Δημόσια νοσοκομεία: Οταν οι συγγενείς γίνονται... τραυματιοφορείς

foreio_arthoo1

Φωτογραφία από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Δυο γυναίκες μεταφέρουν ασθενη από το κεντρικό κτήριο προς ενα διπλανό για εξετάσεις

Τέλος δεν έχουν οι βαρύτατες δυσλειτουργίες του ΕΣΥ. Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, υλικών, υποδομών συσσωρεύονται με ταχύ ρυθμό επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη εξασθενημένο και γηρασμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Η φωτογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr ελήφθη το πρωί της Τρίτης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και αποτυπώνει μια μολις στιγμή στη διαδρομή του ασθενή μεσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα μπορούσε ομως να απεικονίζει, με μικρές παραλλαγές στο υπόλοιπο σκηνικό, την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Η έλλειψη τραυματιοφορέων δεν ξενίζει πια κανέναν.

Στον κλάδο των τραυματιοφορέων, οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν ή ξεπερνούν σε πολλά νοσοκομεία το 50%! Ταυτόχρονα το προσωπικό του κλάδου είναι γερασμένο, με μέσο όρο ηλικίας, που κυμαίνεται στα 50 και πλέον χρόνια.

Αγόγγυστα οι συγγενείς αναλαμβάνουν να κουβαλούν τα "βάρη" της μεταφοράς των ανθρώπων τους, είτε βρίσκονται σε Επείγοντα είτε νοσηλεύονται, απο και προς ιατρεία και θάλαμους και εργαστήρια.

Οι δυο γυναίκες, που φαίνεται στη φωτογραφία να μεταφέρουν τον ασθενη με το φορείο, βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Γενικου Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Κατευθύνονται από το κεντρικό κτήριο προς ενα διπλανό κτήριο οπου βρίσκονται καποια εργαστήρια. Υποθέτουμε πως ο ασθενής χρειάστηκε κάποιες εξετάσεις και με δεδομένο πως το νοσοκομείο σημερα δεν εφημερεύει πιθανολογούμε πως είτε νοσηλεύεται είτε βρέθηκε στο νοσοκομείο εχοντας ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το βέβαιον ειναι πως δεν βρέθηκε τραυματιοφορέας μαζί του όταν τον χρειάστηκε και το κενό κάλυψαν οι συγγενείς οπως γινεται σε πολλές άλλες περιπτωςεις στη διάρκεια της νοσηλείας ή της ολιγόωρης παραμονής κάποιου σε νοσοκομείο.

Χωρις ρεύμα και με... μπαλαντέζα απο τη ΜΕΘ τα χειρουργεία

Η εικόνα του ασθενή στο φορείο που μεταφέρεται απο τις συγγενείς του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έρχεται μια ημέρα μετα την καταγγελία γιατρών της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υγειονομικών (ΑΡΣΥ) του νοσοκομείου -την οποία ουδείς διέψευσε- ότι στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής, έγινε σχεδόν μιας ώρας διακοπή ρεύματος σε όλους τους χώρους.

Η γεννήτρια λειτούργησε μόνον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -το ενδεχόμενο να μη λειτουργούσε ούτε εκεί ειναι πράγματι τρομακτικό...

Στις χειρουργικές αίθουσες βρισκόταν σε εξέλιξη μια χειρουργική επέμβαση! Η διακοπή του ρεύματος και η δυσλειτουργία της γεννήτριας αντιμετωπίστηκε με μία...μπαλαντέζα που συνδέθηκε απο τη ΜΕΘ στα χειρουργεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, διακοπή ρεύματος έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν διαρκούσε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο, καθώς αναλάμβανε η γεννήτρια.

“Είναι προφανές ότι δε νοείται η λειτουργία ενός νοσοκομείου, στο οποίο δεν είναι εξασφαλισμένη η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρους όπως το χειρουργείο και η μονάδα εντατικής θεραπείας”, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Θέτουν δε και το όχι ακραίο σενάριο να συνέβαινε η διακοπή της ηλεκτροδότηςης κατά την πρωινή τακτική λειτουργία, όπου θα βρίσκονταν σε εξέλιξη όχι μια αλλά πάνω από έξι χειρουργικές επεμβάσεις!

Σύμφωνα με την ΑΡΣΥ, η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων είναι κάτι περισσότερο από προφανής: “Χέρι - χέρι με την φοβερή υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό πάει και η αδιανόητη αδιαφορία για βασικές προδιαγραφές σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών. Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων έχει μπει πραγματικά στον αυτόματο, χωρίς καμία μέριμνα τόσο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για τους ίδιους τους υγειονομικούς”.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Τάπερ

Δεν πειράζει. Έχουμε πολλούς παπάδες.

@

κανεις απο τους σχολιαστες δεν θα ψηφισει τζημερο οποτε μοκο, καλα να παθετε

ΕΣΥτης

Η κατάρα στο δημόσιο είναι οι μετατάξεις. Προσλαμβάνεσαι ως τραυματιοφορέας. Παίρνεις ένα πτυχίο από το ανοικτό Πανεπιστήμιο. Καταλαμβάνεις θέση διοικητικού, που αντί να προκηρυχτεί και να την πάρει ο καλύτερος, τοποθετείται ο τραυματιοφορέας. Πολλοί δεν συχνά απλά τοποθετούνται έτσι.

Κωστας

Μου έτυχε περιστατικό με θειο μου σε εφημερία στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού Γεννηματά με πάρα πολύ κόσμο. Μόνο ένας νοσοκόμος υπήρχε και αυτός έκανε πρακτική από ιδιωτική σχολή. Οι άλλοι πέντε που υπήρχαν και είχαν κανονικά υπηρεσία ήταν στο γραφείο του προϊσταμένου, εκεί σε ένα γραφειάκι στην είσοδο και λούφαραν καπνίζοντας μαζί με τον προϊστάμενο που έκανε τα στραβά μάτια μέχρι που μπήκε ένας συνοδός ασθενούς μέσα και τους είδε και τα έκανε όλα Π….τανα. Δεν ήξεραν που να κρυφτούν. Δεν φταίει το κράτος …. το κράτος είμαστε εμείς…

Σενεγάλη

Δυτικη Αφρική τελείως. Είμαστε οι πλέον ανικανοι.

Όπως πάντα τεμπέληδες

Μήπως και γι αυτά φταίνε οι ξένοι;

Κιτκατ

Ακριβώς! Δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία και γενικά στο δημόσιο. Έλλειψη εργατικών ανθρώπων και οργάνωσης υπάρχει. Κι οι νοσοκόμες το ίδιο, δίνουν τα φάρμακα και στο καπνιστήριο. Αν δεν ξέρεις που είναι αυτό, τελειώνουν οι όροι, οι ουροσυλλεκτες .... Κι εσύ ψάχνεις νοσηλεύτριες... Πριν καιρό μια γνωστή μου απέβαλε σε νοσοκομείο. Από τη 1:00 μέχρι τις 3:30 την είχαν με αιμορραγία σε αναπηρικό αμαξίδιο και ψάχνανε το κλειδί για να ανοίξουν το δωμάτιο με τον υπέρηχο. Εντέλει το είχε ένας ηλεκτρολογος, το ανακάλυψαν μετά από 30 τηλέφωνα, αλλά αυτός γλεντούσε σε ένα club!!! Κι απλώς είπε δεν μπορώ να το φέρω, αφού κατάφεραν με κόπους και βάσανα να συνεννοηθουν μαζί του από το θόρυβο και τη "σούρα"!!!! Ιστορίες καθημερινής τρέλας...

Υπάρχουν χιλιάδες νοσοκόμες

σκουπιδιάρηδες, τραυματιοφορείς ΔΥ αλλά όλοι έχουν μέσο και λουφάρουν σε γραφεία σε λίγους μήνες από την πρόληψη τους. Γνωστό παλιό κόλπο.

πρωτη φορα

αριστεερα....... θα σκιζαμε τα μνημονια.............. θα βαραγαμε νταουλια.............. θα καταργουσαμε τον ενφια.......... θα.............. θα............ θαααααα.......................................... και τελικα τι εγινε? για πειτε μου εσεις οι αθλιοι που τους ψηφισατε τι εγινε? μιλαμε δεν ειστε ουτε ζωα τα ζωα εχουν ενστικτο της επιβιωσης. οσοι δεν εχετε καταλαβει οτι και οι 300 ειναι προδοτες για σκοτωμα να πατε να πνιγειτε μηπως γλυτωσουμε οι εναπομειναντες.

κουλης

Άσχετοι ΔΥ

Ερώτηση

Έχει γίνει έρευνα μήπως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού λόγω αποσπάσεων ή (επανα)τοποθέτηση εργαζομένων σε άλλες διοικητικές θέσεις;

TAX TEX

Μειωση Δ.Υ. δεν θέλατε; Τουμπεκί τώρα!

έλεος

Το 95 % των Δ.Υ. έχει ως εργασιακό αντικείμενο την διαβίβαση υπηρεσιακών σημειωμάτων στον προϊστάμενο. Το να απολυθεί ο απαραίτητος αριθμός από αυτή την κατηγορία Δ.Υ. ώστε να γίνουν χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό προσλήψεις σε νευραλγικούς τομείς όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Βεβαία στο αιώνιο πολιτικό δίλημμα, ξεβολεμα της πελατείας ή εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα νοσοκομεία, γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον ποια είναι διαχρονικά η σταθερή θέση των πολιτικών ανδρών και του κυρίαρχου ελληνικού λαού (ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία αναμφίβολα γνωρίζει, αλλά επιμένει να αδιαφορεί για το γεγονός, ότι θα βρεθεί με μαθηματική βεβαιότητα στη θέση του ασθενούς αργά ή γρήγορα).

Wisdom

Μου έτυχε ακριβώς το ίδιο πριν 3 χρόνια στο Ασκληπιείο Βούλας μεταφέροντας τον πατέρα μου με κάταγμα ισχίου από το ακτινολογικό προς τον θάλαμό του επειδή αφού περιμέναμε πάνω από μισή ώρα για τραυματιοφορέα και ενώ ο πατέρας μου είχε φριχτούς πόνους, μας είπαν ότι αυτός ήταν απασχολημένος σε άλλο κτήριο και θα αργούσε και αν θέλαμε θα μπορούσαμε να τον πάμε μόνοι μας, όπως και τελικά κάναμε.

ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ

Προ δύο ετών, ο αδελφός μου είχε ατύχημα με την μηχανή. Μας είχανε παρατήσει με το φορείο στην είσοδο του νοσοκομείου, και έσπρωχνα μόνος μου το φορείο σε όλο το νοσοκομείο για εξετάσεις. Οι δε τραυματιοφορείς τσιγαράκι, καφεδάκι κοκ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

krit

Mετά τη γυναίκα από την Πολωνία, άλλες δύο προσήλθαν την Πέμπτη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων και κατέθεσαν ότι κι εκείνες είχαν πέσει θύματα επίθεσης -  Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες - Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του δράστη μετά τη στυγερή δολοφονία - Πώς προσπάθησε να εξαφανίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία - Ποιο ήταν αυτό που τον πρόδωσε 


6
Eato_again_main

«Και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, πουθενά όμως δεν ακούστηκε ένας νέος άνθρωπος να σκοτώνει με τ’ αυτοκίνητο μια επιστήμονα για να τη βιάσει» γράφει ο δρ. Παιδαγωγικής, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Χάρης Στρατιδάκης

43