Τι απαντά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN για τη Μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων

cernn

Όπως επισημαίνει ο κ.Φουντάς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου δεν γνωρίζουμε

Άτοπη χαρακτηρίζεται από πολλούς καθηγητές και ερευνητές η συζήτηση για τη δημιουργία αντικαρκινικού κέντρου του CERN..

Σύμφωνα με κύκλους του «Δημόκριτου» πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου δεν γνωρίζουμε.

Σε απάντηση στον καθηγητή του ΕΜΠ Ευ.Γαζή,  ο Κ. Φουντάς εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνωντονίζει:

"Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τα λεγόμενα του καθ. Ε. Γαζή στις εφημερίδες και ως επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN θα ήθελα να απαντήσω καθότι πιστεύω ότι τα λεγόμενα του καθηγητή Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα έξης σχετικά με την πρόταση της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων: 

1. Ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων.

2. Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η Ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN. Πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό.

Ο καθηγητής Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα.

Αν όντως ο κ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα. Κατά την γνώμη μου είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Μαριάνκα

Τη χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Γαζή που αδειάζει το γραφικό υπαλληλίσκο γιατί δεν τη δημοσιεύσατε όπως άλλα μέσα;

Ταπωθηκατε?

Που είναι οι πρωΐνοι συριζοφάγοι που ξεφαντωνανε στα σχόλια και είχανε πολλαπλούς οργασμούς? Τουμπεκιαστηκαν? Μπράβο πάντως στη σελίδα που δημοσίευσε τον αντίλογο, δεν της το 'χα...

Δεν νομίζω Λάκη...

Εσένα που σου κόβει μπορείς να κάνεις σύγκριση των στοιχείων που παραθέτουν μη κυβερνητικό και κυβερνητικό στέλεχος

Ξανά.. μανά

Πώς είναι δυνατόν κύκλοι (γενικώς και ασαφώς) στο Δημόκριτο να τοποθετούνται αρνητικά σχετικά με την επένδυση όταν ο Δημοκριτος συμμετείχε στο σχέδιο επιχειρηματικοτητας; Απ'ό,τι μας λέει ο κυβερνητικός υπάλληλος το Μαυροβούνιο διαθέτει το κεφάλαιο αρχικής επένδυσης - αλλά η Ελλάδα όχι... Ο ανταγωνισμός από τους υπάρχοντες παίκτες στις άλλες χώρες είναι αποτρεπτικός αν και η τεχνογνωσια θα παραχωρηθεί κατ΄ αποκλειστικότητα στη χρήση και εφαρμογής στη Βαλκανική και βόρεια Αφρική και πιθανότατα και στην Τουρκία - ο Έλληνας ασθενής λοιπόν θα προτιμήσει να πάει στην Ολλανδία πχ και όχι να μείνει στην Ελλάδα άρα χάσαμε την πελατεία... το ίδιο και ο Μαυροβούνιος... Δεν υπάρχει business plan - αν και συντάχθηκε από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άλλη μία περίπτωση Κυριζή και κυβερνητικών υπαλλήλων. Να δούμε τί θα ακούσουμε την επόμενη βδομάδα με αυτά τα σιχάματα.

Ξανά.. μανά

Πώς είναι δυνατόν κύκλοι (γενικώς και ασαφώς) στο Δημόκριτο να τοποθετούνται αρνητικά σχετικά με την επένδυση όταν ο Δημοκριτος συμμετείχε στο σχέδιο επιχειρηματικότητας;;; Απ'ό,τι μας λέει ο κυβερνητικός υπάλληλος το Μαυροβούνιο διαθέτει το κεφάλαιο αρχικής επένδυσης - αλλά η Ελλάδα όχι... Ο ανταγωνισμός από τους υπάρχοντες παίκτες στις άλλες χώρες είναι αποτρεπτικός αν και η τεχνογνωσια θα παραχωρηθεί κατ΄ αποκλειστικότητα στη χρήση και εφαρμογής στη Βαλκανική και βόρεια Αφρική και πιθανότατα και στην Τουρκία - ο Έλληνας ασθενής λοιπόν θα προτιμήσει να πάει στην Ολλανδία πχ και όχι να μείνει στην Ελλάδα άρα χάσαμε την πελατεία... το ίδιο και ο Μαυροβούνιος... Δεν υπάρχει business plan - αν και συντάχθηκε από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άλλη μία περίπτωση Κυριζή και κυβερνητικών υπαλλήλων. Να δούμε τί θα ακούσουμε την επόμενη βδομάδα με αυτά τα σιχάματα.

Στέλιος

Μπράβο! Πιστός στο δόγμα του Καρανίκα, ότι δηλαδή τα χασίσια είναι για τους καρκινοπαθείς! Και που ακούστηκε κομμούνι να μιλά για μελέτες βιωσιμότητας και break-even! Καμία επένδυση σε έρευνα, τεχνολογία και κουραφέξαλα... Καρανικόχασίσια, μόνο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης