Αναστασιάδης: Θα κάνουμε το επόμενο βήμα μόνο με πρόοδο στην εδαφική πτυχή του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Θα κάνουμε το επόμενο βήμα μόνο με πρόοδο στην εδαφική πτυχή του Κυπριακού

«Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά που διασφαλίζονται μέσα από τα κριτήρια», λέει ο Κύπριος πρόεδρος

Αναστασιάδης: Θα κάνουμε το επόμενο βήμα μόνο με πρόοδο στην εδαφική πτυχή του Κυπριακού
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές  ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων με τον
Μουσταφά Ακιντζί, δηλαδή σε μια πολυμερή  διάσκεψη, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο εδαφικό και τα υπόλοιπα θέματα, κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε : «Έχω πει και προηγουμένως και έχω πει ξεκάθαρα και θέλω να το επαναλάβω και τώρα. Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά που διασφαλίζονται μέσα από τα κριτήρια».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Πρόοδος στο εδαφικό, συγκλίσεις τουλάχιστον στο μέγιστο βαθμό, όσον αφορά τις εδαφικές προσαρμογές, κατάθεση αντιστοίχων χαρτών που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί» και μετά αποδοχή διεξαγωγής πολυμερούς διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Κλείσιμο

 

Συμβολή της Τουρκίας

Ο Κύπριος Πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε πως καθοριστικής σημασίας στις καταβαλλόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού είναι η αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας αλλά και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας,  σημειώνοντας πως για να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης, δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία λύσης, η ρητορική περί κατανόησης των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων.

Έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι μεταβαίνει στην Ελβετία για τις συνομιλίες με τον Μ. Ακιντζί, με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού.

Αναφερόμενος στην έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε πως παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της «Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών», της «Ευρωπαϊκής Ένωσης», της «Οικονομίας», καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό στο Κεφάλαιο του «Περιουσιακού».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα που έχουν συζητηθεί, ενώ τα κεφαλαιώδη θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του εδαφικού που θα είναι καθοριστικά ως προς το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσαν  ακόμη αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου. «Είναι καλά γνωστό» είπε «πως και στα δύο θέματα υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως για πρώτη φορά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος για την ανάγκη όπως από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης προκύψουν οφέλη για το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, συζητείται σε ένα πνεύμα συναντίληψης, μεταξύ άλλων, από την πρώτη μέρα να  αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή  της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και επίσης από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως μία αξιοπρεπής και αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και θα είναι μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, σημειώνοντας πως μία ανάλογη λύση θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.

 

Δεν θα φορτωθεί ευθύνες ο λαός

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε πως το όποιο σχέδιο λύσης προκύψει από τη διαπραγμάτευση δεν θα οδηγηθεί σε δημοψηφίσματα αν ο ίδιος δεν το θεωρεί ικανοποιητικό και δεν το υιοθετήσει. Σημείωσε πως θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη και δεν θα φορτώσει την ευθύνη στο λαό.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού είπε πως δεν είναι απαγορευτικό για την βιωσιμότητα του συστήματος.  Το κόστος είπε, δεν θα αποτρέψει την προσπάθεια για την επανένωση του τόπου, γιατί τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα.

Αναφερόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους είπε πως είναι διασφαλισμένοι και δεν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πληρώσουν το κόστος της λύσης. Γίνονται μελέτες σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος για να έχουμε ακριβή στοιχεία για το κόστος λύσης, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων επανεγκατάστασης προσφύγων και λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Επεσήμανε πως για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, εμπλέκεται το ΔΝΤ για μελέτη κόστους λειτουργίας και οικονομικών δεδομένων, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα που καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιεί μελέτες συγκεντρώνοντας ακριβή στοιχεία.  Ήδη εργάζονται συστηματικά στην ίδια κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ.

 

Λύση ει δυνατόν εντός του 2016

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τη βούληση του για λύση αν το επιτρέψουν συνθήκες ακόμα και εντός του 2016. Δεν θέλησε να απαντήσει σε δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για νέα έξοδο του «Μπαρμπαρός» για έρευνες στη περιοχή της Κύπρου, σημειώνοντας πως πρέπει να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στις συνομιλίες.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης