Καταλόγους με όσους ψήφισαν στις εκλογές των εκπαιδευτικών ζητά η ΟΛΜΕ - Να παραιτηθεί η Κεραμέως λέει ο Φίλης

Καταλόγους με όσους ψήφισαν στις εκλογές των εκπαιδευτικών ζητά η ΟΛΜΕ - Να παραιτηθεί η Κεραμέως λέει ο Φίλης

Νέος γύρος κόντρας ΟΛΜΕ και υπουργείου Παιδείας για τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  

cw_mobile_voting_by_inueng_and_filo_gettyimages_3x2_1200x800-100772605-large
Για πρώτη φορά Σάββατο και με ηλεκτρονικό τρόπο πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, ύστερα από απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, και μάλιστα ημέρα Σάββατο, προκειμένου να μην χαθούν διδακτικές ώρες όπως στο παρελθόν που γινόταν σε εργάσιμη ημέρα , οπότε και τα σχολεία έμεναν κλειστά.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάλεσαν τα μέλη τους να απέχουν από την ψηφοφορία ενώ η ΟΛΜΕ ζητεί από το υπουργείο τους καταλόγους με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στις εκλογές. «Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε στο απυρόβλητο να συνεχίσουν να κινούνται στο παρασκήνιο και την ανωνυμία. Θα παραδοθούν στην χλεύη του κλάδου και οι ενέργειες τους θα καταδικαστούν» έλεγε ανακοίνωση την ημέρα των εκλογών. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ζητεί την παραίτηση Κεραμέως, με αφορμή τις εκλογές των αιρετών.

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει ως τομή τη διαδικασία λέγοντας ότι «είναι τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ». Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους». 

«Πράσινο φως» και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ύστερα και από το «πράσινο φως» που έδωσε μία ημέρα πριν από τις εκλογές το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνέχεια σχετικής προχθεσινής απόφασης και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι εκλογές για τους 170.000 εκπαιδευτικούς διεξήχθσηαν για πρώτη φορά ημέρα Σάββατο και ηλεκτρονικά με Σύστημα «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) με το οποίο παραγματοποιήθηκαν πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστήμια. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντιδρούν με την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών και με την επιλογή της ημέρας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τη διαδικασία.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες λένε ότι η υπουργός δεν έλαβε υπόψιν της τις προτάσεις μας «για πραγματοποίηση των εκλογών ανάδειξης των αιρετών όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργειά τους ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών».

Υπουργείο Παιδείας: «Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ'αιτίας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αυριανές εκλογές και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων. Όπως τονίζετε από το υπουργείο Παιδείας: «Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται αύριο να συμμετάσχουν στις πρώτες στην ιστορία ηλεκτρονικές εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, μέσω του αναγνωρισμένου και αξιόπιστου συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ)».

Και επισημαίνεται ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προασπίζεται σταθερά το δικαίωμα συμμετοχής όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και απορρήτου».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμερικανικές Εκλογές: Περισσότεροι οι Ελληνοαμερικανοί που εκλέγονται

Τζον Κατσιματίδης: Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος θέλει να αγοράσει το CNN

Γυμνάσια - Λύκεια: Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση από Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης