Κατεχόμενα: Άνοδος της Δεξιάς και πιθανότατα νέες «εκλογές»

Κατεχόμενα: Άνοδος της Δεξιάς και πιθανότατα νέες «εκλογές»

Το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει ποσοστό πέραν του 37% ενώ το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα περιορίζεται στο 20% παρουσιάζοντας πτώση περίπου 18%

Κατεχόμενα: Άνοδος της Δεξιάς και πιθανότατα νέες «εκλογές»
Σήμερα το πρωί αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών παράνομων «εκλογών» στο ψευδοκράτος ώστε να ανακοινωθεί και ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν τα τουρκοκυπριακά κόμματα στη λεγόμενη «βουλή» και η δυνατότητα σχηματισμού «κυβέρνησης».

Από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής παρατηρείται μια σημαντική άνοδος του δεξιού κόμματος Εθνικής Ενότητας  του Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Κλείσιμο
Ήδη από χθες το βράδυ οπαδοί του κόμματος άρχισαν τους πανηγυρισμούς στη κατεχόμενη Λευκωσία.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει ποσοστό πέραν του 37% ενώ το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα περιορίζεται στο 20% παρουσιάζοντας πτώση περίπου 18%.

Το Κόμμα του Λαού συγκεντρώνει περίπου 18%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8%, το Δημοκρατικό Κόμμα 8%, το κόμμα Αναγέννησης 6%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2% και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας 0,09%.

Ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ανέφερε πως το κόμματου  είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι το εμπιστεύεται, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». Σημείωσε: «έχουμε γνώση των ευθυνών μας».
Ο Οζγκιουργκιούν είπε ότι το κόμμα του είχε βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40%, το οποίο μπορεί να μην το πέτυχε αλλά είναι πολύ κοντά.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσε, αλλά δείχνει σεβασμό στη βούληση του «λαού» και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για το σχηματισμό «κυβέρνησης». 

«Για μας» τόνισε, «αυτό δεν είναι το τέλος, αντιθέτως είναι η αρχή. Είμαστε ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που παίρνει το μάθημά του από τις ανόδους και τις καθόδους των αριστερών κομμάτων στον κόσμο ή εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το 2013 το ποσοστό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ήταν 38% και τώρα  κοντά στο 20% και αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι είναι τα κομματικά όργανα που θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν κάνει τέτοιες σκέψεις, αλλά οι αποφάσεις των ανώτατων κομματικών οργάνων και ότι αυτά αποφασίσουν δεσμεύουν όλους.

Με ένα αποτέλεσμα πάνω από το όριο εισδοχής και όχι όπως κάποιοι προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν (εκτός «βουλής») ολοκλήρωσε το Δημοκρατικό κόμμα αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας, είπε ο πρόεδρός του, Σερντάρ Ντενκτάς που συνεχάρη το κόμμα Εθνικής Ενότητας για το αποτέλεσμα που πέτυχε σήμερα και έστειλε χαιρετισμούς στους φίλους – όπως είπε – που ήταν στο Δημοκρατικό Κόμμα και τώρα βρίσκονται στους πανηγυρισμούς του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Μιλώντας απόψε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι διαφορετική και τα κομματικά όργανα θα αποφασίσουν για το τί θα πράξουν με το αποτέλεσμα αυτό. Θεωρεί δε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν τους άξιζε, σημειώνοντας ότι ενώ παλιότερα η συμμετοχή του κόσμου στις «βουλευτικές» ήταν στο 70-75%, σήμερα ήταν μόνο 62% και ευχήθηκε στις «εκλογές» από δω και πέρα ο κόσμος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Εκτίμησε δε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των «εκλογών» είχαν αντίκτυπο και ανέφερε ότι το ΔΚ θα είναι πιο δυνατό από όποιο πόστο και αν του αναθέσουν.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα ποσοστά του κόμματός του αφού, όπως είπε, στόχος τους ήταν το 10% ενώ με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι γύρω στο 5% που είναι και το όριο εισδοχής στη λεγόμενη «βουλή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν έναν ή δύο «βουλευτές».
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να βγει μια σταθερή «κυβέρνηση» από τη χθεσινή ψηφοφορία και μπορεί να προετοιμαστούν και πάλι για «εκλογές» μετά τον Ιούνιο. Χαρακτήρισε το ποσοστό συμμετοχής χαμηλό, εκτιμώντας ότι δεν είναι μόνο αντίδραση των πολιτών στην πολιτική αλλά και στο εκλογικό σύστημα που τους δυσκόλεψε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης