Πρόκληση από την Τουρκία: Δύο φρεγάτες και υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης

Πρόκληση από την Τουρκία: Δύο φρεγάτες και υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης

Για 7 ημέρες, η εξέδρα «West Capella» θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα

Δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε το τουρκικό επιτελείο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Habertürk, CNN Türk και Sözcü, στο σημείο εστάλη αρχικώς η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) και στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο πλοία.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αντίποινα για τις μονομερείς κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα.Τα ξημερώματα της Τετάρτης το γεωτρύπανο West Capella αγκυροβόλησε στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας ENI – TOTAL έφτασε 2 ώρες νωρίτερα από ο,τι είχε προγραμματιστεί. Σε πρώτη φάση και για περίοδο περίπου 7 ημερών, η πλωτή εξέδρα «West Capella», θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα. 

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αναφέρει: «Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο». 

Όσον αφορά τους αριθμούς, συμπίπτουν με εκείνους του κ. Γκροζιάν, καθώς τονίζεται πως η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί.

Επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Επίσης, ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.

Για τις τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.

Πάντως, άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά. Εκτος από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George Bush», μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους. 

Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex, οδηγία προς ναυτολογημένου, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Η ‘Αγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας. Στο μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX (700/17), με την οποία ανακοίνωσε άσκηση με πυρά και για τις 17 Ιουλίου, λίγο νοτιότερα, επεκτείνοντας τη ζώνη των ασκήσεων στο μεγαλύτερο πλάτος των οικοπέδων 5, 6 και 7, καθώς και του οικοπέδου 1.

«Χαστούκι» από ΗΠΑ στον Ερντογάν
«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται ως γνωστόν μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Thanos 1974

Τα πραγματα ειναι απλα. Ο Ερντογαν λογω των εκλογων του 2019 για την Προεδρια δεν μπορει να κανει πισω σε τιποτα διοτι τα ποσοστα του ειναι ηδη στο ναδιρ. Με αυτο στο μυαλο το παιζει σκληρος για να ανακτηση την δημοφιλια του. Ξερει πολυ καλα οτι με τις πετρελαικες εταιριες δεν μπορεις να παιζεις διοτι χρηματοδοτουν δεκαετιες τα κομματα σε Γαλλια Αμερικη και αλλου οποτε η επιροη τους στις αντιστοιχες κυβερνησεις ειναι τεραστια. Αν κουνησει εστω το μικρο του δαχτυλακι μαυρο φιδι που τον εφαγε. Λετε να ειναι τυχαια στην περιοχη οι γαλλικες φρεγατες και το αμερικανικο αεροπλανοφορο? Σε αυτα τα ζητηματα δεν υπαρχει τυχη ολα ειναι μελετημενα.Τελος μην μας ξεγραφεται με τους Τουρκους ειδικα με τις εκαθαρισεις του ερντογαν στην αεροπορια υπαρχει σοβαρο προβλημα και να ξερεται η Τουρκια πολεμαει μονο οταν εχει την συγουρια οτι θα νικησει. Με αλλα λογια αν νομιζε οτι θα νικησει θα ειχε κανει ηδη κινηση απλα ξερει οτι ειναι δυσκολο να νικησει και κυνδινευει να παθει πανολεθρια.Αντιθετα απειλη ανοιχτα πονταροντας στην υποχωρισουμε οπως σχεδον παντα.......

ΚΙ ΟΜΩΣ

ΑΤΥΧΙΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΕ....ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΑΔΩΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ....ΚΑΙ Ο ΝΙΚΙΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΕΙΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

τοτός

Ο Ταγιπ κουρδίστηκε Ο Βιναλι συγχίστηκε Ο Μεβλουτ φτερνίστηκε Ο Μουσταφά ζαλίστηκε

αυτοι το εχουν ετοιμο

Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΕΙΝΑΙ ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΆΛΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ.. Η ΕΡΏΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ...ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΉ ΒΆΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΌΝΙΜΗ ΝΑΥΤΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΩΝ ΤΟΎΡΚΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΆΤΟΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΝΑ'ΝΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ..ΕΜΕΊΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ;;.ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΈΣ ΒΆΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΊ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ;;;ΞΥΠΝΆΤΕ ΡΕΕΕΕ.ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΆΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΈΣΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Mitsus

The Turkish Submarine is full of SAT's commandos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ο σουλτάνος είναι κότα.....

Η γεώτρηση γίνεται με τις ευλογίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ..... Ιό Τούρκοι απλά φωνάζουν ωπος πάντα. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ..Έχουν βάλει το καζους μπελι στον πισινο τους και σκουζουν... Και που να δείτε κλάμα τα ωθωμανα όταν γινει η ΑΟΖ στο Αιγαίο....

XXXX

Ειπε το 5χρονο που κρυβεται κατω απο την φουστα της μαμας. Για να φοβηθει ο σουλτανος η κυπρος απλα παραχωρει σε εναν νταβατζη ευρωπαιο τα περισσοτερα κερδη, εναντι προστασιας. Για να φοβηθει ο σουλτανος μετα στο αιγαιο, που και καλα υπαρχει και ΑΟΖ, πες οτι υπαρχει, θα πρεπει και εμεις να φερουμε την total η καποια αλλη εταιρεια δυτικων συμφεροντων, να δωσουμε τα μισα μας κερδη, για να μαλωσουν οι αμερικανοι και οι ευρωπαιοι τον σουλτανο. Την στιγμη που εχουμε πληρωσει δις ευρω, σχεδον το μισο μας χρεος ολα αυτα τα χρονια, για εξοπλιστικα, για να παμε κοντρα τους τουρκους με το αξιομαχο μας. Μια εθνικη υπερηφανεια ειναι να σε διαπερναει. Κοροιδο.

Πάνος

Έλεος αδερφέ. Ξαναπάνε σχολείο, πόνεσαν τα μάτια μου

Donald

Ελπίζω τώρα να είναι πιο κατανοητό γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να εξορίξει από ούτε πετρέλεο ούτε αέριο, ούτε τίποτα από τον Ελληνικό χώρο. Ελπίζω να καταλάβαμε σε ποιους ανοίκουν. Λυπηρό αλλά αληθινό. Μόνο δια μέσω της Ευρωπαϊκής ένωσης θα δει άσπρη μέρα η Ελλάδα γιατί πληρώνει για την προστασία της.

φιλελευθερος

αυτες τις μιζερες αποψεις τις καταρριπτει η κυπρος. αν ακολουθησουμε την πολιτικη της θα εξοριξουμε κι εμεις ο,τι θελουμε υπο την προστασια των αμερικανων και αλλων. και φυσικα δεν ειναι ντροπη η προστασια αφου ειμαστε 8 φορες λιγοτεροι απο τους τουρκους και δεν νομιζω κανενας ελληνας να θελει να το αντισταθμισει αυτο ξοδευοντας ακομα περισσοτερα δις στην αμυνα ή κανοντας τη θητεια 5ετη... οποτε ναι με καλη εξωτερικη πολιτικη ολα γινονται. εμενα αυτο που με ανησυχει βεβαια ειναι τι γινεται αν γινει καμια πετρελαιοκηλιδα στο πανεμορφο αιγαιο. θα χασουμε για δεκαετιες την απιστευτη ομορφια η οποια ειναι πολυ πιο πολυτιμη απο τα εσοδα εξορυξης. ας γινουμε με αλλο τροπο πλουσιοι. τοσες χωρες ειναι πλουσιες και δεν εχουν πετρελαιο.

Αθανάσιος

Ότι πα,,,ριά θέλεις ακούς εδώ μέσα. Το κακό με τα ΜΜΕ είναι ότι οι καφενόβιοι ξερόλες, που κανείς δεν τους έδινε σημασία τώρα απέκτησαν βήμα. Ακούω γνωστό πρώην βουλευτή που χτυπιέται σε κανάλι για τα γεωπολιτικά και στο τέλος διαφημίζει αλοιφές και αναρωτιέμαι. Τι άνθρωποι μας κυβερνούν; Μα αυτοί που γράφουν αυτές τις εμβριθείς βλακείες στα bloggs και μετά πάνε και ψηφίζουν.

Μμ

Η τουρκία μπορεί να παρενοχλήσει την λειτουργία με τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει. Επίσης η παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου αυξάνει τα απαραίτητα μέτρα σφαλείας και αντίμετρα έναντι δολιοφθοράς, που πρέπει να λάβει η Κύπρος και η Ελλάδα . . . μια διαρροή στον σωλήνα γεώτρησης θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα. . .

Αριστοτέλης

Ναι φίλε μου γιατί, ως γνωστόν, η τουρκική πολεμική τεχνολογία είναι δύο βήματα μπροστά από την αμερικανική και μπορεί να τους "ρίξει" τα συστήματα! Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ερντογάν εθεάθη σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, όπερ σημαίνει ότι διαθέτει κι αυτός τη γνωστή κοσμοσφαίρα του Πούτιν (Τα χει πει ο Λιακόπουλος).... ΨΗΦΊΖΕΤΕ ΚΙ ΟΛΑΣ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΆ ΤΟΝ ΚΆΘΕ ΓΡΑΦΙΚΌ....

Georg

Όπως μας βοήθησαν στην εισβολή, στα Ίμια, στις γκρίζες ζώνες,με τον Οτσαλάν. Περίμενε κακομοίρη αμερικανική ή ρωσική βοήθεια. Όσες φορές να την πατήσει ένας ανόητος, η ανοησία εξυπνάδα δεν γίνεται.

GREGOR

Με ηλεκτρονικά συστήματα δε παρενοχλείται μια γεώτρηση, το αεροπλανοφόρο και οι φρεγάτες των άλλων που κόβουν βόλτες εκεί λες να μην έχουν αντίμετρα; Είναι δυνατόν να έγιναν όλες αυτές οι διαδικασίες, τόσα έξοδα και να σταματήσει η γεώτρηση για τον Ερντογάν; Δηλαδή, θα τον κάνουνε οι Δυτικοί σουλτάνο και θα του υποβάλλουνε και τα σέβη τους; Προσοχή μονο στο δικό τους παιγνίδι, γεράκια είναι και αυτοί, θέλει πολύ διπλωματία τώρα που η Τουρκια έχει μπει στο μάτι όλου του κόσμου.

SS

Οι τουρκοι μπορεί να μην κάνουν κάτι στη θάλασσα αλλά μέσα στη Κύπρο όπου οι γαλλικές φρεγάτες δεν μπορούν να βοηθήσουν .Μπορούν να κινητοποιήσουν άμεσα τον τουρκικό στρατό (οι τουρκοκυπριοι δεν έχουν δικό τους στρατό) και να καταλάβουν θέσεις σε χώρους εξορμήσεως πχ στο Πεντάδυκτυλο και στην Αμμόχωστο.Να είστε βέβαιοι πως σχεδόν το 80% των Κυπρίων θα λιποψυχήσει από τις πρώτες ώρες και θα γίνει μέγας πανικός σε όλο το νησί.Αν δεν το χεις να πολεμήσεις ότι και τεχνάσματα να μεταχειρίζεσαι στο τέλος κάνεις πίσω και ξεφτυλίζεσαι.Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δυστυχώς επειδή έχω ζήσει ένα διάστημα στη Κύπρο έχω να πώ ότι όταν ακούν τη λέξη "πόλεμος" κυριολεκτικά κόβοντε τα πόδια τους και αυτό τα μεμέτια το ξέρουν.

GREGOR

Αν γίνει και το νησί περάσει σε τουρκικα χερια, οι Τούρκοι θα έχουν το πρώτο λόγο στα πετρέλαια, το αέριο και ότι βρεθεί εκεί θα πηγαίνει σε εγκαταστάσεις στο νησί. Κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουν οι Δυτικοί, δε θέλουν ένα συνεταίρο σα τη Τουρκια, αν γίνει κάτι τέτοιο η οθωμανική αυτοκρατορία αναβιώνει αυτόματα, τα προσχήματα τελειώνουν και οι Τούρκοι συγκρούονται μετωπικά με όλους, Δυτικούς, Ρώσους και Ισραηλινούς, αυτούς τους τελευταίους μη τους ξεχνάτε, πριν λίγο καιρό 300 Ισραηλινοί κομάντος κάνανε εκπαίδευση πάνω στο νησί και η αεροπορία τους κάνει ασκήσεις εκεί χρονια τώρα. Μη ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι έχουνε κλείσει τους μισους αξιωματικούς φυλακή και πολλοί θα θέλανε μια συνατοί σφαλιάρα στο Σουλτάνο για να τον ξεφορτωθούν μια και καλή. Κάτι θα γίνει, είναι σίγουρο, όμως ο Ερντογάν έχει τελειώσει, πήγε τη βαλίτσα πολύ μακρυά.

Αριστοτέλης

Έχεις, όπως λες, ζήσει στην Κύπρο και... Δεν ξέρεις ότι η Εθνική φρουρά (έτσι λέγεται ο κυπριακός στρατός) έχει διαχρονικά Ελλαδίτη διοικητή; Δε γνωρίζεις ότι το ουσιαστικό αξιόμαχο στράτευμα του νησιού είναι η ΕΛ.ΔΥ.Κ; Δεν έχεις υπόψη σου το ενιαίο δόγμα σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας μας εμπλέκει άμεσα; Και από που κι ως που οι Κύπριοι είναι ριψάσπιδες; Δεν είδες πόσες φορές το χρόνο τους καλούν για ασκήσεις; Βίωσες εσύ εισβολή και ήσουν πιο θαρραλέος μήπως ελληνάρα μου; Άντε με τον καθένα μηδενιστή εδώ μέσα... Έλληνες είμαστε όλοι και μοναδικό εχθρό έχουμε τη διχόνοια...

ΔΔ

Kάνε μας τη χάρη και βάλε το κεφάλι σου κάτω απο τη βρύση μπας και ξυπνήσεις...Η ΕΛΔΥΚ έχει 1,200 άτομα δύναμη και απέναντι έχει 43,000 τουρκους που μπορούν με τοπική επιστράτευση να φτάσουν τους 73,000 χιλιάδες ασε που κατεβάζουν και άλλο στρατό από την τουρκία όποτε θέλουν.Οι πιό πολλοί Κύπριοι είναι ΚΟΤΕΣ ,παρτε το χαμπάρι και ρώτα όποιον έχει υπηρετήσει στη Κύπρο να στο πεί.ΤΟ '74 ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ. Οι μόνοι που πολέμησαν ήταν η ΕΛΔΥΚ,οι Εοκαβίτες και οι ενωσιτικοί.Οι άλλοι ή το έβαζαν στα πόδια ή δεν παρουσιάστηκαν καθόλου.Απο που ξέρετε και έχετε γνώμη?

Leonidas

Kαλα ρε ανθρωπε τι παπαριες γραφης. Καλα λεει ο αλλος ο καθε καφενοβιος απεκτησε βημα και γραφη οτι παπαρια του ερθη. Τι πολεμο να κανη ενα νησι 500000 ατομων με ενα κρατος 80 εκατομυριων? Δηλ. να επιχειρησουν ομαδικη αυτοκτονια.Ειμαστε με τα καλα μας. Και η Ελλαδα ακομη ,παρ ολα οσα λεγονται απο πανεξυπνους αναλυτες ξερολες, ειναι μικρη χωρα να τα βαλη με την Τουρκια. Η ευκαιρια ηταν τοτε με τον Βενιζελο αν ο πανεξυπνος Ελληνικος λαος δεν τον κατεψηφιζε για να φερη πισω τους Βασιλικους αχρηστους, σημερα η Τουρκια θα ηταν ενα κρατος μικροτερο της Ελλαδας. Τωρα ειναι αργα. Ο μονος τροπος ειναι να εχης συμμαχους, συμαχους δυνατους . Αλλα δεν βλεπω κανεναν στον οριζοντα προθυμο να χυση το αιμα του για την Κυπρο η για μας. Εδω φαινεται παντως η θρασυδειλια της Τουρκιας που ψαχνει μικρα κρατη για να δειξη την παληκαρια της, ενω οταν εχει να κανη με μεγαλα ισχυρα κρατη σαν τη Ρωσια, ο Ερντογαν τρεχει στα τεσσερα στην Μοσχα και ζηταει συγνωμη. Πρεπει να το χωνεψουμε. Σε ενα πολεμο Ελλαδας Τουρκιας ΟΥΔΕΙΣ προκειται να σηκωσει το δαχτυλακι του, και στο τελος θα την παθουμε. Γιατι?Γιατι δεν εχουμε συμαχους λογω της ψευτομαγκιας μας. Μια δεν μας αρεσει το ΝΑΤΟ μια Αμερρικανοι φονιαδες των λαων , πως να ερθη ο αλλος να χυση το αιμα του για σενα που τον βριζης. Ερχονται για το Ισραηλ. αλλα εκει ξερουν οτι εχουν να κανουν με φιλικο λαο που τους θελει. Εδω ειμαστε μαγγες γουσταρουμε ανεξαρτησια και πολυδιαστατη πολιτικη, η σιγουρη οδος στην καταστροφη στην γεωγραφικη θεση που ειμαστε. Οσο για τους Ρωσους αυτοι θα ειναι οι πρωτοι που θα μας πουλησουν, ηδη εχουν τακιμιασει με τον Ερντογαν

GREGOR

Πολύ σωστά τα λες, δε θα έρθουν να πολεμήσουν για μας, θα έρθουν για τα πετρέλαια και θα προτιμήσουν να έχουν να κάνουν με ένα μικρό κράτος σα τη Κύπρο παρα με ένα αφιονισμένο τύπο που θέλει μια αυτοκρατορία, λες να θέλουν τέτοιους συνεταίρους οι Δυτικοί;

SS

Παπαριές και ανοησίες γράφεις εσύ,ποιοί είναι οι σύμμαχοι ρε μπαγλαμά? οι ρώσσοι ? που πούλησαν τους S400 στη Τουρκία? δυστυχώς οι πιο πολλοί νεοέλληνες είναι σαν και εσένα ..δηλαδή ΚΟΤΕΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης