Ο στραγγαλισμός της Αΐντας και δύο δικηγόροι σε κόντρα ρόλους

Ο στραγγαλισμός της Αΐντας και δύο δικηγόροι σε κόντρα ρόλους

Τον δράστη υπερασπίζεται μια νεαρή ποινικολόγος και την πλευρά του θύματος εκπροσωπεί ένας 40άρης συνάδελφός της - Η συνήγορος του πρώτου απορρίπτει ότι η φρικτή δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη, ενώ ο αντίδικός της αναδεικνύει τη βίαιη προσωπικότητα του 55χρονου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
farmakopoios_kavala_thema_xr
Τον δράστη του εγκλήματος υπερασπίζεται μια νεαρή, φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις της, δικηγόρος. Την πλευρά του θύματος, τη στραγγαλισμένη 43χρονη Αΐντα Παπαδοπούλου, και την οικογένειά της εκπροσωπεί ένας 40άρης με έκδηλο ρητορικό χάρισμα, προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο και εκφραστικούς μανιερισμούς ποινικολόγος, όπως και η συνήγορος του δολοφόνου. Μολονότι το περιστατικό αφ’ εαυτού δεν παρουσιάζει την παραμικρή έλλειψη ως προς την τραγικότητά του, οι κόντρα ρόλοι των δύο νομικών μόνο με εσκεμμένη δραματουργική ανατροπή θα μπορούσαν να παραλληλιστούν.

Διότι θα περίμενε κάποιος ότι στην πλευρά της πολιτικής αγωγής και εις μνήμην της δολοφονημένης θα ταίριαζε να στέκει μια γυναίκα η οποία θα φαινόταν εξ ορισμού πιο πειστική κάθε φορά που θα έκανε ευθείες ή έμμεσες αναφορές στην έμφυλη, ενδοοικογενειακή βία κ.λπ. Ωστόσο, η δικηγόρος του δράστη, η κυρία Ελπίδα Κεβρεκάκη, απορρίπτει διαρρήδην την εκδοχή ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο και αποφεύγει συστηματικά να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα του πελάτη της. Αρκείται να επαναλαμβάνει ότι ο φονιάς μετανόησε σχεδόν αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του, κάτι που πιστοποιείται διπλά: κάλεσε ο ίδιος την Αστυνομία και, επίσης, έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δολοφονία έως τη σύλληψή του.

Ο κ. Μανώλης Βονικάκης επιβεβαιώνει με τις περιγραφές και την ανάλυσή του ότι αντιλαμβάνεται την τραγωδία της Αΐντας όχι μόνο στη βάση των αληθινών γεγονότων, αλλά και στη σύγκρισή της με ένα -κατά κυριολεξία- σκηνικό δράμα όπως αυτά του κλασικού ρεπερτορίου. «Η πρώτη συνιστώσα που έθιξα όταν ανέλαβα την υπόθεση», λέει ο κ. Βονικάκης, «είναι η χρήση του ορθού όρου “γυναικοκτονία” αντί της εσφαλμένης ταξινόμησης του συγκεκριμένου εγκλήματος στη χορεία των εγκλημάτων πάθους.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, μπορούμε να συγκρίνουμε δύο σαιξπηρικούς ήρωες, τον Μάκβεθ και τον Οθέλλο. Ο δεύτερος είναι ο χαρακτήρας του ζηλόφθονος συζύγου. Είναι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του, κατά τα άλλα όμως είναι ένας πολίτης φιλήσυχος και νομοταγής. Ο πρότερος έντιμος βίος του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη διάπραξη ενός εγκλήματος πάθους. Ωστόσο, ο Οθέλλος δεν είναι εγκληματική προσωπικότητα, παρόλο που, ως θύμα σκευωρίας, καταλήγει να σκοτώσει τη γυναίκα που λάτρευε πιο πολύ και από τη ζωή του, τη Δυσδαιμόνα. Ο Μάκβεθ, από την άλλη, είναι μια προσωπικότητα τυραννική. Είναι μοχθηρός, βίαιος, δεν έχει ίχνος ενσυναίσθησης, δεν έχει τύψεις και ενοχές, δεν έχει ψυχικό και πνευματικό έρμα. Η γυναίκα γι’ αυτόν είναι κτήμα. Είναι γυναίκα-πράγμα, γυναίκα χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα, γυναίκα όχι συνοδοιπόρος του βίου, όχι σύντροφος, αλλά γυναίκα-υποζύγιο».
farmakopoios_kavala_thema_in__3_
Ο 55χρονος δολοφόνος που έπνιξε την άτυχη Αΐντα Παπαδοπούλου μέσα στο φαρμακείο της στις Πηγές Καβάλας

Κλείσιμο
Στο σημείο αυτό ο κ. Βονικάκης επανέρχεται στην υπόθεση της Καβάλας ταυτίζοντας τον δράστη με το προφίλ του Μάκβεθ και όχι του Οθέλλου: «Εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση του βάναυσου, του βίαιου, ενός “ήρωα του κακού”, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. Ο δράστης ενεργεί σαν να μην του καίγεται καρφί για τη σύζυγο. Και από τη στιγμή που φοβάται ότι θα χάσει την Αΐντα, δηλαδή αυτή που θεωρούσε κτήμα του, τη δολοφονεί. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι τη σκοτώνει μία ημέρα πριν οι δυο τους οδηγηθούν σε δικηγορικό γραφείο - υπάρχει η σχετική στιχομυθία στο Viber, όπου η Αΐντα ανακοινώνει στον σύζυγό της ότι η απόφασή της να χωρίσουν είναι οριστική και αμετάκλητη. Το μόνο που απέμενε ήταν το τυπικό μέρος για την έκδοση του διαζυγίου. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνος τη σκότωσε λίγο προτού αρχίσουν οι νομικές διαδικασίες λύσης του γάμου τους».

Με το ένα χέρι

Σύμφωνα με την κυρία Κεβρεκάκη, ο κατηγορούμενος δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Ούτε είχε εκδηλώσει προηγουμένως χαρακτηριστικά βίαιου ανθρώπου, ικανού να αφαιρέσει ζωή, πόσο μάλλον της μητέρας των παιδιών του. Κατέληξε να γίνει συζυγοκτόνος παρασυρμένος από την απελπισία. Επνιξε τη γυναίκα του, καθώς τελούσε υπό το κράτος της ψυχοπνευματικής σύγχυσης και του τρόμου μήπως η Αΐντα του στερούσε το δικαίωμα επαφής με τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βονικάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ο στραγγαλισμός της Αΐντας έγινε εν ψυχρώ και βάσει συγκεκριμένης προμελέτης. Εκ μέρους της οικογένειας του θύματος και ως συνήγορος κατηγορίας, ο κ. Βονικάκης παρουσιάζει την αλληλουχία των επιμέρους συμβάντων. Τονίζει ότι όλα όσα έγιναν την Πέμπτη 5 Μαΐου στο χωριό Πηγές Καβάλας τεκμηριώνονται πλήρως από το αποδεικτικό υλικό, όπως το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του φαρμακείου, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων. Η Αΐντα καθόταν μπροστά στον υπολογιστή της στο φαρμακείο όταν περίπου στις 16.30 εισέρχεται ο σύζυγός της.

Μετά από λίγα λεπτά εκείνος την οδηγεί βιαίως στον βοηθητικό χώρο του καταστήματος, το μικρό δωμάτιο για τη διανυκτέρευση, και εκεί τη στραγγαλίζει με το ένα χέρι. Σφίγγει με τόση δύναμη τον λαιμό της ώστε ο ιατροδικαστής βρήκε τραυματισμό των οστών. Κατόπιν ο 55χρονος φονιάς βγήκε από το καμαράκι και επανήλθε για να τραβήξει το άψυχο πλέον σώμα της Αΐντας σέρνοντάς το από τα μαλλιά. Περίπου τέσσερις ώρες μετά τον φόνο ο δράστης αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι και ψαλίδι στους καρπούς και τον λαιμό του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ειδοποίησε την Αστυνομία ομολογώντας το έγκλημα.

Από τη σκοπιά της υπεράσπισής του η απόπειρα αυτοκτονίας είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη μεταμέλειας. Η αντίπαλη πλευρά όμως δεν πείθεται: «Αν πραγματικά ήθελε να αυτοκτονήσει, δεν θα τραυματιζόταν επιπόλαια. Ούτε μπορεί να γίνει δεκτό ότι μετανόησε για την πράξη του. Διότι έσφιγγε τον λαιμό της συζύγου του επί 3,5-4 λεπτά της ώρας. Οποιος τελεί εν βρασμώ ψυχικής ορμής, αφού συνειδητοποιήσει ότι προκαλεί ακραίο πόνο στο θύμα του, ότι η γυναίκα που έχει πιάσει από τον λαιμό σφαδάζει και βασανίζεται, ο ίδιος έχει το χρονικό περιθώριο να συνέλθει και να σταματήσει. Αυτό ο δράστης δεν το έκανε. Αντιθέτως, μετά το έγκλημά του, έμεινε επί ώρες στο ίδιο σημείο παρατηρώντας απλώς το πτώμα, ενώ σχεδίαζε με ποιον τρόπο θα απάλυνε τη θέση του».
farmakopoios_kavala_thema_in__2_

Στη σκιά του Μπάμπη

Η πεποίθηση του κ. Βονικάκη ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο εδράζεται, εκτός των άλλων, στην παράλογη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, ο οποίος, στις 21.00 και ενώ είχε δολοφονήσει τη σύζυγό του ήδη από τις 17.00, πήρε τηλέφωνο δύο διαφορετικές γιατρούς. Ο κ. Βονικάκης λέει ότι η πρώτη δεν απάντησε, αλλά η δεύτερη τον άκουσε ανήσυχο, επειδή υποτίθεται πως η αρτηριακή πίεσή του είχε ανέβει υπερβολικά. Τη ρώτησε ποια φάρμακα μέσα από το φαρμακείο της συζύγου του θα έπρεπε να πάρει ώστε να πέσουν οι παλμοί διότι φοβόταν ότι βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κ. Βονικάκης καταλογίζει θράσος στον δράστη και χαρακτηρίζει προσχηματικές τις ενέργειές του: «Πάρα πολύ σωστά ο κ. Σούρας μίλησε για “σύνδρομο Γλυκών Νερών”. Ολα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει μετανοήσει δεν είναι τίποτε άλλο παρά ηχηρή παραφωνία στην υπερασπιστική γραμμή ενός ανθρώπου ο οποίος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να ελαφρύνει πάση θυσία τη θέση του».

farmakopoios_kavala_thema_in__1_
H συνήγορος υπεράσπισης του 55χρονου Ελπίδα Κεβρεκάκη
Και ενώ η κυρία Κεβρεκάκη επιμένει ότι ο εντολέας της ουδέποτε είχε δώσει αφορμή να κριθεί ως βίαιος, ο κ. Βονικάκης αντικρούει τον ισχυρισμό αναφέροντας ότι «από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η δικογραφία ο άνθρωπος αυτός φαίνεται καθαρός, με λευκό ποινικό μητρώο και δεν υπάρχει τίποτα για τον πρότερο βίο του. Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος, να καταστήσουμε γνωστό στον κ. ανακριτή ότι έχουμε ανακαλύψει πέντε γυναίκες, πέντε πρώην συντρόφους του (μεταξύ των οποίων είναι η πρώην συμβία και μητέρα του πρώτου παιδιού του, το οποίο έχει αναγνωρίσει), καθώς και άλλες από την Καβάλα, τις Σέρρες και την Αθήνα. Ολες τις έχει κακοποιήσει βάναυσα. Μάλιστα, είχε αποπειραθεί να στραγγαλίσει κάποια από τις πρώην ερωμένες του, ακριβώς όπως έκανε τελικά με την Αΐντα».

Επίσης, πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη λογική των ενεργειών του φονιά, όπως την απόπειρά του να παραπλανήσει τον περίγυρο και να διασκεδάσει την ανησυχία συγγενών και λοιπών οικείων. Χαρακτηριστική της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του 55χρονου είναι η επικοινωνία με τη βοηθό της Αΐντας στο φαρμακείο, από την οποία αρχικά ζήτησε το δεύτερο σετ κλειδιών, δήθεν για να ανεβάσει τα ρολά. Και αργότερα -αφού πλέον είχε διαπράξει τον φόνο- έστειλε στην υπάλληλο από το κινητό τηλέφωνο της νεκρής συζύγου του ένα καθησυχαστικό SMS: «Είμαστε καλά, μην ανησυχείς». Καθώς όμως η Αΐντα επικοινωνούσε πάντα μέσω Viber, βλέποντας το SMS η συνεργάτιδά της υποψιάστηκε αμέσως ότι κάτι κακό συνέβαινε μέσα στο φαρμακείο. Τελικά, ο δολοφόνος παραδόθηκε στην Αστυνομία την οποία ο ίδιος είχε καλέσει.

Οι δύο νομικές όψεις

farmakopoios_kavala_thema_in__4_
Ο Μανώλης Βονικάκης, δικηγόρος της οικογένειας Παπαδοπούλου
Οι επόμενες πράξεις του δράματος θα εκτυλιχθούν στο δικαστήριο. Ο συζυγοκτόνος θα παρουσιάσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας ενάντια στην εις βάρος του ετυμηγορία, την οποία έχει μάλλον εκδώσει ήδη η ελληνική γνώμη. Θα έχει ενδιαφέρον να τον ακούσει κάποιος να εξηγεί πώς κατέληξε στην ιδέα να αφήσει ορφανά τα παιδιά του κινούμενος από τον φόβο μήπως στερηθεί την τακτική επαφή μαζί τους μετά το διαζύγιο. Και επιπλέον, πώς γίνεται να έχει προσχεδιάσει τον φόνο, αλλά χωρίς να έχει προνοήσει για ένα, έστω και ελάχιστα αληθοφανές σενάριο αποφυγής των συνεπειών του εγκλήματος;

Σε μια διαφορετική πτυχή της υπόθεσης, πέρα από το ίδιο το έγκλημα, θα αντιπαρατεθούν οι δύο νομικές όψεις, της κυρίας Κεβρεκάκη και του κ. Βονικάκη. Και από τους μεταξύ τους διαξιφισμούς θα φανεί αν ο δολοφόνος ήταν «Οθέλλος» ή «Μάκβεθ», δηλαδή αν σκότωσε την επί 14 χρόνια σύζυγό του εν θερμώ ή εν ψυχρώ. Χωρίς να αποκλείεται όμως να αποδειχθεί εν τέλει πως δεν είναι τίποτε από τα δύο, αλλά ένα απλώς ένα κακέκτυπο του Μπάμπη από τα Γλυκά Νερά.


Ειδήσεις σήμερα

Ήρωας στο Καζακστάν έσωσε τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από παράθυρο του 8ου ορόφου πολυκατοικίας

Σύρος: 37χρονος βρέθηκε νεκρός στα βράχια – Όλα δείχνουν αυτοκτονία

Μπορέλ: «Να εξηγήσουμε στον κόσμο πως η βαθιά οικονομική κρίση οφείλεται στον πόλεμο και όχι στις κυρώσεις»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης