Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις στη Γλώσσα

Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις στη Γλώσσα

Οι απαντήσεις με τη βοήθεια της ΟΕΦΕ για το θέμα με την διασκευή της ομιλίας του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα στο οποίο κλήθηκαν να διαγωνιστούν την Τετάρτη

Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις στη Γλώσσα
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε διασκευή από ομιλία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φροντιστών Ελλάδος οι ασκήσεις ήταν απλές και σε κλασσική ύλη.

Κλείσιμο
Δείτε εδώ τις απαντήσεις από την ΟΕΦΕ

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και τα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα τον βοηθήσουν να πετύχει αυτό το στόχο.

Τα θέματα προέρχονταν μέσα από το σχολικό εγχειρίδιο και από τους φιλολόγους θεωρούνται βατά. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, το συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα από τα κλασικά θέματα που διδάσκονται και δεν προκάλεσε ιδιαίτερες δυσκολίες στους υποψήφιους.

Δείτε εδώ τα θέματα


Σχόλιο Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ): Απλές οι ασκήσεις και σε κλασική ύλη 

«Απλές» χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος τις ασκήσεις στη Νεολληνική Γλώσσα.

Αναλυτικά το σχόλιο: 

Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα στις Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων αφορούν στα «Θέματα σχετικά με την επιστήμη και τον ρόλο της στην κοινωνία» που περιλαμβάνονται στο σχολικό βιβλίο Έκφραση-Έκθεση Γ΄ Λυκείου (σ. 94-98) καθώς και στη θεματική ενότητα «Επιστήμη -Τεχνολογία» από το Βιβλίο Θεματικοί Κύκλοι για το Ενιαίο Λύκειο.

Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές είναι διασκευή ομιλίας του Γρηγόρη Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών στις  30-12-2003.

Στο ερώτημα Α ζητούνταν περίληψη και στο ερώτημα Β1 άσκηση τύπου Σωστό–Λάθος.
Στα ερωτήματα Β2 έως και Β4  υπήρχαν απλές ασκήσεις που αναφέρονταν σε κλασική ύλη σχετική με τη δομή του λόγου και τη γλώσσα του κειμένου.

Τέλος στην Παραγωγή Λόγου σε 500-600 λέξεις ζητούνταν από τους μαθητές ομιλία στην τελετή αποφοίτησής τους ως υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες και μελλοντικοί επιστήμονες με θέμα τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων σύγχρονων προβλημάτων και τα ηθικά εφόδια που θα επιτρέψουν στον επιστήμονα να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο.

Φιλόλογοι (ΠΕΦ): Απλά, σαφή και κατανοητά τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Το θέμα προβάλλει τις ανθρωπιστικές αξίες

Απλό σαφές και κατανοητό χαρακτήρισαν το κείμενο στο οποίο διαγωνίσθηκαν σήμερα οι φιλόλογοι, μέλη της Πανελλήνια Ενωσης Φιλολόγων.

Συγκεκριμένα, τονίζουν: «Το κείμενο -της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας-διασκευασμένο απόσπασμα από ομιλία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, είναι απλό, σαφές και κατανοητό και ανταποκρίνεται στον πάντα επίκαιρο προβληματισμό για τον ρόλο της επιστήμης και την ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Οι ερωτήσεις που συνοδεύουν το κείμενο είναι επίσης σαφείς και κατανοητές. Το ίδιο ισχύει και για το προς ανάπτυξη θέμα της Έκθεσης».

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σε ανακοίνωσή της  εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιλογή θέματος που προβάλλει τις ανθρωπιστικές αξίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης