ΟΗΕ: 2.900 μετανάστες πέρασαν από τον Έβρο τον Απρίλιο

foto-egnlis-new

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά λήψη μέτρων για τις υποδομές υποδοχής που έχουν φτάσει στα όριά τους

Τη δύσκολη κατάσταση στον Έβρο με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία ζητά τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής τον Απρίλιο έχουν φτάσει στον Έβρο 2.900 άνθρωποι, κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία.

Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Υ.Α., τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η αύξηση θέτει υπό πίεση το μόνο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην περιοχή του Έβρου, που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Ο πληθυσμός στο Κ.Υ.Τ. έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών».

«Καθώς το Κ.Υ.Τ. είναι υπερπλήρες, και ενώ οι αρχές πασχίζουν για την έγκαιρη καταγραφή και ταυτοποίηση και για την παροχή υπηρεσιών όπως η ιατρική και ψυχο-κοινωνική φροντίδα και η διερμηνεία, οι νεο-αφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο Κ.Υ.Τ.» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για άτομα που είναι σε αστυνομικούς χώρους κράτησης για πάνω από τρεις μήνες ενώ μέλη της ΥΑ σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχο-κοινωνικής φροντίδας.

«Παρόλο που αναγνωρίζουμε ως θετική εξέλιξη το ότι οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, ανησυχούμε επίσης ότι αυτό γίνεται χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και διαδικασίες ασύλου» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία προτείνει:

  • Την επείγουσα αύξηση της χωρητικότητας του Κ.Υ.Τ. και τη βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών.
  • Την εύρεση ανοιχτών κέντρων διέλευσης όπου θα μπορούν να κατευθύνονται οι νέες αφίξεις από τον Έβρο, ώστε να περνούν μέσα από τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης.
  • Τη δημιουργία κινητών μονάδων υποδοχής και ταυτοποίησης.
  • Την άμεση μεταφορά των οικογενειών που βρίσκονται σε δομές κράτησης σε ασφαλή καταλύματα και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας.
  • Την αύξηση της δυνατότητας καταγραφής των αρμόδιων ελληνικών αρχών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο άσυλο και η έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου.
  • Την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλή στέγαση και την έγκαιρη διερεύνηση των οικογενειακών τους δεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Αννιτα

Τους χρειάζεται η ελλάδα της υπογεννητικότητας τους μετανάστες επειδη κάνουν πολλά πολλά παιδια. Οι έλληνες οι περισσότεροι ή δεν τους σηκων@ται ή ειναι ΛΟΑΤΚΙ. (Εκτος απο ρατσιστες)

Ακατάλληλοι...

... αστυνομικοί χώροι!!! Κανονικά πρέπει να διαθέτουν lobby , χώρο υποδοχής, σάουνα και σουίτες πολυτελείας για να ρίχνουν και κανένα πήδ@@λα τα παιδιά μόλις τους έρθει η όρεξη για να πολλαπλασιαστούν και να αποκτήσουν περισσότερες προπληρωμενες κάρτες με τις δικές σου μειώσεις μισθών, συντάξεων, αφορολογητου, υγειονομικής περίθαλψης, επιδομάτων κτλ, κτλ.καρπαζοεισπρακτορα Έλληνα. Με σένα θ' ασχοληθούμε τώρα?

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα το 1992

Mnv εiστε φασίστες ρατσιστές.

Eίναι

προμελετημένο σχέδιο του Σουτλανου, ξυπνήστε επιτελους αντισταθητε! θα ειναι αργα σε λιγο.

PP

Άμεσο πάγωμα όλων των κονδυλίων από ΕΕ προς Τουρκία. Μόνο έτσι θα καταλάβει. Άλλωστε το χαρτί με τους πρόσφυγες το έχει είδη κάψει.

Βοριος

Καλα ο φρακτης τι εγινε? τον γκρεμισε ο ρουβικωνας,και πως γινετε ο Αβραμοπουλος και οι αλλοι των Βριξελων ενω ειδαν πως η ελληνικη περιπολος μολις μπηκα διακοσια μετρα, αν μπηκαν , τους συνελαβαν και δεν βλεπουν τους 2900 λαθρομεταναστες που περασαν τα συνορα ανενοχλιτοι και τον χρυσονουν τον ισλαμοφασιστα.

Αριστερα=ελευθερια και ισοτητα

Καλά κάνετε και τους αφήνετε να περνάνε τα σύνορα. Βοηθήστε τους όμως. Δώστε τους σπίτια και γη να καλλιεργούν. Ζητήστε τους να επενδύσουν σε επιχειρ´ησεις η σε διαφορα προτζεκτς. Να έχουν δουλειά για να μην αναγκάζονται και κλέβουν. Δωστε τους προσωρινα τα κτηματα αυτων που δεν τα καλλιεργούν. Ετσι και αλλιως η αναδιανομη της γης ειναι κατι που μονο η αριστερα μπορει να κανει, μιας και αποτελει τη λαικη κινητηρια δυναμη. Κα Φωτίου, εσεις που ειστε άνθρωπος με το Α κεφαλαίο, εσεις που σκεπτεστε για τους απορους και δυστηχους εισηγηθειτε κατι, ωστε να επιταχυνετε την ενταξη των προσφυγων στον κοινωνικο ιστο, χωρις αναταραξεις....

Σταματία

Πολύ μπάφο τραβάς και ληγμένο. Τράβα να ξεμαστουρωσεις και ξανακαθεσαι στο πληκτρολόγιο.

Αγανακτισμένος

Ρε αλήτες, τη διαλύσατε την Ελλάδα μας !

Χώρα τρυπητήρι

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ της χώρας! Ελεος πια με την εισβολή λαθροπιθήκων! Δεν τους θέλουμε ρε! Κανείς δεν τους θέλει! Κάντε ένα δημοψήφισμα αν βαστάτε επ'αυτού να δείτε τί έχει να γίνει! Προδότες ε προδότες! Πολλοί Ελληνες δεν έχουν να φάνε, μας έχετε λαλήσει στους φόρους για να ταίζετε επικίνδυνα δίποδα? Κλείστε τα σύνοραααα!

@

Τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν λίγα μέτρα μέσα στο τούρκικο έδαφος μιά χαρά τους είδαν... Τους 2900 μέσα σε ένα μήνα που πέρασαν τα σύνορα στραβωμάρα είχαν και δεν τους είδαν;;;;

Απολιθωμα

Τασία γριατζω απολιθωμα πάρε τους επενδυτές να πιαστούν σπίτι σου.Αλλα ζω να δω μια μέρα να στείθουν λαϊκά δικαστήρια να σε δω ανάποδα κρεμασμένη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης