«Βλέπουν» Μαζιώτη πίσω από την έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας

«Βλέπουν» Μαζιώτη πίσω από την έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας

Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών οι κάμερες που φαίνεται ότι έχουν καταγράψει τους βομβιστές - Η επίθεση θυμίζει την έκρηξη στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2009

«Βλέπουν» Μαζιώτη πίσω από την έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας
Στην κατάθεση των δύο υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι είδαν τους δύο βομβιστές, επικεντρώνεται η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι φύλακες στην αστυνομία, ένα άτομο πάρκαρε το αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Sunny, επί της οδού Αμερικής και λίγο πριν την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε ένα σημείο δηλαδή όπου η στάθμευση απαγορεύεται. Αυτό κάνει την αστυνομία να εκτιμά ότι οι δράστες ήξεραν πολύ καλά πού θα αφήσουν το αυτοκίνητο -το οποίο εκλάπη από την Καισαριανή στις 5 Απριλίου.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων της Τράπεζας, ο ένας εκ των δραστών βγήκε από το αυτοκίνητο και ανέβηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού όπου περίμενε ένας συνεργός του που τον ακολουθούσε. Ο οδηγός της μηχανής φορούσε κράνος.

Το γεγονός ότι οι δύο φύλακες τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση αμέσως και μάλιστα προτού τηλεφωνήσουν οι βομβιστές στα ΜΜΕ όπου κάλεσαν για να προειδοποιήσουν για την έκρηξη ήταν το γεγονός που οδήγησε τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για φάρσα και επιτάχυνε όλη την κινητοποίηση του αστυνομικού μηχανισμού.


Φωτογραφία: William Faithfull


Φωτογραφία: William Faithfull


Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης: 



Τις κινήσεις των βομβιστών έχουν καταγράψει οι κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή, είτε στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή σε άλλα κτίρια. Πώς ανέβηκαν στη Σταδίου, έστριψαν στη Σταδίου και πάρκαραν το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής, απέναντι απ' την πλαϊνή είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία εκτιμά -χωρίς να έχει αποδείξεις- ότι πίσω απο την επίθεση βρίσκεται ο καταζητούμενος, δραπέτης Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα.


Φωτογραφία: William Faithfull




Για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε η αντριτρομοκρατική θεωρεί ότι μάλλον επρόκειτο για TNT, αμμωνιοδυναμίτιδα και δίνει μικρότερη πιθανότητα να πρόκειται για την εκρηκτική ύλη άνφο, που είχε χρησιμοποιηθεί στην απόπειρα στη Citibank της Κηφισιάς όπου η βόμβα δεν είχε εκραγεί. Η έκρηξη στην οδό Αμερικής θυμίζει περισσότερο την επίθεση εναντίον του  Χρηματιστηρίου όπου οι δράστες εκτιμάται ότι είχαν χρησιμοποιήσει περίπου 150 κιλά εκρηκτικής ύλης TNT.

Η έκρηξη, η οποία ήταν πολύ ισχυρή, σημειώθηκε γύρω στις πέντε με έξι το πρωί, -ώρα που θεωρείται «νεκρή». Το παγιδευμένο αυτοκίνητο - που ήταν κλεμμένο - διαλύθηκε ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν πολύ μεγάλες ζημίες, κυρίως θραύση τζαμιών σε μεγάλη έκταση. Τα θραύσματα από την βόμβα έφτασαν σχεδόν μέχρι την οδό Βαλαωρίτου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης