Μητροπολίτης Κέρκυρας: «Παιδεία με Θρησκευτικά που θα έχουν πυρήνα τους το πρόσωπο του Χριστού»

Μητροπολίτης Κέρκυρας: «Παιδεία με Θρησκευτικά που θα έχουν πυρήνα τους το πρόσωπο του Χριστού»

H Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
, εορτάστηκε σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας η ανάμνηση της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού των Αθηνών.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Σύρου Δωρόθεος, Σιατίστης Παύλος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Δράμας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος και ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.
 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο στοιχεία που αναδεικνύουν την κομβικότητα της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στην Κωνσταντινούπολη το έτος 843, προεξάρχοντος του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερωνύμου.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές απ’όλα τα κόμματα, οι στρατιωτικές αρχές και εκπρόσωποι του δήμου.Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος ο οποίος υπογράμμισε: «Η Ορθοδοξία έδωσε ταυτότητα στους Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατήργησε την Ιστορία των προγόνων μας, την δίψα για ελευθερία, την γλώσσα, την φιλοσοφία, το όραμα πολιτισμού το οποίο διαδόθηκε μέχρι τα βάθη της Ασίας από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, τον Έλληνα, ο οποίος είχε την πίστη ότι στο πρόσωπό του ένωνε όλους τους Έλληνες, έστω και αρχικώς πλην Λακεδαιμονίων». Για να υπογραμμίσει ότι: «Και επειδή ο Θεός έγινε ως εις εξ ημών, προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση μας, δώσαμε στον Ελληνισμό τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα δίκαιά του και την ελευθερία του, μη αρνούμενος όμως την συνύπαρξη με τους άλλους λαούς».
 
Για την παιδεία ο Μητροπολίτης Κέρκυρας είπε: «Παιδεία με Θρησκευτικά τα οποία θα έχουν ως πυρήνα τους το Πρόσωπο του Χριστού και όχι, όπως έχει εισαχθεί δυστυχώς στα σχολεία, έναν πανθρησκειακό συγκρητισμό, διότι δεν είναι η Ορθοδοξία μία θρησκεία ανάμεσα στις άλλες ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες, αλλά το πολύτιμον τζιβαϊρικόν, μέσα από το οποίο θα μπορούμε να συνυπάρξουμε, με επίγνωση της διαφορετικότητάς μας, αλλά όχι να απορροφηθούμε από φόβο μήπως και χάσουμε τις εξελίξεις. Παιδεία η οποία δεν θα μας απομονώνει από την Ευρώπη, αλλά θα μας κάνει να έχουμε κριτήρια οικειώσεως των σπουδαίων αλλά και απορρίψεως νοοτροπιών, όπως αυτές οι οποίες καταρρακώνουν τον άνθρωπο και την ψυχή του, αποϊεροποιούν την οικογένεια, αποχρωματίζουν από Χριστό, Αγάπη, Ανάσταση τον κόσμο μας. Ας δούμε την παιδεία των Τριών Ιεραρχών, την παιδεία των Αγίων μας, την παιδεία των ποιητών μας, του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά και του Σεφέρη, του Ελύτη και του μέγιστου Παπαδιαμάντη. Κυρίως όμως την παιδεία της Θείας Λειτουργίας, η οποία με τα νοήματα, την γλώσσα, την κοινωνία με τον Χριστό και τον Άλλο κάνει τα πάντα πάντοτε, νυν και αεί»!

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος τόνισε: «Και είναι χαρά αυτή η ομολογία διότι συνδέει την Εκκλησία με την Ιστορία. Δεν είναι μόνο μνήμη του παρελθόντος, την οποία χρειαζόμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όχι μόνο διότι η Ορθοδοξία μας έδωσε ταυτότητα και διαφορετικότητα και άνευ τούτων δεν θα υπήρχαμε εν ελευθερία. Είναι και γιατί η Ορθοδοξία θα σώσει τον κόσμο, όσο κι αν αυτός αρνείται να παραδώσει εν ταπεινώσει το θέλημά του στην αγάπη του Θεού.Και σωτηρία δεν είναι απλώς μία υπόσχεση του μέλλοντος ή της άλλης ζωής. Σωτηρία είναι η ακεραιότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Το πάτημα στην γη και η θέαση του ουρανού. Η αρμονία της συμφυΐας ψυχής και σώματος. Είναι η εύρεση της αυθεντικής κοινωνικότητος η οποία περνά μέσα από τον τρόπο και το ήθος της κοινότητος». 
Έρκυρας υπογράμμισε: «ΚΑς σταθούμε σ᾽ αυτά τα δύο στοιχεία - κλειδιά, τα οποία αναδεικνύουν την κομβικότητα της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό. Ταυτότητα και Διαφορετικότητα. 

Η Ορθοδοξία έδωσε ταυτότητα στους Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατήργησε την Ιστορία των προγόνων μας, την δίψα για ελευθερία, την γλώσσα, την φιλοσοφία, το όραμα πολιτισμού το οποίο διαδόθηκε μέχρι τα βάθη της Ασίας από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, τον Έλληνα, ο οποίος είχε την πίστη ότι στο πρόσωπό του ένωνε όλους τους Έλληνες, έστω και αρχικώς πλην Λακεδαιμονίων. Ο Χριστιανισμός συνάντησε τον Ελληνισμό, δοκίμασε τα πάντα και κατέσχε το καλόν. Αξιοποίησε και ανανέωσε όλα τα στοιχεία της ελληνικής ταυτότητος και προσέθεσε σ᾽ αυτά το Πρόσωπο του Χριστού και δύο δρόμους και τρόπους μοναδικά λυτρωτικούς:  την Αγάπη και την Ανάσταση. Έκανε τους Έλληνες όχι απλώς να ενδιαφέρονται για την διάδοση του πολιτισμού, της γλώσσας, της σκέψεως, αλλά να νοιάζονται για την ζωή όλων των ανθρώπων. Τους έκανε ιεραποστόλους της αλήθειας και της αγάπης του Χριστού σε όλους τους λαούς, τους οποίους μπορούσαν να συναντήσουν. Δεν χρησιμοποίησε ως όχημα την ελληνική γλώσσα και παράδοση, αλλά έδωσε γλώσσα και νόημα με τον τρόπο τον οποίο οι λαοί μπορούσαν να αντιληφθούν. Ας θυμηθούμε τον εκχριστιανισμό τω Μοραβών και των Σλάβων. Το αλφάβητο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Την ενθάρρυνση  για την δημιουργία Εκκλησιών, οι οποίες αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο της Ελλληνικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου με τους λαούς εκείνους. Την αντίσταση στον εκφραγκισμό της Ανατολής».

Και την ίδια στιγμή εζωοποίησε τον Ελληνισμό δίδοντας στον άνθρωπο την προοπτική της Αναστάσεως. Αυτό που δεν μπορούσαν να διανοηθούν οι σπουδαιότατοι των φιλοσόφων, την σωτηρία ακέραιης της υπάρξεως και όχι μόνο την αθανασία της ψυχής, ήρθε ο χριστιανισμός για να προσφέρει. Πού σου θάνατε το κέντρον; πού σου Άδη το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι.  Στο όριο της φιλοσοφίας ήρθε η υπέρβαση της πίστεως. Και ο Ελληνισμός συνεζεύχθη με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και στην καθ᾽ ημάς Ανατολή έλαβε καινούργια ταυτότητα, την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε μέχρι σήμερα.

Όμως η Ορθοδοξία βοήθησε τον Ελληνισμό να συνειδητοποιήσει και την διαφορετικότητά του σε σχέση με την Δύση. Το ότι πιστεύουμε στον Χριστό δεν σημαίνει ότι Ορθόδοξοι και Δυτικοί είμαστε ίδιοι. Το ότι αγαπούμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, δεν σημαίνει ότι μιλούμε την ίδια γλώσσα ή τους κατανοούμε με τον ίδιο τρόπο και περιεχόμενο. Παραμένουμε μία Εκκλησία δημοκρατική, στην οποία υπάρχει μεν πρωτείο, αυτό της τιμής, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή  η οδός της εξουσίας, του καταναγκασμού των ανθρώπων, της καθυποτάξεως της ελευθερίας τους στο όνομα της σωτηρίας. Αλλά είμαστε και διαφορετικοί  σε σχέση με παραδόσεις όπως το Ισλάμ και οι μονοφυσίτες χριστιανοί. Τιμούμε τις ιερές εικόνες, διότι σ᾽ αυτές απεικονίζεται το Θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού και δεν πιστεύουμε σε έναν θεό ασώματο ή μόνο πνευματικό. Ακολουθούμε την οδό της αγάπης, η οποία γίνεται επιείκεια, συγχωρητικότητα, αποδοχή της τρωτότητος του πλησίον όπως και της δικής μας, όχι διότι θέλουμε να δικαιολογούμε και να αμνηστεύουμε τις πτώσεις μας, αλλά διότι «εν τη ταπεινώσει ημών εμνήσθη ημών ο Κύριος». Δεν προηγείται η δικαιοσύνη στον Θεό, αλλά η αγάπη. Και επειδή ο Θεός έγινε «ως εις εξ ημών», προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση μας, δώσαμε στον Ελληνισμό την δυνατότητα να υπερασπίζεται τα δίκαιά του και την ελευθερία του, μη αρνούμενος όμως την συνύπαρξη με τους άλλους λαούς. Να είναι χαρούμενος για τα επιτεύγματά του, όχι όμως αυτάρκης και αδιάφορος για τον πόνο του άλλου. Να θέλει να κρατά ανόθευτη την πίστη, αλλά να είναι άρχοντας προς τους άλλους, δηλαδή να έχει «τόπο εν τω καταλύματι» και να μην βλέπει τα πάντα με μόνο γνώμονα το στενώς νοούμενο συμφέρον. Να σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο, ακόμη κι αν αυτό δεν κάνει την ζωή μας τόσο εύκολη. 

Ορθοδοξία και Ελληνισμός συμπορευτήκαμε σε δύσκολους χρόνους. Στο καντήλι, την εικόνα, στο σταυροκόπημα ο Έλληνας έβρισκε το αποκούμπι του. Στο σχολειό της εκκλησίας και του μοναστηριού ο απλός παπάς μάθαινε γράμματα στα ελληνόπουλα και κρατούσε άσβεστη την φλόγα της πίστεως η οποία συνοδεύονταν από την αναζήτηση της ελευθερίας. Στην “Κυρά Δέσποινα την πολυδακρυσμένη” έμενε ζωντανή η ελπίδα ότι “πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ᾽ναι”. Στα λείψανα και τις είκόνες των Αγίων και μετά την λειτουργία της Κυριακής και της γιορτής ο Έλληνας έκανε το πανηγύρι του, εξέλεγε τους προεστούς του, συζητούσε για την αντίστασή του, έβρισκε την γυναίκα του, παντρεύονταν και έκανε την οικογένειά του, από την εκκλησία του ξεκινούσε την ζωή του και σ᾽ αυτήν έμπαινε για να δηλώσει το “Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών!

Ορθοδοξία και Ελληνισμός μείναμε μαζί στην νίκη και την ήττα, στην αντίσταση στον κάθε επίβουλο εχθρό, στην απελευθέρωση και στην προσφυγιά, στα μεγάλα ΟΧΙ, στον αγώνα ανασυγκροτήσεως της πατρίδος.  Μαζί  νικήσαμε και μαζί χάσαμε. Και όσοι επεχείρησαν να διασπάσουν αυτόν τον ακατάλυτο δεσμό σκόνταψαν μπροστά στην καρδιά του λαού μας, ο οποίος μπορεί να δεχθεί ιδέες, συστήματα, θεσμούς, εκσυγχρονισμούς σε όλα, αλλά δεν δέχεται να αρθεί αυτή η συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας, όχι γιατί η Εκκλησία δεν θα έπιβιώσει, αλλά γιατί κάθε τέτοια απόπειρα θα είναι ξερίζωμα της καρδιάς του λαού. Διότι η παράδοση δεν είναι μόνο χθες, μόνο ιστορία, μόνο ήθη και έθιμα, αλλά “λάλον ύδωρ”, το οποίο “άλλεται εις ζωήν αιώνιον.     

Η ορθόδοξη παράδοση έχει πολλά να πει στους καιρούς μας. Τρία είναι τα στοιχεία στα οποία θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση. Το πρώτο είναι η ασκητικότητα, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το μέτρο και την λιτότητα, αξίες τις οποίες αφήσαμε κατά μέρος στον βωμό της απληστίας και της αυτάρκειας των καιρών μας. Είναι και η στροφή στον έσω άνθρωπο. Αυτόν ο οποίος αισθάνεται την αιχμαλωσία του στα πάθη, δηλαδή στην κυριαρχία του εγώ του, η οποία του φορά ένα προσωπείο. Τον κάνει να πιστεύει ότι τα πάθη είναι δικαίωμά του και, ταυτόχρονα, ότι κρύβοντάς τα μπορεί να έχει την καλή εικόνα προς τα έξω. Με την ασκητική της πρόταση η Ορθοδοξία μας δείχνει την οδό της ταπεινώσεως, να φτάνουμε ως τα μέτρα μας, να παραδεχόμαστε τα λάθη και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και την ίδια στιγμή να παλεύουμε να είμαστε αληθινοί. Να είναι το πρόσωπό μας η εικόνα η οποία παλεύει να μοιάσει του Θεού. Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του δικαιώματος και να προτάξει την αγάπη στον πλησίον. Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του θυμού και της επιθυμίας για εκδίκηση και να προτάξει την συγχωρητικότητα η οποία γίνεται πηγή δημιουργικότητος για όλους.  Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του εφήμερου, το οποίο νομίζουμε ότι δεν θα παρέλθει, στην επίγνωση ότι κληθήκαμε τέκνα Θεού γενέσθαι, δηλαδή «οι εις την μέλλουσαν πόλιν ελπίζοντες» και  εργαζόμενοι διά της αρετής να λάβουμε εις χείρας τα κλειδιά της αγάπης τα οποία την ανοίγουν. Ας δούμε τα μοναστήρια μας, τα οποία δεν διασώζουν μόνο λατρευτικά τυπικά, πολιτιστικούς θησαυρούς ή την αγωνία για την σωτηρία της ψυχής, αλλά φανερώνουν την χαρά και την χάρη του αυθεντικού ανθρώπου, αυτού ο οποίος αγαπά Θεό και πλησίον».     
 
Αναφερόμενος στην παιδεία τόνισε: «Παιδεία, η οποία έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο, την ποιότητά του, την αξία του ως εικόνα Θεού, την αξιοπρέπειά του όταν δεν παραδίδεται στην φθήνεια της αμαρτίας και στην αλαζονεία της ευκολίας, όπως μας έχει δώσει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Παιδεία αξιών. Παιδεία μνήμης και όχι λήθης της Ιστορίας. Παιδεία με Θρησκευτικά τα οποία θα έχουν ως πυρήνα τους το Πρόσωπο του Χριστού και όχι, όπως έχει εισαχθεί δυστυχώς στα σχολεία, έναν πανθρησκειακό συγκρητισμό, διότι δεν είναι η Ορθοδοξία μία θρησκεία ανάμεσα στις άλλες ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες, αλλά το πολύτιμον τζιβαϊρικόν, μέσα από το οποίο θα μπορούμε να συνυπάρξουμε, με επίγνωση της διαφορετικότητάς μας, αλλά όχι να απορροφηθούμε από φόβο μήπως και χάσουμε τις εξελίξεις. Παιδεία η οποία δεν θα μας απομονώνει από την Ευρώπη, αλλά θα μας κάνει να έχουμε κριτήρια οικειώσεως των σπουδαίων αλλά και απορρίψεως νοοτροπιών, όπως αυτές οι οποίες καταρρακώνουν τον άνθρωπο και την ψυχή του, αποϊεροποιούν την οικογένεια, αποχρωματίζουν από Χριστό, Αγάπη, Ανάσταση τον κόσμο μας. Ας δούμε την παιδεία των Τριών Ιεραρχών, την παιδεία των Αγίων μας, την παιδεία των ποιητών μας, του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά και του Σεφέρη, του Ελύτη και του μέγιστου Παπαδιαμάντη. Κυρίως όμως την παιδεία της Θείας Λειτουργίας, η οποία με τα νοήματα, την γλώσσα, την κοινωνία με τον Χριστό και τον Άλλο κάνει τα πάντα πάντοτε, νυν και αεί».

Και αναφερόμενος στην Κέρκυρα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας τόνισε: «Στην Κέρκυρα, τόπο της επισκοπικής μας διακονίας, τεθησαύρισται, μεταξύ άλλων, το λείψανο της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, της αυτοκράτειρας η οποία αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, απέδειξε την συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας και αντάλλαξε προς το τέλος της ζωής της την αυτοκρατορική πορφύρα με το μοναχικό τριβώνιο. Καθώς ενθυμούμεθα σήμερα την Ορθοδοξία την οποία περιφρούρησε όχι μόνο με την διακονία της ως αυτοκράτειρα, αλλά και με την ζωή της αγιότητος, ας θυμηθούμε και το χρέος μας:  όλοι μας, ο καθένας εφ᾽ ω ετάχθη να διαφυλάξουμε την ενότητα και συμπόρευση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Όχι από φόβο μήπως χαθούν προνόμια ή από άγχος για να μη γίνουν αλλαγές στην ζωή μας, αλλά γιατί ό,τι έχει δοκιμαστεί, ό,τι έχει δώσει ταυτότητα, ό,τι μας κρατά διαφορετικούς και την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών είναι η ρίζα μας. Αν ξεραθεί, τότε το δένδρον παύει όχι απλώς να δίδει καρπούς, αλλά και να υφίσταται».
 

ΣΧΟΛΙΑ (34)

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΤΩΧΌ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛ

με αρχαία Ελληνικά και θρησκεία στο δημόσιο σχολείο δεν μπορείς να δούλεψης σε πολυεθνική η σε ναυτιλιακή η εταιρείες έχουν επίσημη γλωσσά τα αγγλικά. Ολλανδία έχει δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους τα αγγλικά και το μάθημα στο λυκειο στα καλά σχολεία διδάσκετε στα αγγλικά η εθνικόφρονα εκπαίδευση δημιουργεί γκέτο για το φτωχό που δεν εχει λεφτα για ξένες γλωσσες και υπολογιστές Το 2014 η Δανία ψηφίστηκε ως η πρώτη χώρα στον κόσμο με τους καλύτερα ομιλούντες την αγγλική ως δεύτερη γλώσσα, περνώντας την πρωτιά από την Σουηδία, που για δύο χρόνια στην σειρά είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, είναι γνωστές παγκοσμίως για το υψηλό επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσή τους και η εκμάθηση αγγλικών ειναι βασική προτεραιότητα στα σχολεία της σκανδιναβικής. Μάλιστα οι Νορβηγοί αρχίζουν την εκμάθηση αγγλικών από τα τρία (3 έτη ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΙΣΙΤΙΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΥΣΤΕΣ

ΤΕΟΝΤΟΡ

Εχει δικιο ο Μητρ.Κερκύρας.

Α.Μ.

ΆΆΆΆΆΞΙΟΣ ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος!

θεσπρωτος

Παρακαλω να ενημερωθει αμεσα ο μητροπολιτης κερκυρας ....απο το ποιμνιο ( μπεεεεεεε) , οτι ο αι σπυρος στην κερκυρα ,( η μουμια απο την κυπρο ) επαψε να κουναει το κεφαλι δεξια - αριστερα , οπως τα σκυλακια ( λιονταρακια ) που βαζαμε παλια στα αυτοκινητα .....διοτι εχει ξεμεινει απο μπαταρια ....( πλακα φακου ) παρακαλω να μεριμνησει αμεσα για την αντικατασταση της , διοτι χανονται λεφτα .....Ξεκιναει το ποιμνιο απο διαφορα μερη της Ελλαδος για να παει να δει το θαυμα , και το θαυμα δεν εχει μπαταρια , ειπαμε εχουμε κριση ....αλλα οχι και ετσι ....

Βασω

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

Ντροπη ....Βασω

που πηγαινεις με αδεια χερια στην εκκλησια , δεν πηγαινεις οπως ολοι ......οι καλοι ...!!!!!! ( για τον παπα ...) οι χριστιανοι . με προσφορα ....( για να ταιζει ο παπας τις κοτες ...) δεν πηγαινεις κρασι ....για να μπορει ο παπας να αποδιδει καλυτερα στο τραγουδι ....πατερυμωνια , κυριε ελεησον και αγιος ο θεος , τελευταια ...εχεις γινει και τσιγκουνα , ριχνεις μονο κερματα χαλκινα στο παγκαρι και θα τιμωρηθεις ....ο θεος στραβωνει ...αν δεν ριχνεις χαρτι ....κουνια που σε κουναε....

@!@17.43 !!

ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ......

Παρατηρητης1

Αυτα βρηκες να απαντησεις στην Βασω καυμενε; Ολα αυτα ειναι παλια Αρχαια Ελληνικα πες το Ιεροτελεστιες για αυτους που ειχαν φυγει.Μαθε και λιγο Αρχαια Ελληνικη Ιστορια Οχι Αρχαια Μαρχιστικη, Τροστικιστη, Λενινκιστικη που τα ειχαν βαλει ολοι με τον Χριστιανισμο γιατι χαλουσε την σουπιτσα του Εκλεκτου Λαου και προ παντως στην Ευρωπη και Ρωσσια.

Που να βρω βιβλια ?????

Οι αγιες ....!!!!! γραφες δεν αναφερουν τιποτα για την αρχαια Ελληνικη φιλοσοφια ....οχι μονο δεν αναφερουν ....αλλα οι χριστιανοι καψανε και την βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας .....

Τι σημαινει ..., το μην προκαλεις ?????

Εναι απειλη ????? η συσταση ??????

Παρατηρητης1

Το ξερουμαι οτι εισαι Αντιχριστος κρατα το για τον εαυτο σου. Απατεωνες ειναι κι'αυτοι που υποστηριζεις. Το θ με Θ καταλαβες μεταναστη;

Το

θ με θ καταλαβες μοσχε ....το θ με Θ ειναι για τα μοσχαρια ....... για τους δουλους ....του θεου που εχουν αφεντη / ντες ....προσωπικα δεν αισθανομαι την αναγκη των αφενταδων ........ κανε μου λιγακι μουουουουου..... !!!!!!!! μοσχε , δουλε του Θεου ......με Θ και οχι με θ .

@16.49 !!

AN ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΙ ΤΣΟΚΑΡΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !! ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ . ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ! ΕΞΑΛΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ EΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ! KAI KATI AKOMA ..... EMEIΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ !! ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ....

Αυτα τα εκατομμυρια

που βοηθουν τους αλλους .....δεν ειναι σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση ρασοφοροι .- Κανενας ροσοφορος δεν βαζει το χερακι του στην ΔΙΚΗ ΤΟΥ τσεπη ....για να βοηθησει τους αλλους , παρα μονο , αυτο που κανει ειναι να βαζει το χερακι του με τροπο .... με συμμαχο τον καλο θεουλη ....( στις τσεπες των αλλων ..... ) με παγκαρια , με ταματα , με κομποσχινια , με αγια φωτα , με αγια μηλα , με εικονες που κλαινε , με πετρες που μοσχοβολανε ..... και λοιπα κουραφεξαλα ....εκμεταλευονται τους δειλους ...... και πνευματικα περιορισμενους ..... πολιτες . Στο ονομα του δικαιου και καλου θεουλη . Οσο για την κοινωνικη δικαιοσυνη ...... την βλεπουμε απο τους μισθους .... 1300 - 2000 ευρω με τα τυχερα .... ο ΠΑΠΑΣ ....( βαζοντας το χερακι του στις τσεπες των αλλων ....βαφτισια , γαμους , κηδειες , μνημοσυνα , και γιορτες ...... τραγουδωντας ... αγιος ο θεος και κυριε ελεησον .... 30 ΩΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ..... πολυ κουραστικη δουλεια .... 500-600 ΕΥΡΩ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ για να βαραει ΚΑΣΜΑ ........ΧΑΛΑΡΑ ....!!!!! ΑΝΕΤΑ ....!!!!! 8-10 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .

ΣΣΣ

Χριστιανικα λεγονται αυτα και οχι θρησκευτικα και επιτελους πρεπει να καταργηθει αυτο το βιβλιο μονο το μισος και τον ρατσισμο ενθαρυνει συν οτι λεει και ψεματα οπως για τον τροπο που εγιναν οι Ελληνες χριστιανοι

Ακουσον ακουσον .....!!!!!

Η ορθοδοξη εκκλησια , εδωσε ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ....στους ΕΛΛΗΝΕΣ ... , Ευτυχως ....!!!! διοτι δεν μας ηξερε ΚΑΝΕΝΑΣ . Διψα για την λεφτερια ....αυτοι που αφορισαν την επανασταση .....!!!!! αυτοι , που με τον ιερικυρικα Ιωασαφ ...παρεδωσαν την Πολη στον Ρεσιτ πασα της Αδριανουπολης , το δεξι χερι του μωαμεθ β , με αναλαγματα ... ( ητανε θελημα θεου η πολη να τουρκεψει ...ο θεος ειχε ξεμεινει απο δουλεια εκεινη την εποχη ....πηγαιναν ολα ρολοι και για να εχει μια μικροαπασχοληση να περασει την ημερα του ...τουρκεψε την Πολη ....αφησε την κερκοπορτα ανοιχτη , για να σπασει πλακα ....για να δει τι θα κανουμε εμεις οι Ελληνες ... καθαρα απο περιεργεια και μονο ...) Τοτε , που ο Σχολαριος δηλωνε : Ειμαι χριστιανος και ως εκ τουτου δεν δυναμαι να ειμαι Ελλην. Ο δε οικ. πατριαρχης Βαρθολομαιος τουρκος πολιτης .... ( αυτος , που πριν λιγες μερες ...ευλογησε τα οπλα του Ερντογαν ...για καλο βολι στην Αφριν ...) λυπηθηκε παρα πολυ....!!!!!! για το οτι ειμαστε ελευθεροι και δηλωσε : Δυστυχως ....!!!! οι δυο λαοι διεκοψαν την ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ των 400 χρονων , οταν το 1821 ξεσηκωθηκαν κατι ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ , ( = ολοι οι Ελληνες αγωνιστες επαναστατες τους οποιους αφορισε η εκκλησια ...οπως και την επανασταση ) και δημιουργησαν τις γνωστες προστριβες .... Αισχος για τους Ελληνες , να ακουμε τα παραμυθια των απατριδων παπαδων και το χειροτερο να τους πληρωνουμε ....να ειμαστε σκλαβοι των παπαδων .

Ετσι

Πες τα με τους αχρηστους χριστιανους εδω μεσα!!!!

Μακαρι να ηταν χριστιανοι ....

ειναι η προσβολη του Ιησου , τον οποιον επικαλουνται πως υπηρετουν ....υποκριτες , δειλοι , χαμαιλεοντες ....ανθρωπακια διχως χαρακτηρα .... φανατικοι παυλικοι ....που γινονται με τους παντες τα παντα ,( τοις πασι γεγονα τα παντα ..... Σαουλ ) για να καλοπερνανε . ( Αλοιμονο σας ....οταν ολοι μιλουν καλα για σας Ιησους )

Παρατηρητης1

Ρε Βουκεφαλα μιλαω για τον Ελληνικο Λαο δεν μιλαω για τον κληρο που κι'αυτοι οσο μπορουνε κατι κανουνε.

Ο Ελληνικος λαος

την καλη την πραξη , την ηξερε πριν τον χριστιανισμο ....

Παρατηρητης1

Απο τα μνημονια των Χριστιανων ζεις, αχρηστιδη, γραψε μας σε τι σε εβλαψαν οι Ελληνες συμπολιτες σου που ειναι ολοι Χριστιανοι επι το πλειστον. Πες μας λοιπον εσυ και οι υπολοιποι τι βοηθεια εχεις απο τον κυκλο σου.

Γραψε μου εσυ , τη

βοηθεια που εχεις απο την Ορθοδοξια ...... τους ρασοφορους , που σου πινουν το αιμα ......και τους φιλας τα χερια ....κοπανε . Οσο για τα μνημονια των χριστιανων ....ειναι ευλογημενα ....!!!!! απο την ορθοδοξια ......τον 2ο εφοπλιστη στον κοσμο , μετα το βατικανο .....που οχι μονο δεν βαλανε το χερακι στην τσεπη να πληρωσουν ....αλλα δεν θελουν και τον διαχωρισμο εκκλησιας κρατους ..., διοτι θα χασουν τα θυματα ....( και κατα συνεπεια χρηματα ...) Οσο για τους χριστιανους ....ουδεμια σχεση εχουν με τον λογο του χριστου ..... ειναι οπαδοι του Σαουλ ....οπως εγραψα και στο σχολιο 17.58 υποκριτες , χαμαιλεοντες , γλιφτες ανθρωπακια διχως χαρακτηρα , χριστιανοσκουληκα ,για να καλοπερνανε .....σε βαρος των υπολοιπων συνανθωπων χριστιανων... ( αγαπατε αλληλους ....) οσο για τη βοηθεια των αλλων , δεν εχω μαθει να την απαιτω και να την περιμενω ...αυτος που κανει το καλο ...θα πρεπει να το ξεχναει ....και να το θυμαται ....( αν θελει ...) αυτος που του εγινε το καλο .... Οταν αυτος που κανει την καλη πραξη την θυμαται .....καπως αλλιως λεγεται .....................και με θυμηθηκαν αρκετοι , παρολο που δεν τους χρειαστηκα ... το να κανει καποιος μια καλη πραξη , δεν σημαινει πως ειναι οποσδηποτε χριστιανος ....την καλη πραξη και την αλληλεγγυη την ξερανε οι Ελληνες , πολλα χρονια πριν .....τον χριστιανισμο ...Υ.Γ. εσεις εχετε και κυκλο ....... την καλη την πραξη την κανετε στον κυκλο ....εμεις στερουμαστε κυκλου ......ειναι μια διαφορα .

jesus loves you...not that much

Aγαπητέ αν υπήρχαν πολλοί που σκέφτονται σαν εσένα δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Η χριστιανική εκκλησία έχει ως μοναδικό καθήκον της να κρατάει μαντρωμένα τα human animals (η ενδοστρεφόμενη κατά Μαρκούζε καταπίεση...) ώστε να να μην αντιδρούν σήμερα στους ελληνόφωνους απατεώνες, και να τα παραδώσει όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου(βλ.γεωπολιτική μεταβολή) στους αλλοεθνείς εισβολείς. Επανάληψη των κατορθωμάτων της στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και της πολιτείας της στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Εμπρός παπάδες για καινούρια millet...

Άλλη μια προκλητική ενέργεια της εκκλησίας

Η διάκριση στο κ. Πάκη . Βέβαια η εκκλησία και προσωπικά ο κ. Ιερώνυμος μας έχουν συνηθίσει σε προκλητικές ενέργειες . Ο κ. Πάκης υπηρετεί μια κυβέρνηση κομμουνιστών αθέων που έχουν αναλάβει την εκδίωξη της ορθοδοξίας απο τα σχολεία και προωθούν τα σχέδια των σιωνιστών για τη χώρα μας . Ο κ. Πάκης είναι αυτός που υπογράφει τους νόμους και τα διατάγματα της ανθελληνικής ,αντιχριστιανικής κυβέρνησης .

γγ

Παιδεια με πυρηνα την επιστημη. Οχι το εμποριο ελπιδας. Μεινετε μακρυα απο παπαδες. Δεν εχουν τιποτα να σας προσφερουν παρα μονο το μισος.

θεσπρωτος

Μη λες τετοια .....ειναι ΑΜΑΡΤΙΑ .....!!!!! Θα σε τιμωρισει ο θεος , αν γλιτωσεις απο τον θεο , απο τους παπαδες δεν θα γλιτωσεις.....τον αφορισμο τον εχεις σιγουρο ....

Σοφία Α

Μακριά από την παιδεία ο Ιουδαισμός, ο Μουσουλμανισμός και ο Χριστιανισμός. Οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί είναι τα τρία κακά του κόσμου, όχι ως άνθρωποι φυσικά, αλλά ως πιστοί αυτών των συστημάτων. Τι να πούμε πχ για τους εβραίους που με το ζόρι ακρωτηριάζουν με τη βία τα μωρά τους, μέσω της περιτομής;;; Αυτές οι τρείς θρησκείες κάνουν και ζητούν παράλογα, πολύ τρελά πράγματα, άρα πρέπει να μπούν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η παιδεία δεν πρέπει να εμποτίζει τα παιδάκια με θρησκευτικά μιμίδια που σκλαβώνουν το μυαλό του ανθρώπου.

Παρατηρητης1

Φυσικα αυτα που γραφεις ειναι προσωπικη σου γνωμη. Δες τι γινεται στην Αμερικη που στα σχολεια τους δεν διδασκεται καμια θρησκεια και γενικα τα ναρκωτικα και η εγκληματικοτητα ειναι στα υψη.

φφφ

Ναι αυτο φταιει και οχι τα οπλα που παιρνει ο καθενας οποτε θελει και οπου θελει ενω αν τους διδασκεις θρησκευτικα θα αγκαλιαζονται ολοι

Παρατηρητης1

Το βρηκες ρε μεγαλε λες και μενεις εκει και ξερεις τι γινετε. Ολοι οι ειδημονες της ασχετοσυνης και της κοτσανας γραφουν παλι σημερα. Ο νεοφιλελεδες και τα τσιρακια τους φταινε για ολα και η κουλτουρα του καθε λαου που μενει στην Αμερικη.

Παρατηρητης1

Ο Πακης ειναι οργανο της Δημοκρατικης Δυσεως ( οχι της Ρεπουμπλικανικης ) επι Βασιλειας του καηκε η Αθηνα. Οταν περνεις εντολες πρεπει να υπακους και μετα περνεις προαγωγη.

Παρατηρητης1

Σου απαντησα τι φταιει αλλα δεν το βαλανε.

Εν αντιθεσει

με την Ελλαδα , που τα ναρκωτικα και η εγκληματικοτητα ειναι στα βαθη......

Παρατηρητης1

Ρε Μεγαλε ξερω τι γινεται εδω και παρα πολυ καλα ξερω τι γινεται εκει. Αυτη τη στιγμη η Χωρα μας ειναι ενα μικρο καθρεφτακι απο διαφορες κοινωνιες για μενα θα πρεπει ο δικος μας καθρεφτης να ειναι αυτος που θα βλεπουν ολοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης