Ετήσιο προσκύνημα στην Καππαδοκία: Λιγοστοί οι επισκέπτες λόγω της έντασης με την Τουρκία

000Μαξιμος_018_1

«Να μη χορταριάσει το μονοπάτι που ανοίξατε» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

«Είμαστε εδώ, παρά τις συγκυρίες, ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, στο ετήσιο προσκύνημα της Καππαδοκίας, γιατί το μονοπάτι που ανοίξατε, με κοπιώδη εργασία και υπομονή, ξεπερνώντας εμπόδια που για δεκαετίες υψώνονταν, δεν πρέπει να χορταριάσει». Έτσι ξεκίνησε την προσλαλιά του ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μετά τη Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αραβησσό της Καππαδοκίας.

Οβουλευτής, που συνόδευσε για ακόμη μια χρονιά τον κ. Βαρθολομαίο στο ετήσιο προσκύνημα στην Καππαδοκία, τόνισε ότι «το προσκύνημα του πατριάρχη του Γένους στην αγιοτόκο γη είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αφορμή να αναζητήσουν και να μάθουν κι οι νεότεροι κάτοικοι την ιστορία του τόπου και την ανεξίτηλη βυζαντινή του κληρονομιά. Αλλά και έμμεση υπόμνηση προς τους ισχυρούς της γης για τον υπό εξαφάνιση χριστιανισμό της εγγύς Ανατολής. Η παρουσία σας εδώ είναι το κλειδί για το «μυστήριο» της Καππαδοκίας!

Για όλους εμάς, που οι ρίζες μας βρίσκονται σε αυτά τα βράχια, σε αυτά τα χωριά, σε αυτές τις εκκλησιές, η επιστροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι. Είναι το ιερό καθήκον προς τους παππούδες μας, που πέθαναν με το παράπονο του ξεριζωμού, να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. 

Εδώ στην Καππαδοκία, η ιστορία είναι παρούσα σε κάθε βήμα, αδιάψευστος μάρτυρας της μακράς πορείας της στον χρόνο. Και ανάμεσα στις λαμπρότερες στιγμές της η ανάδειξή της σε κέντρο της χριστιανοσύνης, καθώς η Καισάρεια ήταν η πρώτη στην ιεραρχία και κύρος μητρόπολη του Πατριαρχείου. Εδώ θα ανθίσουν τα γράμματα ήδη από τα τέλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ θα αναδειχθούν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας με πρώτο τον Μέγα Βασίλειο, χορεία Μεγαλομαρτύρων όπως ο Μυροβλύτης Άγιος Αχίλλειος -προστάτης της Λάρισας- αλλά και σύγχρονοι Άγιοι των ημερών μας, όπως ο Άγιος Παΐσιος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ορθοδοξία υψώθηκε στέρεα πάνω στους καππαδοκικούς πνευματικούς ογκόλιθους.

000IMG_0464__2_


Και τα μεταγενέστερα χρόνια, η Καππαδοκία γεμίζει από χιλιάδες λαξευτές εκκλησίες. Η ανάπτυξη του ορθόδοξου μοναχισμού αντανακλά και την έντονη πνευματική κίνηση της περιοχής. Μετά από αιώνες, όταν θα έλθει εδώ ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης θα γράψει συγκλονισμένος ότι είδε “τα αφιερώματα στο Θεό ενός σβησμένου κόσμου” και θα τον φέρει εγγύτερα στη βυζαντινή παράδοση». 
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε το έργο του πατριάρχη και ευχήθηκε «να υπάρξουν σύντομα καλύτερες μέρες για το πατριαρχείο μας, για την ομογένεια, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο πατριάρχης συλλειτούργησε με τον επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο και τον επίσκοπο Αραβησσού κ. Κασσιανό, ενώ ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σινασο.

Στο φετινό 19ο Προσκύνημα στην Καππαδοκία συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα κ. Πέτρος Μαυροειδής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Θεοφάνης Ισακίδης και ελάχιστοι προσκυνητές, λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

00000Μαξιμος-Καππαδοκια_2018_5
00000Μαξιμος-Καππαδοκια_2018_3

ΣΧΟΛΙΑ (1)

.

Ποια ένταση απλά δεν το επέτρεψε ο σουλτάνος. Τι σαν τον μπουτάρη τον μα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

car

Tο βάθος στο οποίο όπου βρίσκεται το όχημα αγγίζει περίπου τα 18 – 20 μέτρα - Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τις έρευνες των δυτών της ΕΜΑΚ - Η γυναίκα εξαφανίστηκε τη Δευτέρα

1
themos_arthro

Το ΘΕΜΑ πενθεί την απώλεια του Θέμου Αναστασιάδη.
Άφησε την τελευταία του πνοή απόψε μετά από ενάμιση χρόνο μάχης με τον καρκίνο

354