Προορισμός και Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό ξεκίνησε από Φολέγανδρο

Προορισμός και Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό ξεκίνησε από Φολέγανδρο

Το πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος - Τα εργαστήρια και οι συντελεστές του προγράμματος

439107236_1867618303756762_1890405730935731078_n
Η εκπαιδευτική δράση «Προορισμός & Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε επιλεγμένους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς δήμους γύρω από τον τουρισμό μέσα από μία ολιστική και καινοτόμο προσέγγιση. Η πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «Ευδαιμονία Τουρισμός» ξεκίνησε με την πιλοτική φάση στη Φολέγανδρο, στην οποία συμμετείχαν οι 24 από τους 29 μαθητές του νησιού.

«Μας βοήθησε να δούμε τουρισμό με άλλο μάτι. 'Έμαθα ότι τουρισμός δεν είναι τα ξενοδοχεία΄- οι πρώτες αντιδράσεις των 24 μαθητών, μόλις ολοκληρώθηκε η συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό στη Φολέγανδρο με τίτλο «Προορισμός & Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον».


Τί σημαίνει τουρισμός για τα παιδιά στη Φολέγανδρο

Κλείσιμο
Από τους 29 συνολικά μαθητές της Φολεγάνδρου, στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος οι 24, δηλαδή το 83% του μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν τα παιδιά κατά την έναρξη της δράσης, τα περισσότερα δεν ενδιαφέρονται να μείνουν στο νησί μεγαλώνοντας. Αλλά ακόμη κι αν μείνουν στον τόπο τους, που βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στον τουρισμό, το 80% των παιδιών είναι μάλλον αρνητικά στο να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα. Σχετικά με τις επιπτώσεις του τουρισμού στη Φολέγανδρο, το 35% των παιδιών δηλώνει πως ‘φέρνει λεφτά’ ενώ το 18% αναφέρει πως ‘ο τουρισμός φέρνει προβλήματα’. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι δεν γίνεται λόγος για τα θετικά της τουριστικής κίνησης στο νησί τους – καλύτερη ζωή, νέες ιδέες. Τα παιδιά δείχνουν να έχουν πλήρη επίγνωση των ελλείψεων – το 39% θεωρεί πως λείπουν οι απαραίτητες υποδομές και το 32% πιστεύει πως απουσιάζουν οι δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους τουρίστες.
Τα παιδιά, αντιλαμβανόμενα πως η άναρχη οικοδόμηση, η απουσία χωροταξίας και γενικότερα σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν του τόπου τους, σε σχετική έρευνα βάζουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση της παράδοσης (30%) και του φυσικού τοπίου (24%), την ηρεμία των κατοίκων (19%). Αναδεικνύουν, επίσης, τη σημασία της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων (16%) και της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής (11%).
Η διαφύλαξη της αυθεντικότητας του νησιού τους, είναι εκείνο που κατάλαβαν μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος, πως πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο του τουρισμού.

Το πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος

Η ιδέα για συνεργασία με επιλεγμένους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς δήμους, σχολεία αλλά και τοπικούς επαγγελματίες, που υιοθετούν καινοτόμες μεθόδους, ανήκει στον ιδρυτή της ΑΜΚΕ ‘Ευδαιμονία Τουρισμός’, κ.Δημήτρη Παλαιογιάννη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ξεκινά ένα καινοτόμο ολιστικό τουριστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και έμπνευσης που θα επικεντρωθεί στην επόμενη γενιά στρατηγικά επιλεγμένων προορισμών. Η πιλοτική φάση απευθύνεται σε ηλικίες 10-17 ετών. Στόχος της δράσης είναι να μυηθούν οι νέοι στη διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου τους μέσω του υπεύθυνου τουρισμού, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση και αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών».

Τα παιδιά, που ζουν σε τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ‘ταυτότητά’ τους, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και άνευ σχεδιασμού ανάπτυξης, κρίνεται απαραίτητο να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη και ολιστική τουριστική συνείδηση.
«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία πληθώρα διαδραστικών εκδηλώσεων, εργαστηρίων, εκπαιδευτών και μοναδικής πρωτογενούς έρευνας που θα καταγράψει την αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τις ιδέες των νέων για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη φύση και το μέλλον τους», αναφέρει ο κ.Παλαιογιάννης.

Η πραγματοποίηση του προγράμματος Προορισμός και Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον

Η δράση «Προορισμός & Νέα Γενιά: Συνδιαμορφώνοντας το μέλλον» πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιλεγμένους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς δήμους, σχολεία και τοπικούς καινοτόμους επαγγελματίες. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, καλύπτονται επτά ενότητες σχετικά με το ταξίδι και τoν τουρισμό, ομαδικές ασκήσεις, ερωτηματολόγιο σχετικά με θέματα, που αφορούν την νέα γενιά σε σχέση με τον τουρισμό, τον προορισμό και το περιβάλλον τους. Περιλαμβάνονται, επίσης, τοπικά εργαστήρια κοινοτικής ομάδας.

Τα εργαστήρια και οι συντελεστές του προγράμματος

Στο εργαστήρι με θέμα ‘Εισαγωγή στον Τουρισμό’, εισηγητής είναι ο κ.Δημήτρης Παλαιογιάννης, ιδρυτής της ‘Ευδαιμονία Τουρισμός ΑΜΚΕ’ και δημιουργός της ιστοσελίδας zorbabook.com. Σε αυτό, αναπτύσσονται θέματα όπως ο υπεύθυνος τουρισμός, οι ειδικές μορφές τουρισμού, η τουριστική αλυσίδα αξίας, οι επιπτώσεις από τον τουρισμό, οι σύγχρονες τάσεις όπως και οι εξελίξεις στη χώρα, στις Κυκλάδες, στη Φολέγανδρο.

Με θέμα ‘Επιστροφή στη Φύση’, στο εργαστήρι της κ.Βαρβάρας Κουνέλη, γεωπόνου – υπεύθυνης περιβαλλοντικών προγραμμάτων OpenFarm.gr, οι μαθητές γνωρίζουν τα σημαντικότερα είδη βοτάνων, τις ιδιοτήτές τους και τους τρόπους χρήσης τους. Μαθαίνουν ακόμη για την Ελληνική βιοποικιλότητα, την καλλιέργεια, την συλλογή, την επεξεργασία τους και την αντοχή των βοτάνων στις ξηροθερμικές συνθήκες. Στη συνέχεια, δημιουργούν τον σχολικό βοτανόκηπο και κατασκευάζουν μικρά θεματικά παρτέρια με πολυετή φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά της Μεσογείου. Επιπλέον, οι μαθητές κατανοούν την έννοια της κομποστοποίησης, εξερευνούν τη σημασία της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων και τη συμβολή τους σε ένα πιο υγιές περιβάλλον. Δημιουργούν τους δικούς τους κομποστοποιητές, εισάγοντας τα σωστά υλικά και ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν θετικές για το περιβάλλον πρακτικές στην καθημερινότητα τους.

Στο πρόγραμμα της Φολεγάνδρου, έτρεξε, επίσης, εργαστήριο κατασκευής ξερολιθιάς στο Μαρκούρι και στη Χώρα, με υπεύθυνο τον Αλέξη Σιδερή, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φολέγανδρου. Εργαστήριο μαγειρικής με θέμα ‘Φτιάχνουμε Ματσάτα’ με υπεύθυνη τη Μαρία Μαρινάκη, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Φολέγανδρου & ιδρύτρια της 'Κουζίνας της Γιαγιάς'. Περιβαλλοντική δράση με θέμα ‘Εξερευνώντας τα Μονοπάτια’, που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα, στον Άγιο Σάββα και στην Πλακιανή και υπεύθυνη την εκπαιδευτικό, Ηλέκτρα Καρασαββίδου, η οποία υπηρετεί εδώ και 20 χρόνια στο δημοτικό και στο γυμνάσιο Φολεγάνδρου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις για τον τουρισμό πρόκειται να συνεχιστούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση στο UCLA - Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών - Δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή στον 27χρονο που θώπευσε στο στήθος ανήλικη

Κιλκίς: 51χρονος επιτέθηκε με τσεκούρια σε αστυνομικούς όταν πήγαν να τον συλλάβουν για ενδοοικογενειακή βία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης