Με οδηγό την - επιτυχημένη - προσπάθεια ανάταξης της ΔΕΗ θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση όσον αφορά τον
ΟΣΕ, όπως
διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από τον αναπληρωτή υφυπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Δίνοντας το περίγραμμα της φιλοσοφίας του σχεδίου για τον ΟΣΕ ο κ. Κυρανάκης είπε
στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Δευτέρας ότι «το σχέδιό μας έχει δύο πυλώνες: συστήματα ασφαλείας και προσωπικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν το ένα χωρίς το άλλο. Γιατί την τηλεδιοίκηση και το ETCS άνθρωποι τα λειτουργούν. Άρα μεγάλη σημασία έχει η αξιολόγηση, η εκπαίδευση και οι κυρώσεις που για πρώτη φορά θα οδηγούν και σε απολύσεις όταν κάποιος κρίνεται ακατάλληλος».
Στο πλαίσιο αυτό, σε τρεις μήνες αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα
railway.gov.gr στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκονται τα
τρένα.
Όσον αφορά τις παραβάσεις αυτές πλέον θα χωρίζονται σε τρία επίπεδα ανάλογα με τη σοβαρότητά τους (υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου) με τις ποινές να κυμαίνονται από υποχρεωτική επανεκπαίδευση μέχρι και απόλυση.
Θα οριστεί, επίσης, προϊστάμενος αμαξοστοιχίας ο οποίος θα έχει εκπαίδευση σταθμάρχη και μηχανοδηγού και θα λειτουργεί ως «διευθυντής του τρένου».
Όπως εξήγησε ο κ.
Κυρανάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, στις νέες Δομές Ασφαλείας Σιδηροδρόμου περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ, με δυνατότητα εποπτείας αμαξοστοιχιών, συλλογής δεδομένων κίνησης, παρακολούθησης αξιολογήσεων κινδύνου, προληπτικής ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Όσον αφορά την εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού του σιδηροδρόμου με αυστηροποίηση των κυρώσεων, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε σε:
• Δοκιμασίες αξιολόγησης στελεχών κρίσιμων καθηκόντων πριν και μετά την πρόσληψη
• Συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις στην αξιολόγηση καταλληλότητας προσωπικού ασφαλείας
• Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας
• Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου
• Κυρώσεις Παράβασης Γενικού Κανονισμού Κίνησης
• Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κατάρτισης προσωπικού σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και διαχειριστή υποδομής
• Διεύρυνση Πιστοποίησης Υπεύθυνων για την συντήρηση φορέων
Αναφερόμενος στην ταχεία στελέχωση των ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ σημείωσε πως θα υπάρξουν:
• Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
• Επιτάχυνση προσλήψεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
• Ανεξαρτησία Διαχείρισης Πόρων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Η σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ περιλαμβάνει ενίσχυση αποτελεσματικότητας και επιτάχυνση διαδικασιών με έμφαση σε:
• Στελέχωση της εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας
• Προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό
• Ταχύτερες προσλήψεις για κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας
• Ταχύτερες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης κρίσιμων έργων στον Σιδηρόδρομο
Αναφερόμενος στην ταχεία στελέχωση των ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ σημείωσε πως θα υπάρξουν:
• Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
• Επιτάχυνση προσλήψεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
• Ανεξαρτησία Διαχείρισης Πόρων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Η σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ περιλαμβάνει ενίσχυση αποτελεσματικότητας και επιτάχυνση διαδικασιών με έμφαση:
• Στελέχωση της εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας
• Προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό
• Ταχύτερες προσλήψεις για κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας
• Ταχύτερες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης κρίσιμων έργων στον Σιδηρόδρομο
Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη θα αναβαθμιστεί το κέντρο εκπαίδευσης του ΟΣΕ και ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με διεθνείς οργανισμούς.
«Τον ενάμιση μήνα που είμαι στο υπουργείο Μεταφορών, όλες μου οι ενέργειες και όλος ο σχεδιασμός μας για τα μέτρα που θέλουμε να λάβουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα, πάντα σχετίζονται και αφορούν την τραγωδία των Τεμπών», είπε αρχικά ο κ. Κυρανάκης και συμπλήρωσε: «Το μυαλό μου και τα συναισθήματά μου είναι πάντα στους γονείς και τους συγγενείς. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο οδηγός όλων μας για να βάλουμε τάξη σε έναν τομέα που νοσεί βαθιά. Αυτό είπα και στο πρώτο μου ταξίδι, στο πρώτο βαγόνι του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη: ότι ο ΟΣΕ νοσεί βαθιά. Αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να παραδεχτούμε, να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να τα λύσουμε».
«Κλοπές, λιθοβολισμοί και δολιοφθορές στο δίκτυο γύρω από καταυλισμούς»
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στον στόλο από drones που επιτηρούν τα χιλιόμετρα γύρω από τους καταυλισμούς «γιατί κακά τα ψέματα, εγώ δεν κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, τα περιστατικά κλοπών, λιθοβολισμών και άλλων δολιοφθορών επί του δικτύου έχουν και γεωγραφικό χαρακτήρα. Η πλειοψηφία τους είναι γύρω από καταυλισμούς. Τα drones καταγράφουν κίνηση πάνω στο δίκτυο και μπορούν να ακολουθούν τον παραβάτη μέχρι τη στιγμή που πρέπει για να δοθεί το απαραίτητο υλικό στην ΕΛΑΣ».