίες ευημερούν, είναι πιθανό η γονιμότητα να πέφτει. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το θέμα του γάμου. Πλέον στις οικονομικά πιο ευκατάστατες χώρες της Ευρώπης λιγότερο από το 25% των γυναικών ηλικίας 26 ετών είναι παντρεμένες -το 1990 το ποσοστό ήταν 50%. Παρ’ όλα αυτά αυτό το φαινόμενο επηρέασε ελάχιστα τη γονιμότητα. Σε κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, μάλιστα, η μείωση των γάμων δεν την επηρέασε καθόλου -απλά αυξήθηκαν οι εκτός γάμου γεννήσεις. Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου (9,4%) από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αλλά σε 11 άλλες χώρες οι γεννήσεις εκτός γάμου είναι περισσότερες από τις γεννήσεις εντός (στην Ισλανδία 7 στις 10 γεννήσεις είναι εκτός γάμου).


Στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά το χρόνο

Πλέον τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο, για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία. Πια μόνο στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου γεννιούνται περισσότεροι από όσους πεθαίνουν.

Η διάμεση ηλικία των Ελλήνων πλέον φτάνει τα 44 έτη (από 39 το 2000 και 30 το 1960). To 1999 o δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας έφτασε στο ναδίρ του 1,23, κάτω δηλαδή από το όριο της «ακραία χαμηλής γονιμότητας». Έκτοτε υπήρξε μια μικρή αύξηση (το επονομαζόμενο «rebound» ή «catching-up effect» που συνήθως ακολουθεί μεγάλες πτώσεις της γονιμότητας) αλλά ο δείκτης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 2016 ήταν στο 1,38.

dianeosis_dimografiko4


Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Κι ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Βορρά, λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του δημογραφικού, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα, διαθέτουν πενιχρό μίγμα πολιτικών σε δημόσιες δαπάνες και επιδόματα. Παράλληλα, τα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας και ειδικά οι μητέρες, έχουν περιορισμένη στήριξη.

Με βάση τα στοιχεία, οι Ελληνίδες είναι δύσκολο να συνδυάσουν την απασχόληση και τη μητρότητα, λόγω της έλλειψης προσιτών υπηρεσιών φροντίδας και εκπαίδευσης, των χαμηλών επιπέδων σε παροχές και επιδόματα και των μικρών γονικών αδειών με χαμηλά επιδόματα. Παράλληλα θα πρέπει να καταργηθούν και πολιτικές που κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι Ελληνίδες έχουν το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις Ιταλίδες. Το 2017, το ποσοστό των Ελληνίδων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην αγορά εργασίας ήταν 68%, ένα ποσοστό που μοιάζει υψηλό, αλλά βεβαίως υπολείπεται δραματικά του 90% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες.

Διαφορά ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα

Διαφορές παρατηρούνται και στις παροχές στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα οι άδειες που προσφέρονται στις μητέρες (αποκλειστικά) φτάνουν μέχρι τους 8 μήνες και μία εβδομάδα, με τη δυνατότητα μιας επιπλέον 4μηνης άδειας και για τους δύο γονείς άνευ αποδοχών, η οποία μπορεί να δοθεί τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 6 ετών. Ένας από τους δύο γονείς δικαιούται μειωμένο ωράριο εργασίας για τους 30 μήνες που ακολουθούν τη γέννηση.

Στο Δημόσιο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Μια μητέρα που κάνει το πρώτο της παιδί δικαιούται 12 μήνες άδεια. Οι 3 μήνες είναι αποκλειστικά για τη μητέρα και με πλήρεις αποδοχές, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να μοιραστούν στους δύο γονείς.

Σήμερα τα επιδόματα που δίνονται φτάνουν μέχρι τα 210 ευρώ τον μήνα για μια οικογένεια με τρία παιδιά και πολύ χαμηλό εισόδημα. Τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 34.000 ευρώ δεν δικαιούνται κανένα επίδομα. Άλλες παροχές περιλαμβάνουν την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων (ή την απαλλαγή από το μισό τέλος για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, μολονότι τα περισσότερα επταθέσια οχήματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία -και πληρώνουν και φόρο πολυτελείας), μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ (με εισοδηματικά κριτήρια) και μοριοδότηση για διορισμό στο Δημόσιο.

dianeosis_dimografiko5


Απαιτείται να επενδύσουμε στην προσχολική αγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την προσχολική αγωγή, περίπου 140.000 παιδιά βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κάθε χρόνο χάρη σε ένα πρόγραμμα ύψους 175 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Δεκάδες χιλιάδες άλλα μικρά παιδιά παραμένουν εκτός δομών προσχολικής αγωγής, πράγμα που δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις οικογένειές τους αλλά, όπως είδαμε και από την έρευνα της διαΝΕΟσις για την προσχολική αγωγή, και στη μελλοντική τους εξέλιξη. Και η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και από άλλες χώρες σε αυτό το θέμα.


Προτάσεις για την ενίσχυση της γονιμότητας

Η διαΝΕΟσις υποβάλλει μάλιστα προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της γονιμότητας και τη στήριξη της οικογένειας.

Οι προτάσεις ταξινομούνται σε τρεις άξονες:

1. Κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών
2. Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
3. Υποστήριξη της μητρότητας και θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή


Σε αυτό το πλαίσιο, η δέσμη προτάσεων στην οποία κατέληξαν οι ερευνητές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• την ενίσχυση των επιδομάτων παιδιών από το πρώτο παιδί
• την καθιέρωση πριμ απόκτησης τέκνου για μητέρες κάτω των 30 ετών (2000 ευρώ ανά παιδί)
• την ενίσχυση των επιδομάτων τοκετού
• τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
• την υποστήριξη των Δήμων για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών παιδικών αλλά και βρεφοκομικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών
• την εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων (εκπαιδευμένες γυναίκες που φυλάσσουν στο σπίτι τους 4-5 παιδιά)
• τη δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή (στα πρότυπα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους), το οποίο θα υπάγεται στον Πρόεδρο της Βουλής και θα παρακολουθεί τη δημογραφική κατάσταση της χώρας, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων δημογραφικής πολιτικής

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλη την έρευνα της διαΝΕΟσις


dianeosis_dimografiko6
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (111)

Μάλλον οι Ελληνίδες

προτιμούν μόνο το ροζο

Ειπε ο πετεινος τον κοκορα κεφαλα

Τσούλες βρίζουν οι ελληνίδες τις γυναίκες του ανατολικού μπλογκ. Μα οι ίδιες ελληνίδες είναι περισσότερο τσούλες του ανατολικού μπλογκ. ....εκείνες του λαχιστο έχουν και συνείδηση.

Στην ελλαδα

είναι ακόμα και οι θεούσες άξεστες .

Ρουλέτας

Καθε κοινωνία που γυναίκα αποκτα δικαίωμα ψήφου οδηγηται στον αφανισμό. ..το κενό θα το καλυψουν οι Ισλαμιστες βαρβάτοι αντρες

Ρούλα

Και αυτό το λες σαν απειλή?Δε πα να έρθουν ισλαμιστές μουσουλμάνοι πακιστανοί αφρικανοί ,από την ακτή του Ελεφαντοστού ινδιανοι τα πάντα όλα.Θα κάνω εγώ παιδι γι αυτο το λόγο?Κανε εσυ που καίγεσαι καμία 10αρια και άσε τους αλλους γιατί εμένα ας πουμε δε μου καιγεται καρφι τι γινεται τριγυρω

Δεν είμαι σίγουρος

Τι φταίει, αλλά θα σας πω την εμπειρία μου. Το 2006 στα 23 μου χρόνια, είχα σχέση με μια συνομήλική μου, εκείνη αισθητικός και εγώ τεχνικός συστημάτων ασφαλείας. Καλή εποχή, πολλά λεφτά και καλή ζωή γενικότερα. Είχαμε συζητήσει γύρω από το θέμα της οικογένειας και των παιδιών και συμφωνούσαμε ότι αυτός είναι ο ιερός σκοπός κάθε ανθρώπου, μέχρι την ημέρα που μου ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος. Μετά το αρχικό σοκ που ένιωσα, ως διά μαγείας χάθηκαν από το μυαλό μου όλα εκείνα μου μέχρι πριν λίγο θεωρούσα σημαντικά. Άρχισα να κάνω σχέδια και να είμαι ακόμα περισσότερο αφοσιωμένος σε εκείνη, αλλά έβλεπα ότι δεν ήταν και τόσο καλά ψυχολογικά. Ρωτούσα, αλλά απάντηση καμία, ώσπου μια μέρα λίγο πριν το μεσημέρι, με κάλεσε στο τηλ και μου είπε να πάμε για φαγητό. Βγήκαμε και μου είπε ότι είχε κλείσει ραντεβού σε γνωστή κλινική για να το ρίξει, γιατί ήταν νωρίς ακόμα και ήθελε να ζήσει τη ζωή της πριν κλειστεί σε ένα σπίτι να μεγαλώνει παιδιά. Ότι και να της έλεγα δεν έπαιρνε από λόγια, ότι κι αν έκανα δεν έβρισκα ανταπόκριση. Τελικά το έριξε και από τότε χωρίσαμε. Έμαθα όμως πριν 2 περίπου χρόνια πως είναι παντρεμένη και δεν μπορεί να συλλάβει. Ο γιατρός που την παρακολουθούσε της είχε πει ότι αυτά είναι τα λάθη του παρελθόντος και πως κανένας γιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η άμβλωση δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα, εξάλλου γύρω από τις εκτρώσεις έχει στηθεί ολόκληρο εμπόριο και κρύβουν αλήθειες για το κέρδος. Μια φιλική συμβουλή προς άντρες και γυναίκες. Καλό το να θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου και να αποκτήσεις πολλές εμπειρίες, καλό το ξενύχτι και οι καταχρήσεις, καλή είναι η καριέρα (πόσοι και πόσες όμως το έχουν καταφέρει αυτο?), καλή είναι η δουλειά και τα λεφτά, αλλά όταν μια μέρα ξυπνήσετε και πείτε πως τώρα είμαι έτοιμος/η, το πουλάκι θα έχει πετάξει και θα αυτομουντζώνεστε μπρος στο καθρέπτη. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό μετά την υγεία, εκμεταλευτείτε τον σωστά και μόνο κέρδος θα έχετε. Μην λέμε ότι φταίει η οικονομική κρίση και δεν υπάρχουν γεννήσεις, οι υπογεννητικότητα άρχισε στα τέλη του 1988 όταν η οικονομία ήταν χρυσή. Ευθυνοφοβία λέγεται και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να πετάξουμε τις ευθύνες από πάνω μας.

Αμα δεν ταιριαζεις δεν συμπεθεριαζεις

Αμα δεν ταιριαζεις δεν συμπεθεριαζεις

ακριβως επειδη ζουμε στον δυτικο κοσμο εν ετη 2019

Πλέον δεν χρειάζεται να την κλείσεις στην φυλακή για άπατη και πορνεία που σε εξαπάτησε προσποιούμενη την ερωτευμένη-η για: συκοφαντική δυσφήμηση, διασυρμό ιδιωτικού βιου, διαταραχή ψυχικής γαλήνης, κλοπή χρόνου, και σπέρματος, σπάταλη χρόνου και δολοφονία βρέφους ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΥ εκ προθέσεως. Αυτα τα ξεκαθαρίζουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ. - Τώρα την εκδικείται η φύση και την αφήνει στείρα, δεν θα μπορέσει ποτε στην ζωή της να απόκτηση παιδί με κανένα θαύμα για το κακό που σου έκανε.

Σοφία

Εσύ πόσα παιδιά εχεις?Οι παππούδες σου,οι μεταναστες,οι τσιγγανοι,και σε ολες αυτές τις περιπτώσεις που κανουν πολλά παιδιά οι άνδρες έχουν 3,4 παιδιά ως τα 25.Εσυ εκανες τόσα?Αν όχι γιατί? ηθελες να ζήσεις τη ζωή σου?Εκτός αν εσυ θες να ζεις τη ζωή σου και μετά περιμένεις να θέλει καμία γυναίκα ν μη ζήσει τη ζωή της η να μη κάνει οικογένεια με νέο άνδρα και να κοιτάξει εσενα. Ε θα προτιμησει να μη κάνει παιδιά

Σοφια

Πρώτον και κυριών μιλάς με μια Σοφια, σήμερα δεν υπάρχει τοσο ο κίνδυνος η ελληνίδα με το να παντρευτεί τον άνδρα της το να παντρεύεται δυστυχώς ο άνδρας της ολο της το σοι επειδή η ίδια είναι ανισόρροπη και θέλει να ζει έναν τσιγγάνικο γάμο. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΆΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΕΙΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦιΛΕΣ ΤιΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΙΒΕΤΑΙ (ΛΕΣΒΙΑΚΑ), ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ απο ορφανοτροφειο που δεν θα υπήρχε δυνατότητα τα συγγενικά της πρόσωπα να την επηρεάζουν. Επομένως η μονή λύση δια να μη μιλάει συνεχώς σαν βλαχαδερό και να μην αντιμιλιά είναι γυναικά ΜΟΥΓΚΗ.

Σοφια

Εγω θα συμφωνήσω με μια αναγνωστήρια και με εναν αναγνώστη αλλα θα διαφοροποιηθω λιγάκι δεν είναι τα λεφτά ο λόγος για τον οποίο αργούν οι ελληνίδες να κάνουν οικογένεια και παιδί, η δεν μπορούν γιατί είναι στείρες, το πρόβλημα ειναι οτι αγαπάνε πιο πολύ το σεξ ως αντικείμενο πάρα τον άνδρα, που σημαίνει οτι δεν τις νοιάζει με πόσους διαφορετικους άνδρες και πόσες φόρες την ημερα θα το κάνουν και ετσι ζουν μια ελεύθερη ζωή χωρίς δέσμευση μιμουμενες της ελληνίδες ηθοποιούς, παρουσιατριες που προβάλουν τον ερωτισμό παρα την θηλυκότητα.

@Red Piller

Ναι και να βγάλουν μετά ένα ανάπηρο ή αυτιστικό και να ψάχνουν ειδικό παιδαγωγό για να το παρκάρουν. Αν και γενικά έχεις γράψει σωστά πράγματα,σε κάποια άλλα απλά αναπαράγεις ό,τι έχεις ακούσει από τους mgtow. Διάβασε κανενα βιβλίο σχετικό με την γονιμοποίηση και θα καταλάβεις ότι οι mgtow είναι full of shit σε αυτό το κομμάτι. Η γυναίκα πρέπει να τεκνοποιεί μέχρι τα 30 και ο άντρας το αργότερο μέχρι τα 40. Μετά δυσκολεύουν τα πράγματα και για τους 2.

Red Piller

Προφανως εχω επηρεαστει σε ενα σημειο απο τους mgtow, αλλα δεν σημαινει οτι περιοριζομαι εκει, η συμφωνω απαραιτητα με οτι λενε, απλα τονιζω κλασσικα valid points τους που συμβαινουν σε ολες τις δυτικες χωρες. Στο κομματι της γονιμοποίησης δεν τοχω ψαξει τοσο, αλλα μπορουμε να συμφωνησουμε οτι οι αντρες εχουνε μια δεκαετια "αερα¨ παραπανω... και οπως και να το κανουμε και να μπορει καποιος στα 50 δεν σημαινει οτι πρεπει κιολας, η μεγαλη διαφορα ηλικειας με τους γονεις δεν ειναι θεμιτη...

Ετσι ειναι η Δημοκρατια,

Ισότητά μεταξύ των δυο φυλων δεν υπάρχει, και δεν υπήρξε ποτε αυτό είναι το συν η πλην της Δημοκρατίας. Οσο ζει η γυναικά στο σπίτι με τους γονείς της υπόκειται στους νομούς των γωνιών της οταν παντρευτεί και μετα υπόκειται στους νομούς του αντρος της και αποποιείται το πατρώνυμο της, αλλιώς δεν έχει νόημα να παντρευτεί εξου και νομιμοποιηται μια σχέση. Απο εκει περα δεν ισχύων νομοί το πως θα τηρείς έναν γάμο. Ειναι θλιβερό το γεγονός που ορισμένοι αντι να σεβαστούν αυτον τον θεσμό θέλουν να θηλυκποιησουν το ανδρικο φυλο δηθεν για να προστατέψουν εεεε?, το αδύναμο φυλο που λενε? που αθελα τους οι ίδιοι ταυτόχρονα το καταστούν μη ισότιμο πάλι. ΑΝΤΡΕΣ ΦΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ

Αλεκα

Ενας σωστός γάμος είναι ετσι όπως τον περιγράφετε, ο άντρας μου έφυγε απο την ζωη αλλα συνεχίζω να τον υπακούω και δεν ξανά παντρεύομαι. Οταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε τίποτα αλλα δεν ηταν αυτος λογος να μην παντρευτούμε. Εχω τα παιδια μου και τα εγγόνια μου και μια γεμάτη ευτυχισμένη ζωη. Αυτα που βλέπουμε, ακούμε και η επιστήμη είναι σκέτες ανοησίες, θα με πουν αυτοί έμενα το τι πρέπει η οχι λες και εγώ δεν είχα άντρα και με τάιζε το κράτος.

ΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΩΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ Ο ΑΛΛΟΣ

ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ!,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ Η ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 500 ΕΩΣ 800 ΕΥΡΩ Μ.Ο ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΙΩΤΕΣ,ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΟΧΙ ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΙΖΕΣΑΙ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ,ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΥΔΙ ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης