Στα 327 τα αυθαίρετα που έχουν «τακτοποιηθεί» στο Μάτι

mati_authaireta

Τι δείχνουν στα στοιχεία για την αυθαίρετη δόμηση στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας

Αριθμητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία δηλώσεων αυθαίρετης δόμησης στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Ανατολικής Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για να συνεισφέρει με τεκμήρια, όπως λέει, στη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει «για την αυθαίρετη δόμηση στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική και ειδικά στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι Αττικής».

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ είναι ο διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017.

Τα στοιχεία είναι τα εξής:

- Δηλώσεις αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα: 971.000

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθόλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Ειδικά για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής:

- Δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων: 327 (περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 1,2,4,5 των νόμων 4178 και 4495). Εξ αυτών δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5, (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983): 156

- Σύνολο τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών: 24.455 τμ.

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

* Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

* Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

* Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)

* Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Επίσης το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις. Επίσης στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Δεν ήταν δασικό

ενώ η πλατεία Παλαιάς Πεντέλης είναι δάσος. Καλά να είναι οι δασάρχες.

danaos

Βρε καλώστηνε τη Ρένα που μας ήρθε από τα ξένα! Και πάνω που σκεφτόμουνα, μήπως ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στο Μάτι και συμπεριλαμβανόταν στους αγνοούμενους ,"τσουπ" η Ρένα,μπροστά και δυναμικά.Να,να,να κ.λ.π. και για τα αυθαίρετα όλος ο καβγάς! Όλα τα άλλα πήγαν καλά και δηκλωνουν υπερήφανοι που δεν κάηκαν όλοι οι κάτοικοι στο Μάτι! Και ποιος δε συμφωνεί ότι για τα αυθαίρετα ευθύνες έχουν όλες οι Κυβερνήσεις,διαχρονικά? Και αυτό γιατί από ανεπάρκεια,ανικανότητα ή πολιτική σκοπιμότητα επέτρεψαν την παραβατικότητα και γιατί,στη συνέχεια,όχι απλά ανέχθηκαν αλλά νομιμοποίησαν τη παρανομία. Διαβάζω τα σημερινά στατιστικά στοιχεία ανέγερσης και νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ερωτώ: Στοιχεία για κατεδαφίσεις υπάρχουν? Σήμερα,η πρώτη φορά Αριστερά,κατεδάφισε έστω ένα αυθαίρετο? Αντίθετα, τρέχει νέο νόμο νομιμοποίησης,και, ως συνήθως, και γι΄ αυτό φταίνε οι προηγούμενοι! Και κάτι ακόμη: Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα,φταίει μας είπαν, το αμαξοστάσιο του οικείου Δήμου που είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα. Σύμφωνοι,αλλά τι έκανε η Πολιτεία εφτά μήνες μετά? Μας είπαν ότι η Πολεοδομία επέβαλε πρόστιμο,500.000 Ευρώ (το λέω χονδρικά). Και ακούστε το σπουδαιότερο! Το πρόστιμα αφορά στο μεγαλύτερο μέρος την αυθαίρετη ανοικοδόμηση και το υπόλοιπο είναι πρόστιμο ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ του κτίσματος! Αυτό τα λέει όλα,για το πώς οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα "ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ" , ακόμη και όταν αυτά συνεπάγονται κινδύνους που κοστίζουν ζωές. Οπότε,ξαναγυρίζω στην ανείπωτη καραστροφή στο Μάτι. Για την κυβέρνηση,όπως το είχαμε προβλέψει (το είχα ξαναγράψει σε άλλο σχόλιο),φταίνε τα θύματα!

katerina

αρα το δημοσιο κρατος που πληρωνουμε για να τα ξυνει δεν εκανε τιποτααα

Δηλαδή

περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ εισέπραξε το κράτος από τα πρόστιμα με τα οποία δημιούργησε υποδομές Πολιτείας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Εεεεεε? Που πήγαν τα 10 δισεκατομμύρια? Και μην μας πείτε ότι εισπράξατε μόνο ένα δις και με τους τρεις νόμους..

Αληθεια

Αυτό τα λέει όλα...

@@@

Άρα το 86 % δεν πρεπει να πάρει αποζημίωση,εφόσον δεν είναι κυρία κατοικία...Και μη μου πείτε ,ότι πρέπει να πάρουν κατι. ...μες στο δάσος χτίσαν, ας κάναν ασφάλεια πυρός. Για τις ζωές που χάθηκαν λυπαμαι, εκεί ας αποδοθούν ευθυνες στους αρμόδιους!

Candyman

Ηλίθιε βλάκα, το Μάτι δεν ήταν ΠΟΤΕ δασική έκταση. Ήταν αγροτική έκταση ζώον. Δες κανα τοπογραφικό αντί να λες ασυνάρτητες μαλακίες. Αει ψοφήστε ρε κομμούνια.

AA

Ασε τις παπαριές και το τι ήταν στα "χαρτιά". Στα τοπογραφικά μπορεί να ήταν και λίμνη. Στην πραγματικότητα ΤΙ ΗΤΑΝ; Γυρω γυρω γεμάτο στο πεύκο, δες καμια φωτογραφία. Είδες πουθενά χωράφι; Κατι να καλιεργείται γύρω απο τα σπιτια;. Τι αγροτική έκταση μας λες, εξυπνάκια; Εχτισες αυθαίρετο; Μπουλντόζα και πρόστιμο, όχι αποζημίωση.

@καραμελίτσα

Τι λες ρε ανάγωγε εξυπνάκια ελληναρά του φραπεδοκαναπέ και του πληκτρολογίου ??? Που την είδες την αγροτική έκταση που το παίζεις και πολιτικός μηχανικός.... εκτος και εαν είσαι οπότε γρήγορα για την μπουζού!!! Είδες πουθενά εσύ γραμμένο για την περιοχή οτι ήταν ή είναι χορτολιβαδική έκταση ????

Και την προϊστορική εποχή κυκλοφορούσαν δεινόσαυροι κατσάγλυμα

Στο γενικό πολεοδομικό είναι χαρακτηρισμένες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις γιατί αυτό είναι. Τελεία και παύλα.

φοκ

Ναι αγροτική ήταν, καλλιεργούσαν ψήφους!

@φοκ

Η τέλεια απάντηση!!!

Χαρης

Για οσους δεν γνωριζουν ο Νεος Βουτζας ειναι σε σχεδιο πολεως απο το 1969. Ολα τα σπιτια ειναι με αδεια (οχι πως δεν υπαρχουν παραβασεις).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης