Το προφίλ του σύγχρονου Ελληνα μετανάστη: Μορφωμένος - Φεύγει λόγω αναξιοκρατίας

Μία έρευνα για εκείνους που φεύγουν... Σχεδόν 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Σε χαρτογράφηση των Ελλήνων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό προχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία ICAP.

Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις των 1.068 Ελλήνων εργαζομένων σε 61 χώρες, η πλειοψηφία τους είναι εξαιρετικά μορφωμένοι (53% κάτοχοι μεταπτυχιακού, 20% πτυχιούχοι και 8% διδάκτορες) ενώ ως βασικότερες αιτίες αναχώρησης ονοματίζουν την έλλειψη αξιοκρατίας/διαφάνειας (44%) και την οικονομική κρίση/αβεβαιότητα (36%).

Σχεδόν 4 στους 10 απαντούν, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα με μόλις το 36% να απαντά ότι συμμετέχει σε δράσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

«Πρωτιά» στη μετανάστευση έχουν οι άνδρες (64%) ενώ σε επίπεδο ηλικίας το 31% είναι άνω των 41 ετών, 19% είναι από 36-40 ετών, 25% είναι από 31-35 ετών, 19% από 26-30 ετών και 6% από 18-25 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ανύπαντροι, ένα 16% παντρεμένοι και ένα 29% έχει και παιδιά.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοχείο ότι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα του 2017, μόλις το 13% επέστρεψε στην Ελλάδα και αυτό κυρίως για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του ή να δημιουργήσει οικογένεια σε ελληνικό περιβάλλον.

Ένας στους δύο απαντά, ακόμα, ότι ένα πιθανό κίνητρο επιστροφής στην πατρίδα θα ήταν ένα αντίστοιχο ή καλύτερο επίπεδο αποδοχών από αυτό που έχουν στο εξωτερικό και ακολουθούν ως απαντήσεις το εύκρατο κλίμα, η βελτίωση της οικονομίας και η αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας του εξωτερικού.

Οι περισσότεροι εργάζονται ως υπάλληλοι (43%) αλλά υπάρχει και ένα 23% που είναι πλέον προϊστάμενοι, 10% ανώτατα στελέχη και 10% διευθυντές με ένα 13% να έχει αποδοχές πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο.

Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Άκης Σκέρτσος σχολίασε ότι η εξίσωση απλά δε βγαίνει όσο συνεχίζουμε να έχουμε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να συντηρούμε ένα εχθρικό περιβάλλον προς τους νέους και τις επιχειρήσεις με αναξιοκρατία, κακούς θεσμούς, αναποτελεσματική παιδεία και υψηλούς φόρους στην παραγωγή και την εργασία. Σημείωσε ότι, προς το παρόν μετράμε τους ανθρώπους που φεύγουν από τη χώρα μας και όχι το αντίστροφο ενώ παράλληλα, κινδυνεύουμε να γίνουμε σταδιακά μια χώρα γερόντων, χωρίς οικονομικό δυναμισμό. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες για μαζικές επενδύσεις και δράσεις ώστε ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: "Στο μείζον θέμα του brain drain είναι προτιμότερο να μιλάμε με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν τους πρακτικούς λόγους που διώχνουν από τη χώρα μας τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε. Αναφέρομαι φυσικά στην υπερφορολόγηση της εργασίας. Αν συγκρίνουμε λοιπόν έναν μισθωτό με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ~1730 ευρώ/μήνα στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα διαπιστώσουμε ότι οι φόροι και οι εισφορές που αποδίδει στο Κυπριακό κράτος αποτελούν μόλις το 14% του μικτού μισθού του ενώ στο Ελληνικό το 45%! Ο ίδιος εργαζόμενος «κοστίζει» δηλαδή σε μια Κυπριακή επιχείρηση 24.157 ευρώ ετησίως, ενώ σε μια Ελληνική επιχείρηση 37.518 ευρώ. Συνεπώς έχουμε τέσσερα "κρατούμενα" για τους φίλους Κύπριους: καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, πιο ανταποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες και ένα συνολικά πιο ελκυστικό κράτος για ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Η μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας ώστε να υπάρξει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για περισσότερες επενδύσεις, νέες θέσεις απασχόλησης και επαναπατρισμό των άξιων Ελλήνων και Ελληνίδων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.»

Δείτε βίντεο: Το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα μετανάστη: Μορφωμένος - Φεύγει λόγω αναξιοκρατίας

ΣΧΟΛΙΑ (319)

Gastarbeiter Raus

Τα περισσότερα σχόλια είναι λες και τα γράψανε πικραμμένοι και καμμένοι γκασταμπάιτερ της δεκαετίας του 50 και του 60, με τα κλασικά στερεότυπα περί κρυόκωλων Βορείων/Ευρωπαίων, Παρθενώνες + βελανίδια κτλ., το πικρό ψωμί της ξενιτιάς κτλ. Λείπει μόνο να ακούγεται δίσκος του Καζαντζίδη από πίσω. Καμία ένδειξη ωρίμανσης, κανένα lesson learned. Όσο για τον μέσο Έλληνα η λέξη "Ευρώπη" θα σημαίνει κάποιο απόμακρο, ξένο μέρος με το οποίο υπάρχουν σχέσεις αγάπης-μίσους και το οποίο καθορίζει τη μοίρα των κακόμοιρων, παρεξηγημένων Ελλήνων, δεν θα υπάρξει προκοπή, και πάντα θα υπάρχουν (πολλά) τέτοια σχόλια, και νέες γενιές πικραμμένων + καμμένων γκασταρμπάιτερ.

Μοργκαν Στανλευ

Οι κοινωνιες στη βορεια ευρωπη ειναι διαφορετικες απο την Ελληνικη. Στο εξωτερικο υπαρχει η ξεκαθαρη αποψη οτι οποιος παιρνει πολλα λεφτα περναει και καλυτερα. Ομως η Ελληνικη κοινωνια ειναι διαφορετικη και δεν ειναι τυχαιο οτι και καποιος με 800 Ευρω πιθανον τα χαλαει πιο ευκολα σε σαμπανιες και αστακους παρα απο αυτους που μενουν στην Βορεια Ευρωπη. Το συστημα σε κανει να τα συσχετιζεις ολα με τα λεφτα. Δεν ειναι τυχαιο που 15 χρονια πριν (και παλι οι μισθοι ηταν χαμηλοτεροι απο την Αγγλια και την Αμερικη) μας εβλεπαν να ψωνιζουμε και να ανοιγουμε σαμπανιες και τους ετρεχαν τα σαλια... Η μεσαια ταξη της Ελλαδας ηταν παρα πολυ πλουσια (αφυσικα). Η αντιστοιχη μεσαια ταξη του UK ουτε καν μπορουσε να ονειρευτει αυτο το τροπο ζωης...

Μακ Βεθ

Η αιτία εχει όνομα και λεγεται" Δημόσια Διοίκηση". Οι ηλίθιοι προκαλούν μεγαλύτερο κακό από τους κοπανατζήδες και από εκείνους που απλά λαδώνονται.

Παθων

Η επισκεψη μου σε ΔΟΥ Θεσσαλονικης συνοδευοντας γνωστο μου που προσπαθει ν ανοιξει μια μικρη επιχειρηση, μου επιβεβαιωσε τους λογους της δικαιολογημενα μεγαλης φυγης των νεων στο εξωτερικο.

Dole bludger

Καταρχήν όλοι όσοι λένε εδώ ότι πηγαίνουν σε ερευνητικά κέντρα να μην αυτό ονομάζονται μετανάστες αναλώσιμα είναι των ερευνητικών κέντρων και σφουγγάριζουν κιόλας Θα ήθελα να ρωτήσω όμως τους υπόλοιπους που όλο λένε ζουν αξιοπρεπώς που ζούνε αξιοπρεπώς όταν η ζωή τους είναι μετρό δουλειά και κλειδωμένοι από τις 8:00 το βράδυ μέσα σε κάτι παλιό τρύπες οι οσοι κατάφεραν έχουν πάρει δάνεια όπως κάνανε εδώ Οι δικοί μας και τώρα τους παίρνουν τα σπίτια οι τράπεζες; λοιπόν να τα αφήσετε αυτά πάτε να πείτε ότι η μετανάστευση είναι ότι καλύτερο και να προσέχετε να στεγνώνετε τα μαντήλια σας από το κλάμα καλά κάθε μέρα

φωτης πραμαντα

ειμαι παρα πολλα χρονια στο εξωτερικο με σπουδες σε γαματα γερμανοφωνα πανεπιστημια της κεντρικης ευρωπης πληρωνοντας τα παντα μονος μου. ξερεις γιατι ?? γιατι εχω τα κακαλα να το κανω .δεν περιμενω τη συνταξη της γιαγιας να με χαρτζιλικωσει σαν εσενα και κατι παρομοιους σου.σφυριζοτρολακια και αχρηστους στην κοινωνια που δεν θα αφησουν τιποτα δημιουργηκο πισω τους σαν εσενα τους γλενταω οταν ερχομαι ΕΛΛΑΔΑ μονο για διακοπες. παρτε το χαμπαρι ρε κοπροι της δυσμοιρης πατριδας μας θελει πολλα κακαλα να επιβιωσεις στο εξωτερικο. ξερεις γιατι?? γιατι δυστυχως στην ΕΛΛΑΔΑ δεν υπαρχει τιποτα πιο ανισο απο την ιση μεταχειρηση των ανισων . αφου ξεστραβωθεις και μορφωθεις κοινωνικα τα ξαναλεμε. παντως για καμμια λαντζα εχω ποστο σε ενα απο τα μαγαζια μου χα χα χα χα χα ουστ κοπροσκυλα.κανατε εθνικο υμνο το "ωχ αδερφε και το δε βαριεσε" τοσχολιο αφορα κατι τρολακια γεωμετρηδες κλπ

Γεωμέτρης

Από τι μία σπούδασες στα καλύτερα σχολεία και από την άλλη εχεις μαγαζιά εστίασης. Ποιον κοροιδέυεις ρε χωριάτη? Γιατί δεν δουλέυεις σε κάποια πολυεθνική μς 10κ το μήνα? Αντε στη λάντζα ρε πραμαντιώτη, που θες και καλή ζωή. 20 ώρες την ημέρα λάντζα και πολύ σου είναι. "Στα καλύτερα σχολεία... " Χαχαχα... ο λαντζέρης.

φωτης πραμαντα

απλα γιατι βγαζω τριπλασια βρε αχρηστε της κοινωνιας. παντως πολυ το ευχαριστιεμαι να γλενταω απο το εξωτερικο κατι αχρηστους σαν εσενα. χα χα χα μαζι με μενα παντως γελαει με τα χαλια σου ολη μου η παρεα . παντως για να σου απαντω συνεχως σημαινει οτι εχω απλετο χρονο οπως και συ ,μονο που για μενα δουλευουν αλλοι. ενω εσυ εισαι το απολειφαδι και παριας της κοινωνιας. μονο οι κοπροι σαν εσενα εχουν αρκετο χρονο να απαντουν σε ολους οσοι διαφωνουν μαζι σου

Γεωμέτρης

Εχω δύο φροντιστήρια και δουλέυουν άλλοι για μένα, στην Ελλάδα, και όχι μετανάστης σαν εσένα. Αντε στη λάντζα τώρα. Το δύσκολο είναι να κάνεις αυτό που κάνω εγώ, αυτό που κάνεις εσύ, το κάνει ο οποιοσδήποτε. Σιγά το δύσκολο να ανοίξεις μαγαζί και να κάνεις τον λαντζέρι. Φτωχέ συγγενή...

Γεωμέτρης

Βγαίνει ο κάθε πολυτεχνίτης στο εξωτερικό και λέει "Εμένα περιμένανε στην Ευρώπη, δεν υπάρχει άλλος πολυτεχνίτης" Ρε πάτε καλά? Στην Ευρώπη, ζητάνε σερβιτόρους. Οι καλές θέσεις έιναι πιασμένες από τους ντόπιους. Τι να σας κάνουν εσάς? Δεν υπάρχουν γιατροί και πολυτεχνίτες στην Ευρώπη? Ρε πείστε πρώτα τους γονείς σας οτι περνάτε καλά και μετά εμάς. Ας πέρνατε τα ρίσκα σας στην Ελλάδα και μια χαρά θα είσασταν. Αλλα΄κότε είστε. Στο καλό και να μην ξαναέρθετε, γιατί δεν θα δουλέυουμε εμείς για τα επιδόματά ανεργίας σας. Άχρηστοι...

Μετανάστης GCC

Ασε ρε κακομοίρη που θα μας πεις και τι να σπουδάσουμε. Ακου λοιπόν, εγώ στο Κατάρ όπου εργάζομαι τα τελευταία -αρκετά- χρόνια καθαρίζω 12K το μήνα, όσα βγάζεις εσύ σε ενάμισο χρόνο. Στην Ελλάδα θα γυρίσω όποτε γουστάρω. Και από ήλιο έχουμε μπόλικο, μη στενοχωριέσαι για τα ψυχολογικά μας. Και βέβαια να σου υπενθυμίσω ότι για να πας στο εξωτερικό να δουλέψεις δεν αρκεί να το θέλεις, πρέπει και να μπορείς. Αϊντε με τους φραπεδιάρηδες κρατικοδίαιτους τιποτάδες.

Γεωμέτρης

Στο Κατάρ σου εχουνε πάρει το διαβατήριο, και δεν μπορέις να φύγεις. Ολη μέρα δουλειά είσαι. Τα ξέρουμε δούλε ...

Γεωμέτρης

Σας πονάει το "άχρηστος" ή το "τεμπέλης" πιο πολύ? Ας προσέχατε τι σπουδάζατε. Δεν σας φταίμε εμείς που δεν βρίκατε δουλειά στην Ελλάδα. Δουλέψτε 20 ώρες την ημέρα, και μην μιλάτε. Για τελευταία φορά, ας προσέχατε τι σπουδάζατε. Δεν φταίμε εμείς.

freeman

ΠΕΡΑ ΑΠΟ την όποια κουτσή-στραβή, αλλά 18χρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση . . .ΤΑ φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία , οι διακοπάρες, η άνετη αν όχι χλιδάτη ξεκούραστη καθημερινότητα, τα δίδακτρα για μεταπτυχιακά και 30 χρόνια εστιασμένα μόνο σε σπουδές , με τον βασανιστικό καθημερινό επιούσιο πληρωμένο από το οικογενειακό πλεόνασμα ή υπερπλεόνασμα δεκαετιών 1980-1990-2000 . . . ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ από τις μισθάρες, ενοικιάρες, επιδοματάρες, δανειάρες , μαυροελευθεροεισοδηματάρες, μεταπρατικές αισχρο-υπερκερδάρες , μερισματοτοκάρες . . . που οι γονείς ΕΝΘΥΛΆΚΩΝΑΝ από 1980 μέχρι 2010 , ΜΟΙΡΑΖΌΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΧΑΛΊΝΩΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ . Αν οι γονείς έπαιρναν (στον Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) αναλογικά ότι άξιζε η ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας, ΔΕΝ θα έφταναν ούτε για να τον σπουδάσουν ψυκτικό και θα είχε βγει και στην αγορά εργασίας από τα 17-18 του χρόνια για επικουρικό εισόδημα . . . Πέρα από κάποιες εξαιρέσεις , οι σημερινοί 20-30άρηδες και οι γονείς τους πιστεύουν ακράδαντα ότι ΟΛΗ η κοινωνία ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ . . . κάτι ανάλογο με τους ΝεοΕλαδιταράδες που πιστεύουν ότι ΟΛΟΣ ο Πλανήτης ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ μια σπέσιαλ ειδική προνομιακή μεταχείριση ως . . . κληρονόμων Πνευματικών Δικαιωμάτων . . . ανιόντων απογόνων ΑρχαιοΕλληνικού Πολιτισμού . . .ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ . . .ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. . . Παρατάνε ακόμα και ανήμπορους γονείς , όχι για προσφυγιά λόγω ανάγκης επιβίωσης άρα και μεταναστευτικών εμβασμάτων , αλλά για το ΟΝΕΙΡΟ (έτσι μεγάλωσαν τα καμάρια) μιας χλιδάτης αυτάρεσκης ζωής (πάνε με αρχικό κομπόδεμα πάλι από το Ελλάντα για τα πρώτα έξοδα . . .μην λείψει τίποτα από το καμάρι . . .) που η πτωχευμένη Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πια . . .και οι γεννήτορες . . .ας κόψουν το λαιμό τους . . . Με τσάπες ή λογισμικά , οι ικανοί - σπουδαγμένοι νεολαίοι οφείλουν να μείνουν πίσω και να παλέψουν ή τουλάχιστον να έχουν πάντα στόχο την επιστροφή στην Πατρίδα . . . και ας τα φέρει η ΖΩΉ αλλιώς . . .

Μεταναστης

Καλα ολα αυτα. Νομιζεις οτι δεν θελαμε να βοηθησουμε τη χωρα; Ολα τα εξυπνα τα αναφερεις, αλλα πιανεις καθολου το θεμα του αν υπαρχει η αντιστοιχη υποδομη στην Ελλαδα ωστε να δεχθει αυτους τους επαγγελματιες; Που θα δουλεψει πχ ο προγραμματιστης; Η Ελλαδα παρεχει πτυχια, αδυναμα στην αξια λογω του συστηματος εκπαιδευσης, και, για αυτο που παρεχει, στην ουσια κερδιζει, δεν χανει. Γιατι φυσικα ο φοιτητης για 4-5.. 10 χρονια καθεται και ξοδευει στη χωρα. Και η παιδεια αυτη δεν ειναι δωρεαν, απορεει απο τους φορους. Αν λοιπον υποθεσουμε οτι ολα αυτα τα χρηματα ειναι "βρωμικα" οπως λες, πρεπει να δωσεις στον επιστημονα/skilled worker και δουλεια να κανει, οχι μονο τις γνωσεις. "Οφειλει"... δεν οφειλει τιποτα αγαπητε... η χωρα μας οφειλει μου μας στερησε την ελπιδα... Κι αν νομιζεις οτι ειναι ευκολα τα πραγματα, ελα και εσυ εξω, να δουμε ποσα απιδια χωραει ο σακος.

Όλα τα κατεστραμμένα τρολάκια

γράφουν ασταμάτητα για να εισπράξουν το 0,60 € τους. Είναι αλήθεια ότι οι άξιοι δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα της υποκουλτούρας, του βολέματος και του ωχαρδεφισμού, της ανομίας και της παραοικονομίας, του εύκολου πλουτισμού με δανεικά και αγύριστα, στην Ελλάδα των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργούν οι διαχρονικοί Μαυρογιαλούροι. Φαίνεται και από τους τόσους υπερφίαλους κομπλεξικούς καφενόβιους που γράφουν εδώ, οι άχρηστοι, και παριστάνουν τους τζάμπα μάγκες. Στην Ελλάδα ευημερεί το ψέμα, η τρικλοποδιά και η ανικανότητα, ενώ αποθεώνεται η βλακεία και η ισοπέδωση προς το μηδέν. Οι άξιοι νέοι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουν τη ζωή τους, οπουδήποτε επικρατεί η αξιοκρατία και θα έχουν καλύτερο μέλλον. Όμως να ενώνουν τις φωνές τους με τους όποιους άξιους έχουν παραμείνει στην Ελλάδα και αγωνίζονται, σε αντίξοες συνθήκες, για να πάει η χώρα έστω και λίγο μπροστά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xeiropedes-andras

Ο 39χρονος αγρότης προκάλεσε άθελά του τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία κατέκαψε 60 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης  το μεσημέρι της Κυριακής

astynomia

Σε έλεγχο που έγινε στο ΙΧ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και αμέσως μετά στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν συνολικά 237 γραμμάρια ηρωίνης και ζυγαριά ακριβείας