Στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» κατά της διακοπής εργασιών στις Σκουριές

Στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» κατά της διακοπής εργασιών στις Σκουριές

Υποστηρίζει ότι η πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη δεν είναι αρμόδια να εκδώσει τη διαταγή

Στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» κατά της διακοπής εργασιών στις Σκουριές
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή των εργασιών για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα ορυχεία χρυσού, στη θέση Σκουριές του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Οι εργασίες (κατασκευή βάθρων για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εκσκαφές, κ.ά) διεκόπησαν με απόφαση της τοπικής πολεοδομίας, καθώς «έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο Δήμος Αριστοτέλη έχει αποστείλει ερωτήματα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και στην επιθεώρηση μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που σχετίζονται με το περιεχόμενο της άδειας εγκατάστασης του μεταλλείου.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής υποστηρίζουν στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, ότι η τοπική πολεοδομία είναι αναρμόδια να διατάξει τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, μόνο αρμόδιο για το θέμα αυτό - σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα - είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Κλείσιμο
Επίσης, στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι για τις συγκεκριμένες εργασίες δεν χρειάζεται άδεια της πολεοδομίας, καθώς για τα συγκεκριμένα κατασκευαστικά έργα έχουν εγκριθεί από την άδεια εγκατάστασης που έχει ήδη δοθεί. Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για εργασίες που έχουν σκοπό τη δόμηση, ώστε να απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το σήμα διακοπής εργασιών εκδόθηκε αναρμοδίως από το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ πριν αυτό σταλεί δεν είχαν κληθεί για εξηγήσεις οι υπεύθυνοι της «Ελληνικός Χρυσός», όπως επιβάλλει το άρθρο 20 του Συντάγματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης