Πανελλήνιες 2024: Ξεκινά αύριο η υποβολή δικαιολογητικών από τους πληγέντες του δυστυχήματος στα Τέμπη

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινά αύριο η υποβολή δικαιολογητικών από τους πληγέντες του δυστυχήματος στα Τέμπη

Εισάγονται σε ΑΕΙ καθ’υπέρβαση του συνόλου των εισακτέων - Τα δικαιολογητικά

panellinies_protothema
Ξεκινά αύριο Τετάρτη (15/5) η υποβολή δικαιολογητικών για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 από τους πληγέντες στο δυστύχημα των Τεμπών με προθεσμία έως και την Τρίτη (21/5), σύμφωνα με σχετική απόφαση, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η απόφαση λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Σχετικά με την εισαγωγή των δικαιούχων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ειδικότερα, όσοι υπέβαλαν αίτηση-δήλωση και θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024, εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ και Α.Ε.Α. καθ’υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων. Οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα συμμετάσχουν κανονικά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο και στη συνέχεια, θα τους παρέχεται προσαύξηση 20% σε κάθε βαθμολογική επίδοση στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, δικαιούνται να συμμετάσχουν σε δεύτερη επιλογή σχολών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλοντας νέο μηχανογραφικό δελτίο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση μετά την προσαύξηση, είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το συνολικό αριθμό μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή.

Κλείσιμο
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής της δεύτερης επιλογής σχολών, οι υποψήφιοι δικαιούνται να εγγραφούν στη νέα σχολή επιτυχίας τους, εφόσον προηγουμένως έχουν διαγραφεί από την πρώτη σχολή επιτυχίας τους – εάν είχαν προχωρήσει σε εγγραφή.

Δικαιούχοι είναι όσοι επέβαιναν στις αμαξοστοιχίες του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη καθώς επίσης και τα τέκνα, οι γονείς, οι αδελφοί και οι σύζυγοι ή συμβίοι όσων απεβίωσαν ή απέκτησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50% εξαιτίας του δυστυχήματος. Προϋπόθεση, είναι οι υποψήφιοι να έχουν υποβάλει αίτηση-δήλωση και να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024.

Τα δικαιολογητικά

Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της δεύτερης επιλογής για την καθ’υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δικαιούχοι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα,

- Το εισιτήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αρμόδιου φορέα για την πιστοποίηση των επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

- Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου συγγενούς που απεβίωσε ή απόφαση ΚΕΠΑ όσων απέκτησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%.
Μία υπεύθυνη δήλωση ότι ο θάνατος ή η πιστοποιούμενη αναπηρία προέκυψε εξαιτίας του δυστυχήματος.

- Ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου ή τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η σχέση συγγένειας ή αγχιστείας ή συμβίωσης κατά το χρόνο του δυστυχήματος.

Οι δικαιούχοι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ φοίτησής τους, όπου είχε υποβληθεί και η αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο των δικαιολογητικών από το ΥΠΑΙΘΑ και τη δημιουργία σχετικού αρχείου με τους δικαιούχους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν «πριβέ» στη ροτόντα του Λευκού Παλατιού - Τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

Eurovision 2024: Γιατί η φετινή διοργάνωση θα μείνει αξέχαστη - Τα τραγούδια, τα παρατράγουδα και ο διχασμός

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τετραπλασιασμό δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από Κίνα και περιμένουν τα αντίποινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης