Πύρινη λαίλαπα στην Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Πύρινη λαίλαπα στην Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε Πανόραμα 1 και 2, Γαλήνη και Μαρούλα - «Όλοι προσευχομαστε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής - «Ο άνεμος φυσάει δυτικά, είναι το σενάριο που απευχόμαστε, οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες» είπε ο γγ Πολιτικής Προστασίας - Κόπηκε στη μέση η Ελλάδα, αφού οι φλόγες οδήγησαν σε κλείσιμο της εθνικής Αθηνών-Κορίνθου από το 37ο μέχρι το 57o χλμ

spitia_arthroo
Μάχη με το χρόνο, καθώς τα εναέρια μέσα θα συνεχίσουν να πετούν μέχρι τη δύση του ηλίου, δίνουν οι αρχές της Πυροσβεστικής για να ελέγξουν την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στο πευκοδάσος της περιοχής «Αέρας» στα Γεράνεια όρη.

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και η φορά τους μεταβάλλεται συνεχώς, η Πυροσβεστική δίνει προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές αλλά και στην προστασία των κατοίκων, ζητώντας να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Δείτε live αυτή την ώρα, ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κινέτα



Φωτιά στην περιοχή της Κινέτας προς την Κακιά Σκάλα





Η πυρκαγιά μαίνεται στα όρια Κορινθίας – Δυτικής Αττικής, ενώ οι καπνοί είναι ορατοί σε πολλές περιοχές της Αθήνας.



Δείτε εικόνες πριν από λίγο - Κόλαση φωτιάς, εκκενώθηκαν οικισμοί στην Κινέτα

Κλείσιμο
Κινέτα: Κόλαση φωτιάς - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί





Ericsson

Ελικόπτερο Ericsson πραγματοποιεί ρίψη νερού στη φωτιά κοντά στην Motor Oil 


Συντονιστείτε στο ΘΕΜΑ FM 104,6 και ακούστε όλες τις εξελίξεις για τον πύρινο εφιάλτη σε Κινέτα, Νέο Βουτζά και Χανιά

Εκκενώνονται οικισμοί

Οι φλόγες βρίσκονται στους οικισμούς Γαλήνη και Μαρούλα. Η πυροσβεστική έχει εισηγηθεί την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων στους οικισμούς Πανόραμα 1, Πανόραμα 2 και Γαλήνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παράλληλα, οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό Μαρούλα, που απειλείται από το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία ήδη έχει μπει σε αυλές.

«Ζητάμε από τους πολίτες να απομακρυνθούν. Η φωτιά έχει μπει σε αυλές στον οικισμό Μαρούλα από την πάνω πλευρά της εθνικής οδού, δήλωσε στο ΘΕΜΑ FM 104,6 ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.

Εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη της φωτιάς

Το μέτωπο που έχει ξεσπάσει η φωτιά θεωρείται πολύ μεγάλο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι αρχές περιμένουν να δουν την εξέλιξή τους, καθώς η φορά τους αλλάζει συνεχώς.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής, που συνεχώς ενίσχυε τις δυνάμεις της. Στο σημείο βρίσκονταν τελικά 110 πυροσβέστες, 47 οχήματα και 50 άτομα πεζοπόρο.

Στο σημείο πετούσαν τέσσερα ελικόπτερα Ericsson, τρία καινούρια Canadair CL-415 και άλλο ένα CL-215. Ωστόσο, κάποια στιγμή, πετούσε μόλις ένα Canadair, καθώς τα υπόλοιπα είτε έπρεπε να ανεφοδιαστούν, είτε εστάλησαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης, ενώ οι πτήσεις ήταν δύσκολες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Άγνωστος ο αριθμός των σπιτιών που κάηκαν


Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ οι άνεμοι πνέουν μέχρι 7 μποφόρ και αλλάζουν συνεχώς διεύθυνση.
Εκτροπή κυκλοφορίας στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Εκτροπή κυκλοφορίας στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου 

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 39ο έως το 57ο χιλιόμετρο, ενώ στην εθνική οδό επικρατεί μποτιλιάρισμα.

Παράλληλα, διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρομου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Κινέτας. 

Έχουν σταλεί προληπτικά ασθενοφόρα

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, έχουν προληπτικά σταλεί στην Κινέτα πέντε ασθενοφόρα καθώς και μια μηχανή για γρήγορη πρόσβαση.

Μέχρι στιγμής, τα ασθενοφόρα δίνουν οξυγόνο, ενώ δεν έχουν πραγματοποιήσει διακομιδή σε νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία Κορίνθου και το Αττικό που εφημερεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως υπάρξει διακομιδή ενός πυροσβέστη στο Αττικό, για αντιμετώπιση δύσπνοιας.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων έχουν προσέλθει μόνοι τους πέντε κάτοικοι, που εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας. Μετά την παροχή οξυγόνου, αποχώρησαν.

Δείτε βίντεο: Η φωτιά έφτασε στον οικισμό - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

IMG 4687

IMG 4686

SOS από τον γγ Πολιτικής Προστασίας: «Ο άνεμος πνέει δυτικός, είναι το σενάριο που απευχόμαστε»

Δύσκολες χαρακτήρισε τις επόμενες ώρες στο πύρινο μέτωπο της Κινέτας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που εκφράζει προβληματισμό για τις καιρικές συνθήκες, καθώς δεν βοηθούν την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Ο άνεμος πνέει δυτικός, κινείται από δυτικά προς ανατολικά και βορειοανατολικά. Είναι ακριβώς το σενάριο που απευχόμαστε» δήλωσε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6». Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να κόψουν το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την προσπάθεια», επισήμανε, εξηγώντας ότι μέχρι αργά το βράδυ θα επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συνέστησε υπομονή προς τους πολίτες «να περάσει το κύριο κύμα της πυρκαγιάς, διότι υπάρχει τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Ξέρουμε ότι είναι η μόνη δίοδος προς τη νότια Ελλάδα».

Δείτε LIVE




IMG 4682


kolasi_kineta_mesa4
kolasi_kineta_mesa5
kolasi_kineta_mesa6
kolasi_kineta_mesa7
fotia01
fotia02
fotia03
fotia04

fotia08

kine05
kine03
kine02
kine01
kine04
kineta_foto
kineta_foto2
kineta_foto3
kineta_foto4
kineta_foto5
kineta_foto6
kineta_foto7
kineta_foto8







Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκονται δύο καινούρια καναντέρ CL-415 και ένα CL-215 καθώς και δύο ελικόπτερα. Παράλληλα, από τη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρούν τη βάση τους τα CL-415 έχει φτάσει ένα αεροσκάφος, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται ότι θα φτάσει και δεύτερο. Παράλληλα, με C-130 από Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα φτάσουν άλλοι 30 πυροσβέστες. 




kinetta09


Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. 

kinetta03
kinetta04
kinetta05
kinetta06
kinetta07
kinetta08


Δείτε βίντεο: Κινέτα: Μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη - Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Κινέτα: Μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη - Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης