Κορωνοϊός: Ο Σεπτέμβρης «κρίνει» την πανδημία - Ο ρόλος των σχολείων και της μετάλλαξης «Μ»

Κορωνοϊός: Ο Σεπτέμβρης «κρίνει» την πανδημία - Ο ρόλος των σχολείων και της μετάλλαξης «Μ»

«Δεύτερη ευκαιρία» από το υπουργείο Υγείας για άρση της αναστολής με την πρώτη δόση του εμβολίου   - Νοσηλευτές οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

igeionomikoi_art
Σημάδια εκτόνωσης καταγράφονται στο μέτωπο της επιδημίας αλλά και μέσα στο ΕΣΥ που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο 48ωρο μετά την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εργαζόμενους.

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η βάσιμη ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η μείωσή τους το επόμενο διάστημα διατυπώθηκε χθες στο πλαίσιο της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ειδικός, ωστόσο, υπενθύμισε πως τα δύσκολα της επιδημίας λόγω του χειμώνα έπονται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας». 

Την ίδια στιγμή, «συρρίκνωση» των ανεμβολίαστων εργαζομένων δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας μετά τον σχετικό έλεγχο των μητρώων ανθρώπινου δυναμικού. Οι αρνητές του εμβολιασμού είχαν μπει στη «δεξαμενή» με τους αρνητές της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, προκαλώντας σύγχυση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εργαζόμενοι παρότι εμβολιασμένοι αρνούνταν να επιδείξουν το πιστοποιητικό τους, κι ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχυνόταν τις τελευταίες ημέρες ενόψει της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής καθηκόντων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αργά χθες βράδυ στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν πως ο αριθμός των πράξεων αναστολής που θα εκδοθούν συνολικά δεν θα ξεπερνά τις 7.000 στο σύνολο των περίπου 100.000 εργαζομένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από τις 6.000 κενές θέσεις που έχουν ήδη «ανεβεί» στην πλατφόρμα που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για το λοιπό επικουρικό προσωπικό, πλην ιατρών, προκύπτει πως στην πλειονότητά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν ήταν από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναγνωρίζοντας την αλλαγή, έστω και την ύστατη στιγμή, των υγειονομικών αναφορικά με τον εμβολιασμό τους, ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης τούς έδωσε χθες «δεύτερη ευκαιρία», καταθέτοντας τροπολογία για την άρση της αναστολής σε όσους εμβολιαστούν στο εξής.

«Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η μετάλλαξη Μ δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Κλείσιμο
Το πρωί της Παρασκευής, τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Μ, η οποία έκανε... ποδαρικό στη χώρα μας με έξι κρούσματα.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:

Ένα στην Αττική,
Δύο στην Αργολίδα,
Ένα στην Αχαΐα και
Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο μεταβατικός Σεπτέμβριος και οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιδημία

Συγκεκριμένα στοιχεία για τη σταθεροποίηση της επιδημίας παρέθεσε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο υπογράμμισε την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος για την περαιτέρω πορεία της. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.840 κρούσματα εκ των οποίων τα 685 στην Αττική και τα 294 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 362, από τους οποίους οι 332 δεν έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, καταγράφηκαν 33 θάνατοι λόγω της νόσου Covid-19.


«Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση. Ειδικότερα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, φαίνεται δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%, με την αύξηση να είναι μικρότερη αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, τεκμηριώνοντας την επιστημονική θέση για την αποκλιμάκωση του τέταρτου επιδημικού κύματος.


Ο ειδικός υπενθύμισε ότι παρά την θετική εικόνα που σχηματίζεται, δεν πρέπει να παραβλέπεται πως ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας: «βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες» εξήγησε.


Ωστόσο, η χώρα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς «εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και συνεπώς αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας τώρα, από ότι πιο πριν, σε αυτήν την κρίσιμη για την επιδημία ομάδα» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.


«Το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε, ευχαριστώντας όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και απευθύνοντας έκκληση προς όσους διστάζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο ραντεβού και στον εμβολιασμό τους, το δυνατόν συντομότερο, ώστε να υψωθεί περισσότερο το τείχος ανοσίας ενόψει του Οκτωβρίου και γενικώς της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί.


Ειδήσεις σήμερα

Συρία: Αεροπορική επιδρομή «του ισραηλινού εχθρού» στη Δαμασκό - Δείτε βίντεο

Πανδημία-Κολομβία: Η μετάλλαξη Μ είναι πλέον η κυρίαρχη - Έχει εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες και παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα

La Casa De Papel: Χιλιάδες φαν περιμένουν την 5η σεζόν - Την Παρασκευή η πρεμιέρα με πλοκή που κόβει την ανάσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης