Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ έφτιαξε... όρκο για πρωτοετείς - Η καυστική αντίδραση του υπουργείου

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ έφτιαξε... όρκο για πρωτοετείς - Η καυστική αντίδραση του υπουργείου

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αχιλλέας Ζαπράνης διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετων φοιτητών, έναν όρκο, μάλλον... δικής του εμπνεύσεως, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες, με πιο καυστική αυτή του υπουργείου

Ένα περίεργο περιστατικό, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" και τοπικά μέσα, εκτυλίχτηκε στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αχιλλέας Ζαπράνης διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, έναν όρκο, μάλλον... δικής του εμπνεύσεως, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες. Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει, εάν πρόκειται για καθαρά προσωπική πρωτοβουλία ή εάν έτυχε οποιασδήποτε έγκρισης της Συγκλήτου, πόσο μάλλον εάν είναι υπ όψιν του υπουργείου Παιδείας.

Το αγνώστου εμπνεύσεως κείμενο που δόθηκε στους πρωτοετείς, αναφέρει επί λέξει:
"
Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημκαι θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας ελευθερίας δημοκρατίας αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης"."Το ερώτημα είναι πόσο δημοκρατική μπορεί να είναι η επιβολή στους φοιτητές μιας διαβεβαίωσης με την οποία μπορεί να διαφωνούν εν μέρει ή να μην την αποδέχονται, αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν την ασπαστούν", αναφέρει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Νεολαία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης αντέδρασε, θέτοντας τον προβληματισμό: “Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογήματά του;”. Σε σχετική δε ανακοίνωση σημειώνει ότι: “Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ έχει ξεφύγει. Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης έχει ξεπεράσει κάθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτού του Πρυτανικού Συμβουλίου και του ίδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδές μας”.

Το υπουργείο Παιδείας με αφορμή το παραπάνω περιστατικό εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης καυστική ανακοίνωση. Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, το υπουργείο “προτείνει” στον κ. πρύτανη να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

– Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

– Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

– Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

– Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

– Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

– Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: “Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας μαγαζί”!.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Αυτά συμβαίνουν ....

... όταν βάζει κανείς τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Τώρα είναι αργά για δάκρυα, δεν θα αφήσουνε λίθον επί λίθου.

ki

Καλύτερα να στειλει ο Γαβρογλου για να διαβάζουν οι φοιτητές, έναν όρκο πίστης προς τις αριστερές φοιτητικές κομματικές παρατάξεις μην τυχόν χάσουν την εκλογική τους πελατεία!!!

Τι λέτε τώρα...

Αρες -μάρες -κουκουνάρες, η ανακοίνωση του ΥΠαιδείας ! Δεν θα περίμενε κανείς και καλύτερη.....

BasT

Η μπουρδολογία, των πρώτη φορά στην εξουσία αναξίων!

Κι όμως...

Σε εξέχοντα Πανεπιστήμια του εξωτερικού συνηθίζεται οι φοιτητές όχι μόνο να διαβάζουν αλλά και να υπογράφουν και να κατεθέτουν στη Γραμματεία τέτοια κείμενα μαζί με την εγγραφή τους. Κείμενα που επιπλέον περιέχουν όρους που διαβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δεν θα επιχειρήσουν να αντιγράψουν στις εξετάσεις ή να λογοκλέψουν στις εργασίες τους. Και με βάση αυτές τις ενυπόγραφές δηλώσεις τους, το Πανεπιστήμιο διώχνει φοιτητές που διαπράττουν τέτοια ακαδημαϊκά αδικήματα. Για εμάς βέβαια αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Εμείς έχουμε ένα άλλο επίπεδο πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται γλαφυρά στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Νεολαίος ΣΥΡΙΖΑ

Πίστη ΜΟΝΟ στον αντιφασιστικό αγώνα. Αυτά τα περί αριστείας, σεβασμού στις αξίες, τη μελέτη και έρευνα, την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ελευθερία, την αξιοκρατία και προσωπική ανάπτυξη, μας φαίνονται φασιστικά και δεν πρόκειται να τα επιτρέψουμε με τίποτα. Έξω οι φασίστες από τα πανεπιστήμια, ο αγώνας συνεχίζεται.

Μελισσουργός Κωνσταντινος

Συγχαρητήρια στο πρύτανη που καθοδηγεί τους πρωτοετείς φοιτητές μας. Αισθάνομαι απίστευτη ντροπή με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου παιδείας. Δεν είναι δυνατόν να είναι αληθινά όλα αυτά. Ντροπή.

Tony

Συγχαρητήρια στον πρύτανη που πράττει τα αυτονόητα. Όσον αφορά το επίπεδο της ανακοίνωσης του Υπουργείου, καλύτερα να μην το σχολιάσω.

γιωργος

ε βέβαια , ο πρύτανης μίλησε για αριστεία , για έρευνα , για συνεργασία , για ήθος , για δημοκρατία έννοιες που ερεθίζουν και εξοργίζουν κάθε ημιμαθή φυγόπονο που την αγραμματοσύνη την ανάγει σε ιδεολογία. Αν ο πρυτανησ συμφωνούσε με τη συγχώνευση ΤΕΙ - ΑΕΙ, αν επικροτούσε την χυδην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αν συμφωνούσε με την ύπαρξη αιωνίων φοιτητών, αν αποδεχόταν τη λογικη του καταστρέφω τη δημόσια περιουσία γιατί έτσι γουστάρω, αν γενικώς ήταν αρωγός αυτών που εγκληματικά εισάγουν ισοπεδωτικές επιλογές στην παιδεία, επιβραβεύοντας την ησσονα προσπάθεια και την ανομία θα τους ήταν αρεστός.

Πέστα

Χρυσόστομε....!

έλλην πολίτης

Λυπηρό το ήθος και το ύφος της συμπεριφοράς κάποιων εκ του πολιτικού προσωπικού. Αντιθέτως, το κείμενο του πρυτάνεως αναφέρει τα αυτονόητα για συνειδητοποιημένους ακαδημαϊκούς πολίτες .Οι δρώντες αγεληδόν,θρασύδειλοι ολετήρες των σπουδών,της δημόσιας περιουσίας,της αριστείας και του διαχωρισμού του ατόμου από την απαίδευτη μάζα απλώς ανήκουν στο περιθώριο. Ιδανικό τους να ...τρουπώσουν απλώς στο Δημόσιο με πτυχίο άνευ αντκρύσματος......Κατάντια....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mit25-1

«Οι χρυσαυγίτες αποπειράθηκαν χθες να χτυπήσουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρόσθεσε: «αυτοί οι οπαδοί, προσβάλουν την ιστορία του ΠΑΟΚ»

3
rizos0

Αποφυλακίστηκε σήμερα από τις φυλακές της Κω - Η ιστορία του ανθρώπου που ξεκίνησε από την Πρώτη Σερρών, έγινε «σκιά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά διευθυντής και εκδότης - Πέρασαν πολλά χρήματα από τα χέρια του πριν καταλήξει στις φυλακές για χρέη 22.500 ευρώ στο Δημόσιο

3