Ήρωες αστυνομικοί θυμούνται: «Σαν να κουβαλούσα στους ώμους το δικό μου παιδί»

Ήρωες αστυνομικοί θυμούνται: «Σαν να κουβαλούσα στους ώμους το δικό μου παιδί»

Ιστορίες αυτοθυσίας στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια - Περιέγραψαν πώς εξουδετέρωσαν εγκληματία, γλίτωσαν γυναίκα από τον σύντροφό της, εξιχνίασαν υποθέσεις παιδικής κακοποίησης

paidi_xionia_astynomikos_arthro
Οι ιστορίες αυτοθυσίας και επαγγελματισμού πέντε αστυνομικών πρώτης γραμμής που με τις πράξεις και ενέργειές τους έσωσαν και σώζουν ανθρώπινες ζώες ξεχώρισαν στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας στην οποία έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεμήνυσε ότι η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αστυνομός Β' Κωνσταντίνα Κωστάκου: Ευχαριστώ κάθε παιδί που με εμπιστεύτηκε

astynomos


Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η αστυνόμος Β΄ Ειδικών Καθηκόντων, Κωνσταντίνα Κωστάκου, η οποία υπηρετεί ως ψυχολόγος στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Η κυρία Κωστάκου εξήγησε ότι ο ρόλος της αφορά στην διερεύνηση περιστατικών «που μας συγκλονίζουν ως ανθρώπους και γονείς». «Προσπαθούμε να λάβουμε κατά το δυνατόν πιο άρτια κατάθεση χωρίς να τραυματίσουμε περαιτέρω τις πολυτραυματισμένες ψυχές των παιδιών αυτών» εξήγησε η αστυνόμος.

Όπως είπε «η αστυνομία μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι εκεί κάθε φορά που ένα παιδί αποφασίζει συνήθως μετά από πολλά χρόνια σιωπής να φύγει από τα σκοτεινά σημεία της ντροπής και να πάμε σε πιο φωτεινά μέρη για να βρουν την αλήθεια».

Κλείσιμο
Κλείνοντας, μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι «δεν ξεχνώ στη λήξη κάθε κατάθεσης να ευχαριστώ κάθε παιδί για όσα μου εμπιστεύτηκε».

Αστυνόμος Μάρθα Κίτσιου: Έσωσε τον μικρό Νικόλα από πνιγμό

astinomos-kiitsiou


H αστυνόμος Μάρθα Κίτσιου στις 11 Ιουλίου βρέθηκε, εκτός υπηρεσίας, σε παραλία των Χανίων, και με τις ενέργειές της έσωσε τον μόλις 13 μηνών Νικόλα και του χάρισε το πολυτιμότερο αγαθό την ζωή.

«Βρέθηκα τυχαία εκεί με την οικογένειά μου όταν δίπλα μου ανασύρθηκε ένα παιδάκι μελανιασμένο. Δήλωσε την ιδιότητά μου και έκανα ό,τι είχα μάθει από τα σεμινάρια του Ερυρθού Σταυρού στην υπηρεσία. Δεν έκανα κάτι σημαντικό, έκανα ό,τι θα έκανε κάθε συνάδελφος» είπε η αστυνόμος.

Η ίδια, μάλιστα, θυμήθηκε τη φράση του εκπαιδευτή της «αν μπορείτε στην υπηρεσίας σας να σώσετε το δικό σας παιδί και άλλο ένα θα έχετε κάνει μια σημαντική πράξη στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω» ζητώντας από τους συναδέλφους της «να κάνουν ό,τι μπορούν γιατί ζούμε σε μια δύσκολη εποχή».

Ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Παπαρέπας: Κουβάλησε ένα κορίτσι στην χιονισμένη Αττική Οδό

anthipastinomos-opke


Ο τρίτος αστυνομικός ήταν ο ανθυπαστυνομός Ιώαννης Παπαρέπας από τις ομάδες ΟΠΚΕ 213 και 223 στις 24 Ιανουαρίου, ένας από τους αστυνομικούς που βοήθησαν στην μεταφορά ενός παιδιού από την Αττική Οδό στο νοσοκομείο.

Περιγράφοντας τι συνέβη ο ανθυπαστυνόμος είπε ότι «κληθήκαμε να συνδράμουμε στην περιφερειακή Υμηττού. Οι πολίτες βρίσκονταν από το πρωί εκεί. Εκεί αφήσαμε τα αυτοκίνητα γιατί αδυνατούσαν να προχωρήσουν. Περπατήσαμε μισή ώρα στο χιόνι και φτάσαμε στο σημείο που ήταν το πρόβλημα. Εκεί εντοπίσαμε 100 αυτοκίνητα. Δώσαμε τροφή και νερό από τα ατομικά σακίδιά μας και τότε ένας άνδρας απελπισμένος μας ζητούσε να βοηθήσοευμε το μικρό παιδί. Πρώτη προτεραιότητα έγιντε τότε το μικρό αυτό παιδί».

«Το παιδί ηταν τρομαγμένο και τρομοκρατιημένο από τις συνθήκες και τότε έσκυψα και της είπα ότι έχω δύο παιδάκια στην ηλικία σου και τους αρέσει να ανεβαίνουν στην πλάτη μου και να περπατάμε έτσι. Το χαμόγελο που μου χάρισε ήταν αρκετό για να της ζητήσω να με εμπιστευτεί και να την κουβαλήσω για 2χλμ. εν μέσω χιονοθύελλας. Αυτό που μας έχει μείνει από αυτό το βράδυ είναι ότι δεν καταλάβαμε τίποτα από κούραση γιατί εκείνο το βράδυ στην πλάτη μου κουβαλούσα το δικό μου παιδί».

Αρχιφύλακας Απόστολος Χρήστου: Έσωσε γυναίκα από τον σύντροφό της

arxifilakas-thessaloniki


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιφύλακας Απόστολος Χρήστου ο οποίος περιέγραψε πώς με συναδέλφους του έσωσαν τον Δεκέμβριο του 2021 μια γυναίκα από την επίθεση του συντρόφου της σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

«Ήταν 18 Δεκεμβρίου όταν μας ενημέρωσαν για οικογενιαικό επεισόδιο. Φτάσαμε και ακούσαμε έντονες φωνές από διαμέρισμα 3ου ορόφου. Μέσα από το διαμέρισμα μας φώναξαν να φύγουμε αλλά δεν πειστήκαμε και ζητήσαμε ενισχύσεις και ασθενοφόρο. Τότε μια γυναίκα άρχισε να φωνάζει βοηθεια. Σπάσαμε την πόρτα και είδαμε έρναν άνδρα να μαχαιρώνει τη γυναίκα στον λαιμό και δίπλα ένα παιδί με βαρύ αυτισμό να βλέπει τι γίνεται με τον δράστη να προσπαθεί να μας μαχαιρώσει και να χτυπάει ένα συνάδελφο στο αλεξίσφαιρο γιλέκο».

«Το περιστατικό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας και λίγες ημέρες μετά το περιστατικό επισκεφθήκαμε τη Μάγια με τον μικρό Γιώργη, τους προσφέραμε γλυκά και καταλάβαμε ότι θα περάσουν μαζί ήρεμα Χριστούγεννα» κατέληξε ο αρχιφύλακας.

Υπαρχιφύλακας Χρήστος Σαβαείδης: Ο κακοποιός προσπάθησε να μας τελειώσει

iparxifilakas-xristoy


Τελευταίος πήρε τον λόγο ο τραυματισμένος σε συμπλοκή με κακοποιό στις 2 του περασμένου Ιουλίου στα Πατήσια, υπαρχιφύλακας Χρήτος Σαβαείδης, ο οποίος μαζί με συνάδελφό του κατάφεραν να ακινητοποιήσουν κακοποιό που είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους και είχε κάνει τρεις ληστείες.

«Ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με κακοποιό που είχε σκοτώσει ήδη δύο άτομα. Την ώρα που βρεθήκαμε στο σημείο μόλις αντιλήφθηκε ότι ήμασταν αστυνομικοί άρχισε να πυροβολάει τραυματίζοντας και εμένα και τον συνάδελφό μου. Ανταποδώσαμε τα πυρά όταν είδαμε ότι ήταν ασφαλείς οι συνθήκες» περιέγραψε το περιστατικό.

«Θα μας μείνει χαραγμένο το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με έναν σκληρό κακοποιό, ο οποιος ενώ ήδη είχε τραυματίσει τον συνοδηγό μου, ο οποίος είχε καλυφθεί, πήγε από πάνω του με σκοπό να τον τελειώσει και στη συνέχεια έστρεψε την κάνη πάνω μου και ήθελε να με σκοτώσει. Θα μας μείνουν τα σημάδια και θα μας θυμίζουν ότι σώσαμε τη ζωή μας και πάνω από όλα εξασφαλίσαμε την ακεραιότητα των πολιτών».

iparxifilakas-xristoy2


Ειδήσεις σήμερα:

Εργάτης πέθανε στον Πλατανιά και ο σκύλος του καθόταν δίπλα στο άψυχο σώμα τρεις μέρες

Δύσκολη μέρα για την Λιζ Τρας που θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη δοκιμασία στο κοινοβούλιο

Βρέθηκε μέρος του «χαμένου» πρώτου στον κόσμο «χάρτη» του ουρανού από τον Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης