Κρήτη: Αποκλεισμένα χωριά και κτηνοτρόφοι από τα χιόνια

Κρήτη: Αποκλεισμένα χωριά και κτηνοτρόφοι από τα χιόνια

Στο ενάμιση μέτρο έφτασε το χιόνι στα ορεινά χωριά του Λασιθίου, ενώ 15 κτηνοτρόφοι έχουν αποκλειστεί σε υψόμετρο 1.500 μέτρων - Μόνο ένα μηχάνημα γκρέιντερ διαθέτει ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και έναν οδηγό....

Κρήτη: Αποκλεισμένα χωριά και κτηνοτρόφοι από τα χιόνια
Αυξάνονται τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας σε πολλά χωριά της Κρήτης καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ενώ το χιόνι ήδη σε αρκετά ορεινά χωριά έχει φτάσει το 1,50 μ. Την ίδια ώρα τουλάχιστον εφτά αποκλεισμένα - από το χιόνι - χωριά στο δήμο Οροπεδίου δεν έχουν ρεύμα από τη Δευτέρα με εξαίρεση, λίγες ώρες επαναφοράς του ρεύματος στο διάστημα των 72 ωρών. 

Το χειρότερο είναι ότι αρκετά από τα σπίτια της περιοχής παρόλο που βρίσκονται σε ορεινά χωριά, δυστυχώς δεν διαθέτουν τζάκι με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους από τη χαμηλή θερμοκρασία. Ήδη δυο ηλικιωμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και η θέρμανση για αυτούς είναι αναγκαία, έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας του Οροπεδίου Λασιθίου. 

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ο δήμος της περιοχής βρίσκεται όλο το 24ωρο επί ποδός για να καλύψει τις βασικές ανάγκες στους κατοίκους που έχουν αποκλειστεί από το χιόνι. 

Όπως λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Οροπεδίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης, «υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή. Πολλά σπίτια έχουν αποκλειστεί, οι άνθρωποι κρυώνουν, ενώ υπάρχουν σπίτια χωρίς τζάκι. Οι γεννήτριες πέφτουν ενώ μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα συνεργείο του δήμου. Μεταφέρουμε φάρμακα, γάλα για μικρά παιδιά και βασικά πρώτης ανάγκης σε όσες οικογένειες έχουν αποκλειστεί».

Ακόμη, αντιβίωση και γάλα για μωρό δυο μηνών μετέφερε ο δήμος σε τετραμελή οικογένεια που έχει αποκλειστεί από το χιόνι αυτές τις μέρες. 

Την ίδια ώρα πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από την έλλειψη συντονισμού της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβεί ούτε γκρέιντερ ούτε καν δεύτερος οδηγός στα παραπάνω αποκλεισμένα χωριά. Όπως λέει στο protothema.gr o κ. Γιώργος Αθανασάκης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Οροπεδίου Λασιθίου, «δεν έχουμε καμία βοήθεια από την πολιτεία στα χωριά τους, ενώ έχουν αποκλειστεί άνθρωποι στα βουνά. Την Πέμπτη το πρωί θα έρθουν δυο γκρέιντερ στην περιοχή για να ανοίξουν οι δρόμοι μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου. Αν είναι δυνατόν, τρεις μέρες μετά. Έχουμε μόνο υποσχέσεις. Μηχανήματα δεν έχουμε. Έχουμε μόνο ένα γκρέιντερ στο δήμο Οροπεδίου και έναν ήρωα οδηγό, ο οποίος δουλεύει συνεχόμενα σχεδόν 30 ώρες».    
 
Τουλάχιστον εννιά χιλιόμετρα έξω από κατοικήσιμο χωριό βρίσκονται αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Τα κινητά τους τηλέφωνα είναι κλειστά ενώ οι συγγενείς τους ανησυχούν για την υγεία τους καθώς τους είδαν τελευταία φορά τη Δευτέρα όταν και έφυγαν από τα σπίτια τους. Πιθανότατα να έχουν ξεμείνει από φαγητό και νερό. Ορισμένοι από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας. 

Ο κτηνοτρόφος Γεώργιος Στραταντωνάκης στάθηκε τυχερός καθώς αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω το απόγευμα της Δευτέρας λόγω προβλημάτων υγείας. Όπως λέει στο protothema.gr πρόλαβε να απομακρυνθεί από τα ορεινά και βρέθηκε σε φιλικό σπίτι στο Αρκαλοχώρι Λασιθίου όπου και εγκλωβίστηκε από την κακοκαιρία. «Το απόγευμα της Δευτέρας έφυγα άρον – άρον από τα ορεινά επειδή έβλεπα το χιόνι να πυκνώνει. Κάποιοι άλλοι κτηνοτρόφοι έμειναν πίσω. Ποιος ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται. Τα κινητά τους είναι κλειστά. Εύχομαι να είναι καλά. Εγώ αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας και φοβήθηκα να μείνω παραπάνω στο βουνό. Πήρα το δρόμο της επιστροφής, όμως είχε πια νυχτώσει και έμεινα σε φιλικό σπίτι στο Αρκαλοχώρι. Από τότε βρίσκομαι σε αυτή την περιοχή και δεν μπορώ να μετακινηθώ καθώς είναι επικίνδυνο. Ανησυχώ πολύ και για τα ζωντανά γιατί είναι τρεις μέρες χωρίς τροφή και χωρίς νερό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης