Τα «μαζεύει» το υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ: Δεν καταργείται η αυτοτέλειά του

Τα «μαζεύει» το υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ: Δεν καταργείται η αυτοτέλειά του

Για «υποτιθέμενες» αλλαγές κάνει λόγο το υπουργείο μετά το ΦΕΚ για το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός

Τα «μαζεύει» το υπουργείο Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ: Δεν καταργείται η αυτοτέλειά του
«Υποτιθέμενες» χαρακτηρίζει τώρα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας τις δραστικές αλλαγές που επιφέρει στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ
το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας.
 
Με το ΠΔ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και το οποίο υπογράφει ο υπουργός Υγείας κ.
Ανδρέας Ξανθός
Κλείσιμο
(με την κυρία Όλγα Γεροβασίλη και τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη) ουσιαστικά αναβαθμίστηκε η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία λειτουργεί στην Αριστοτέλους.

Συστάθηκε αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας, Ανάπτυξης  και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το οποίο μέχρι πρότινος υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Μέσα από το Τμήμα αυτό θα ελέγχεται πλέον ο προϋπολογισμός, ο Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού και γενικά οι κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας του όπως έγραψε χθες το protothema.gr.

Στελέχη του χώρου της υγείας θεωρούν την απόφαση ενδεικτική του συγκεντρωτισμού που χαρακτηρίζει την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς συρρικνώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του μεγάλου ασφαλιστικού Οργανισμού και μεταφέρεται στην Αριστοτέλους. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την εμπλοκή που προκαλείται καθώς με το ΠΔ φαίνεται πως ο ΕΟΠΥΥ τίθεται υπό την αποκλειστική ευθύνη του νυν υπουργού Υγείας -εντάσσεται στις υπηρεσίες που υπάγονται απ’ ευθείας στον υπουργό- ενώ σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων ο ΕΟΠΥΥ σήμερα ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος δε φέρεται να μην γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο του ΠΔ και να αιφνιδιάστηκε – πάντως δεν έκανε καμία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook όπως κάνει με κάθε είδηση που αφορά το υπουργείο Υγείας και αναπαράγεται από τα ειδησεογραφικά site…
 
Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αποσαφηνίζει όπως λέει, τα ζητήματα που ανέκυψαν. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πριν από την αποστολή της ανακοίνωσης οι εκπρόσωποι Τύπου του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για «λάθος, για τη διόρθωση του οποίου ήδη συνεργάζονται οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ». Εξήγηση βεβαίως που δημιουργούσε μεγαλύτερη σύγχυση με δεδομένο ότι χρεωνόταν ένα τέτοιο «λάθος» η νομική υπηρεσία αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα…
 
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
 
Σε απάντηση δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου  για  υποτιθέμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ που δήθεν προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, αποσαφηνίζονται τα κάτωθι:
1.         Οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις.
2.         Το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ. 
3.         Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι  δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας  στον Υπουργό ή  στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του  Πρωθυπουργού.)  Διευκρινίζεται ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα.
 
Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εάν προκύψει, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.
Επί της ουσίας, λοιπόν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται,  καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης