Ρούλα Πισπρίγκου: Θα εξεταστεί αν πρόκειται για serial killer με σαδιστικά στοιχεία, λέει ψυχίατρος στο protothema.gr

Ρούλα Πισπρίγκου: Θα εξεταστεί αν πρόκειται για serial killer με σαδιστικά στοιχεία, λέει ψυχίατρος στο protothema.gr

Πολύ δύσκολο να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για τον Μάνο Δασκαλάκη από την εικόνα του - «Επιζητούσε την προσοχή από παντού η 33χρονη», λέει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης

royla
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο τις ραγδαίες εξέλιξης στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ειδικά μετά από την σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Το ερώτημα όλων αυτό το διάστημα, είναι πως μία μητέρα μπορεί να φτάσει στο σημείο να σκοτώσει τα ίδια της τα παιδιά, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το «έγκλημα του αιώνα» στην χώρα μας.

Για την προσωπικότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία συνελήφθη για τη δολοφονία της εννιάχρονης κόρης της Τζωρτζίνας, μίλησε στο protothema.gr, ο ψυχίατροςψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης. Όπως τόνισε, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει δείξει η κατηγορούμενη μέσα από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις που παραχώρησε όλο αυτό το διάστημα, η 33χρονη φαίνεται ως ένας άνθρωπος με ιστριονικά στοιχεία και οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Το διάγραμμα της προσωπικότητας της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από τις συμπεριφορές της όλο αυτό το διάστημα με τους αυτοτραυματισμούς, τις απειλές ότι θα αυτοκτονήσει και τις χειριστικές της συμπεριφορές, δείχνουν έναν άνθρωπο που επιζητάει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής. «Πίσω από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την σχέση του με αυτόν, το πόσο αδικημένη νιώθει, την φροντίδα των άλλων που νιώθει ότι χρειάζεται γιατί είναι πολύ ευαίσθητη και δεν την καταλαβαίνει κανείς, είναι κάποια από τα έντονα στοιχεία που υπάρχουν και δείχνουν την οριακή διαταραχή προσωπικότητας», εξηγεί ο κ. Παπαδημητριάδης.

«Τα παιδιά μπορούν να πεθάνουν για εκείνη»

Κλείσιμο
Ένα από τα πολλά ερωτήματα όλων το τελευταίο διάστημα είναι το «ποια μάνα θα μπορούσε να σκοτώσει τα παιδιά της» και ο έμπειρος ψυχολόγος είναι ξεκάθαρος: Μία μάνα που δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά της με τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η μέση μητέρα, δηλαδή ότι θα πέθαινε η ίδια για εκείνα, αλλά μία μάνα που πιστεύει ότι τα παιδιά της μπορούν να πεθάνουν για εκείνη.

«Όπως έχει δείξει η επιστημονική έρευνα από ανάλογες περιστάσεις ανά τον κόσμο, τέτοιες προσωπικότητες έχουν οριακή διαταραχή και ιστριονικά στοιχεία, νιώθουν ότι πρέπει να βρίσκονται και να παραμένουν στο επίκεντρο και γίνονται τόσο χειριστικοί ακόμα και με τα παιδιά τους. Τα εργαλειοποιούν προκειμένου να έχουν επιτυχία οι χειρισμοί που κάνουν στο περιβάλλον τους, όπως για παράδειγμα να κρατήσουν τον σύζυγός τους κοντά ή να εκδικηθούν την κοινωνία που πιστεύουν ότι τους αδικεί. Είναι πάντα μητέρες -ή πατεράδες όταν είναι εκείνοι οι παιδοκτόνοι - που πιστεύουν ότι μπορούν να πεθάνουν τα παιδιά τους για τους ίδιους», τονίζει.

«Στοιχεία σαδισμού – Γυναίκα serial killer»

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, μέχρι και τη στιγμή της σύλληψής της επιζητούσε διαρκώς την προσοχή, τόσο από το στενό της περιβάλλον όσο και από την κοινωνία μέσα από τις συνεντεύξεις που έδινε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί εντύπωση στους επιστήμονες καθώς είναι κάτι που συνηθίζουν άνθρωποι με τόσο εγωκεντρική προσωπικότητα. Αγαπούν τη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον, την προσοχή και από την φύση της διαταραχής τους έχουν μία πολύ στρεβλή αντίληψη για την σχέση τους με τον κόσμο, ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Αυτό που μένει να διευκρινιστεί στην περίπτωση της κατηγορούμενης, είναι αν η ψυχιατρική εξέταση από τον ψυχίατρο αναδείξει και στοιχεία σαδισμού. Αυτό είναι ένα ερώτημα. Κατά πόσο δηλαδή οι προσπάθειες με την κεταμίνη εμπεριείχαν και αυτό το συστατικό του σαδισμού. Να προκαλέσει δηλαδή πόνο κατ’ επανάληψη, φτάνοντας κάποιες φορές και σε υπερβολική δόση με την κεταμίνη και προκαλώντας τον θάνατο», αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης, δίνοντας ακόμη μία διάσταση στην σοκαριστική υπόθεση.

Επιπλέον, θα πρέπει να διερευνηθεί, όπως λέει, αν αυτό κρύβεται πίσω από μία σειριακή ανθρωποκτονική συμπεριφορά, αν πρόκειται δηλαδή για μία μητέρα serial killer που με σαδιστικό τρόπο απολάμβανε, όχι μόνο τους θανάτους των παιδιών, αλλά και την τραγωδία που καθιστούσαν στο περιβάλλον της οι θάνατοι. «Πολλές φορές το συναντούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις του εξωτερικού. Βλέπουμε, δηλαδή, την «Μακιαβελικότητα» μέσα από αυτήν την σαδιστικήανθρωποκτονική συμπεριφορά, που ο στόχος της δεν είναι πάντα να θανατώσει αλλά να πονέσει και ενίοτε να σκοτώσει», αναφέρει ο ψυχολόγος.

«Η στάση του πατέρα των παιδιών»

Όσον αφορά τον ρόλο του πατέρα στην υπόθεση θανάτων των τριών παιδιά που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, θεωρείται πολύ δύσκολο κάποιος να μπορέσει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, καθώς η στάση του μπροστά από τις κάμερες, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος, μπορεί να διαφέρει εντελώς από την πραγματικότητα και να έχει υιοθετήσει το προφίλ που θέλει ο ίδιος.

Από αντίστοιχες υποθέσεις με ανθρωποκτονίες παιδιών που έχουν γίνει στο εξωτερικό, πολλές φορές έχουν προκύψει συνδυασμοί οι οποίοι δεν ήταν οι αναμενόμενοι, «όπως είναι η συνέργεια του πατέρα ή η πλήρη άγνοιά του. Έναν άνθρωπο που στη δεύτερη περίπτωση δεν έχει καθόλου επίγνωση για τον τρόπο που η σύζυγός του σκέφτονταν και συμπεριφέρονταν όλο αυτόν τον καιρό, αλλά ήταν πεπεισμένος για την καλή της πρόθεση. Έχουμε συναντήσει και τις δύο εκδοχές, όποτε μένει να αποδειχθεί τι έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση».
παπαδημητριαδης-ψυχιατρος
 

«Θα ομολογήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου;»

Με γνώμονα και πάλι αντίστοιχες υποθέσεις του εξωτερικού, ο κ. Παπαδημητριάδης εξηγεί ότι το σύνηθες είναι οι παιδοκτόνοι στην πορεία να παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους, καθώς μέσα από την ανακριτική διαδικασία και τις εξετάσεις από τους ειδικούς, δημιουργείται αρκετή ψυχική πίεση σε προσωπικότητες που ήδη είναι ψυχικά ασθενείς, με αποτέλεσμα να ομολογούν. Σε άλλες περιπτώσεις, επίσης, ομολογούν όσα έχουν διαπράξει, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν την κυριότητα των πράξεών τους και πως είναι εκείνοι που βάζουν την τελευταία «πινελιά» στην υπόθεση.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που οι δράστες επιμένουν μέχρι το τέλος ότι δεν είναι ένοχοι ή παραδέχονται τις πράξεις τους αρκετά χρόνια αργότερα. Συνήθως, όμως, δεν συμβαίνει σε περιπτώσεις που έχουν σκοτώσει τα δικά τους παιδιά.

Προβληματισμός για την εύρεση της κεταμίνης

Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και προβληματίζει τους ειδικούς, είναι από που προμηθεύτηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου την κεταμίνη, αν αποδειχθεί ότι ήταν εκείνη που την χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα. «Πρόκειται για μία ευρέως διαδεδομένη ναρκωτική ουσία η οποία υπάρχει σε όλα τα κλαμπ του εξωτερικού, είναι πολύ φθηνή, ιδιαίτερα προσιτή στους εφήβους, ανακατεύεται εύκολα με το έξταση κλπ. Είναι πολύ εύκολο να την βρει κανείς, αν όμως έχει σχέση με τον κόσμο της νύχτας. Για αυτό πρέπει να ερευνηθεί αν είχε σχέση με αυτήν την «κουλτούρα» διασκέδασης και με τις ψυχεδελικές ουσίες», σημειώνει ο κ. Παπαδημητριάδης.


Ειδήσεις σήμερα:

«Βουτιά» για το πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν αποδέσμευση αποθεμάτων

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κυριάκος Πιερρακάκης


Η Τζωρτζίνα τα είχε πει όλα με τις ζωγραφιές της: Το μαύρο κεφάλι της μάνας και ο φόβος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης