Έκθεση μνήμης στο μετρό Συντάγματος για μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία Ποντίων και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Έκθεση μνήμης στο μετρό Συντάγματος για μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία Ποντίων και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου

aidonis_syntagma_2
Μία έκθεση μνήμης και τιμής με τίτλο «Από το "δε λησμονώ" στο "Δεν ξεχνώ"» λειτουργεί από την Τρίτη 21 έως την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες Τετάρτη, παρουσιάζει φωτογραφικά ντοκουμέντα, ποίηση και μελοποιημένους στίχους των Βάσου Λυσσαρίδη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη από τον συνθέτη Χρήστο Αηδόνη, βαρυσήμαντες ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις τρεις τραγωδίες, μια τριλογία: Μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία ποντιακού ελληνισμού, εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η έκθεση την οποία εγκαινίασαν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος Κυριάκος Κενεβέζος, διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε) σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το Ίδρυμα «Δεν λησμονώ-Γεώργιος Καραμάνος».

Το συγκινητικό εγχείρημα, που ξυπνά μνήμες, αλλά σηματοδοτεί και τιμή στις θυσίες του ελληνισμού, έχει τη στήριξη από το στηρίζεται από το Σπίτι της Κύπρου και την Κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα, τον Δήμο Καλαμαριάς, αλλά και σημαντικούς φορείς, όπως η ΟΜΕ ΟΤΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Κυριάκος Κενεβέζος. Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας

Γιώργος Συλλούρης. Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε.

Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεόπολης-Συκεών

Στέφανος Τανιμανίδης, τ. Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού

Γεώργιος Καραμάνος, Ιδρυτής Ιδρύματος «Δεν λησμονώ-Γεώργιος Καραμάνος».

Κλείσιμο
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συνθέσεις Χρήστου Αηδόνη σε στίχους Βάσου Λυσσαρίδη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη. Παραδοσιακά τραγούδια ερμήνευσε η Μήδεια Χουρσουλίδου, ενώ συμμετείχε εκτάκτως ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Στην παράσταση με παραδοσιακούς χορούς μετείχαν ο Σύλλογος Ποντίων Μενιδίου, ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων, το

Κυπριακό Χορευτικό Συγκρότημα «Εναλία Γη ΟΚΟΕ.

«Οι λέξεις συνάντησαν τις εικόνες, οι νότες ξύπνησαν απ’ τις ρωγμές του χρόνου τις μνήμες και η λύτρωση άπλωσε πανιά ελπίδας. Η έκθεση θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα στον χρόνο» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Δημήτρης Φούκας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου (11:00-13:00) ειδική εκδήλωση: «Μικρά Ασία – Πόντος – Κύπρος: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς» με ομιλητές τον Δρ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, (Διευθυντής Βήματος θρησκειών και Πολιτισμού I. Μ. Κύκκο) και τον Γιάννη Παπαφλωράτο, (Καθηγητής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Σχολής Ευελπίδων).

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από την Ιφιγένεια Γοντικάκη και αφιέρωμα στην Κύπρο από τον συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη.

aidonis_syntagma_2
aidonis_syntagma_vasikii
aidonis_syntagma_5
aidonis_syntagma_1
aidonis_syntagma_4
aidonis_syntagma_3



Ειδήσεις σήμερα:

Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ρόδος: Άκουγα φωνές να τη λυτρώσω, είπε η 45χρονη οικιακή βοηθός που έπνιξε την κατάκοιτη 75χρονη

Θεσσαλονίκη: Προκαλεί ο οδηγός του ΙΧ που παρέσυρε την 21χρονη - «Αν περνούσε από διάβαση, δεν θα είχε συμβεί τίποτα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης