Δικογραφία-σοκ: «Οίκος εμπορίου» η ΑΣΟΕΕ

Δικογραφία-σοκ: «Οίκος εμπορίου» η ΑΣΟΕΕ

Αλωνίζει η «μαφία του ασύλου»: Συμμορίες ναρκωτικών και προϊόντων-μαϊμού λυμαίνονται τους χώρους μέσα και έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
asoee_main01
Αλλοδαποί σε ρόλο σεκιούριτι, πανεπιστημιακοί χώροι που μετατράπηκαν σε αποθήκες της συμμορίας, στρατός κουκουλοφόρων στις υπηρεσίες της εγκληματικής οργάνωσης εναντίον των αστυνομικών, «θυγατρικές» στη Θεσσαλονίκη και άφθονο μαύρο χρήμα συνθέτουν τα κομμάτια μιας υπόθεσης χαρακτηριστικής της «μαφίας του ασύλου». Η δικογραφία για τη μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας τις ημέρες των εορτών αποτελεί γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατάντια των πανεπιστημιακών σχολών.

ΑΣΟΕΕ, Νομική, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώροι εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών που μεταλλάχτηκαν σε «σούπερ μάρκετ παρανομίας» υπό την ανοχή του ελληνικού κράτους.

Τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, κρύβονται πίσω από σπασμωδικές επιχειρήσεις-σκούπα και κωφεύουν στις εκκλήσεις φοιτητών και καθηγητών που ζουν με τον φόβο και την αγωνία. Μοιάζει απίστευτο, αλλά, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», την ώρα που οι 36 αλλοδαποί συλληφθέντες για το «μεγάλο παζάρι της ΑΣΟΕΕ» περνούσαν το κατώφλι του ανακριτή, νέοι dealers είχαν στήσει από νωρίς τους πάγκους τους και έσπρωχναν το παράνομο εμπόρευμα σαν να μην τρέχει τίποτα. Από ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα μέχρι τσάντες και κάρτες SIM-μαϊμού (τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα).

Ξεπερνάει, δε, κάθε όριο αυτό που αναγράφεται ως ειδική μνεία στο διαβιβαστικό της δικογραφίας: «Παρά το γεγονός ότι κατά το χρονικό διάστημα 20 και 21 Δεκεμβρίου ελάμβανε χώρα το επιχειρησιακό σκέλος της επιχείρησης με συνεχή και εμφανή παρουσία των αστυνομικών της υπηρεσίας μας, στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΣΟΕΕ, κάποιοι εκ των μελών της εγκληματικής ομάδας συνέχισαν να δραστηριοποιούνται κανονικά στη διακίνηση ουσιών, λαθραίων καπνικών προϊόντων και απομιμητικών προφανώς στηριζόμενοι στην κάλυψη και την εύκολη διαφυγή που τους προσέφερε το πανεπιστήμιο».

asoee02

Ομάδα κρούσης κουκουλοφόρων

Κλείσιμο
Χρειάστηκαν περισσότεροι από τέσσερις μήνες για να αποκωδικοποιήσει η Ασφάλεια τι συμβαίνει στον χώρο της ΑΣΟΕΕ και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο όρος «συγκοινωνούντα δοχεία», που χρησιμοποιούν οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής για τις ομάδες ένοπλης βίας, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο λαθρεμπόριο της «μαφίας του ασύλου», αφού οι ίδιοι άνθρωποι κινούν τα νήματα σε όλες τις περιπτώσεις. Ο 45χρονος από το Μπανγκλαντές και ο συνομήλικός του από τη Σενεγάλη είναι τα μεγάλα αφεντικά γύρω από τα οποία περιστρέφονται ως επιχειρησιακοί δορυφόροι ταλαίπωροι αλλοδαποί από αφρικανικές και ασιατικές χώρες που στρατολογούνται για ένα κομμάτι ψωμί.

Μέχρι και στρατό κουκουλοφόρων διαθέτει το κύκλωμα που βγαίνει μέσα από τα πανεπιστήμια και επιτίθεται στους αστυνομικούς όταν πλησιάσουν για να επιχειρήσουν. Χαρακτηριστικό είναι το σκηνικό που αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας: «Στις 15.30 της 14ης Σεπτεμβρίου, ενώ αστυνομικοί της υπηρεσίας μας είχαν θέσει σε διακριτική επιτήρηση τον χώρο περιμετρικά της ΑΣΟΕΕ, υπό την καθοδήγηση των Αχμεντ και Μάλαγκ, περίπου πενήντα άτομα χωρισμένα σε τρεις ομάδες εξήλθαν ταυτόχρονα από εισόδους-πύλες της σχολής με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου (κράνη μηχανής, κουκούλες full face κ.λπ.), κάποιοι εξ αυτών κρατώντας ξύλινους λοστούς. Οι Αχμεντ και Μάλαγκ αρχικά υπέδειξαν στα συγκεκριμένα άτομα χώρους όπου βρίσκονταν αστυνομικοί της υπηρεσίας μας αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια και αφού και αυτοί κάλυψαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κασκόλ, ενσωματώθηκαν στις προαναφερθείσες ομάδες εκσφενδονίζοντας εναντίον των αστυνομικών πέτρες, μάρμαρα και ξύλα».

dik12
Ο δικηγόρος των συλληφθέντων Γιάννης Γλύκας


«Κεντρικές αποθήκες» τα πανεπιστήμια
asoee03

Από τη χαρτογράφηση της Ασφάλειας προέκυψε ότι η «μαφία του ασύλου» δούλευε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Οι οδηγίες των αρχηγών ήταν συγκεκριμένες και αφορούσαν τα πάντα. Ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια για να τη βγάζουν καθαρή σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Στις οδούς Αχαρνών, Δροσοπούλου και Κυψέλης υπήρχαν τεράστιες αποθήκες με προϊόντα-μαϊμού που έφταναν από το εξωτερικό, ενώ στην ΑΣΟΕΕ είχαν στηθεί ολόκληροι χώροι όπου το κύκλωμα τοποθετούσε τα προϊόντα που θα έβγαζε στους πάγκους σε μια ημέρα. Οπως προέκυψε από την τετράμηνη παρακολούθηση της Ασφάλειας, η όλη δραστηριότητα αφορούσε σε δομημένη ομάδα με διακριτούς και σε ορισμένες περιπτώσεις εναλλασσόμενους ρόλους ως εξής:

■ Τουλάχιστον 6 άτομα, αποκλειστικά άνδρες, σε καθημερινή βάση απασχολούνταν σε ρόλο τσιλιαδόρων στις συμβολές των οδών Πατησίων και Χέυδεν, Πατησίων και Δεριγνύ και Πατησίων και Αντωνιάδου, εναλλασσόμενα στον τόπο επιτήρησης.

■ Τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως άνδρες, δραστηριοποιούνταν σε καθημερινή βάση στη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων (τσάντες, πορτοφόλια, υποδήματα κ.λπ.), καρτών SIM και λοιπών προϊόντων, η πλειονότητα των οποίων κατά μήκος της οδού Πατησίων, μπροστά από την ΑΣΟΕΕ.

■ Τουλάχιστον 8 άτομα, αποκλειστικά άνδρες, δραστηριοποιούνταν σε καθημερινή βάση στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, η πλειονότητα των οποίων ήταν ακριβώς μπροστά από την κεντρική πύλη της σχολής επί της οδού Πατησίων.

■ Τουλάχιστον 4 άτομα, αποκλειστικά άνδρες, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη, ηρωίνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη κ.τ.λ.), τις περισσότερες φορές στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και λαθραίων τσιγάρων είναι ότι πραγματοποιούνταν τα Σάββατα και τις Κυριακές με αμείωτη ένταση.

Στη δικογραφία περιγράφονται και τα κόλπα που χρησιμοποιεί το μαφιόζικο κύκλωμα για τη μεταφορά των προϊόντων από τις κεντρικές αποθήκες στα πανεπιστήμια: «Οσες φορές χρειάστηκε να μεταφερθούν ποσότητες απομιμητικών ειδών στον εσωτερικό χώρο της ΑΣΟΕΕ, για την ασφαλή διέλευσή τους ενεργοποιήθηκαν οι τσιλιαδόροι της οργάνωσης με σκοπό την οπτική αποστείρωση του χώρου από τις διωκτικές αρχές».

Χιλιάδες παράνομες συναλλαγές

Το ειδικό κλιμάκιο της Ασφαλείας που ανέλαβε να αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις της «μαφίας του ασύλου» διαπίστωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες συναλλαγές, ενώ τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχονταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα παραθέτουν συγκεκριμένο αριθμό υπόπτων και παράνομων συναλλαγών, 17.707 στο σύνολο, που αφορούν σε διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και άλλων προϊόντων. Ο συνήγορος δύο εκ των συλληφθέντων Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», τονίζει πως «μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας ελέγχεται για μια ακόμη φορά, καθώς η κατηγορία και ο όρος της εγκληματικής οργάνωσης έχει δυστυχώς μεταλλαχθεί σε εργαλείο συλλήψεων και όχι απόδοσης της πραγματικής διάστασης της υπόθεσης σε νομικό επίπεδο. Ανθρωποι με ανύπαρκτη ή περιορισμένη συμμετοχή απολογούνται για όλα τα φερόμενα αδικήματα υπό το νομικό περίβλημα της ως άνω κατηγορίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει εκτόνωση όταν θα έρθει η στιγμή της κρίσης περί της ενοχής των κατηγορουμένων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης