Ελληνοτουρκικά - Oruc Reis: Πλέει άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Τι ορίζουν οι κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας

xartis-oruc

Βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Δείτε σε χάρτη την πορεία του - Τι ισχύει στην περίπτωση του Oruc Reis, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς της ναυσιπλοΐας - Ποια είναι τα επιχειρήματα της Ελλάδας, τι ισχυρίζεται η Τουρκία

Σε διεθνή ύδατα αλλά σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han και ένα στολίσκο από 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, τα πέντε από τα 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό πλοίο
oruc-reis-arthrou

Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

Χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης του Oruc Reis άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας -αλλά σε διεθνή ύδατα- δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex που εκδόθηκε παρανόμως από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας μέχρι τις 23 Αυγούστου (αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, αν εκδώσουν νέα αγγελία προς ναυτιλλομένους).

Δείτε σε χάρτη την πορεία του Oruc Reis - Κατευθύνεται δυτικά και εκτιμάται ότι θα στρίψει βόρεια μόλις φτάσει στον 28ο μεσημβρινό
MAP_FINAL_NEW

Η Αθήνα εξέδωσε αντι-navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική πλευρά με νέα Navtex επέμεινε ότι έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση χαρακτηρίζοντας με την σειρά της άκυρη και παράνομη την ελληνική αγγελία προς ναυτιλλομένους. Το νόημα αυτών των ενεργειών είναι ότι καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της άλλης στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, άρα υφίσταται μια νομική διαφορά η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή από τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, για τη διενέργεια των οποίων απαιτείται η σχετική άδεια του κράτους που ασκεί την κυριαρχία στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες.

Όμως στην περιοχή νότια του Καστελόριζου οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι οριοθετημένες. Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί ότι οι θαλάσσιες ζώνες που της ανήκουν ταυτίζονται σχεδόν με τα όρια του FIR Αθηνών, της περιοχής δηλαδή στην οποία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η «εισέχουσα» του Καστελλορίζου δεν δημιουργεί κανενός είδους διαταραχή στην αξίωσή της να καταλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη νησιά στα οποία οι Τούρκοι αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που ισούνται με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων μόλις στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους!

Στη λογική αυτή της Τουρκίας, ότι δηλαδή η ακτογραμμή της από την περιοχή του Κας -απέναντι από το Καστελλόριζο- μέχρι την Κύπρο της επιτρέπει να διεκδικεί την θαλάσσια κυριαρχία μέχρι εκεί που ξεκινούν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης στηρίχθηκε το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Με την Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η Ελλάδα προβάλλει τη νόμιμη αξίωση να ακυρώσει νομικά το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι με την Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο η επήρεια που αποδίδεται στα νησιά μας εμποδίζει την προβολή των ακτών της Τουρκίας και ως εκ τούτου της αφαιρεί το κύριο αίτιο να έχει αξίωση να οριοθετεί με τη Λιβύη. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι με την συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου δημιουργείται μια νομική διαφορά με την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να επιλυθεί στα διεθνή δικαστήρια.

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να οδηγήσουμε την Τουρκία αλλά και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Χάγη ώστε να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη – Αίγυπτος), με βάση το δίκαιο της θάλασσας και με εφαρμογή των αρχών της αναλογικότητας και πάνω από όλα στην αρχή ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άκυρη και δεν δημιουργεί θέμα ακυρότητας για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Ωστόσο, η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία διευκρινίζει ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο δεν αναγνωρίζεται από το κοινοβούλιο της Λιβύης και κατά συνέπεια είναι άκυρη.

Η Τουρκία θέλει να διευρύνει τις διεκδικήσεις της και στο Αιγαίο. Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο πρέπει να οριοθετηθούν στη γραμμή του 25ου μεσημβρινού που κόβει το αρχιπέλαγος στη μέση. Διεκδικεί την υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και «παραχωρεί» στην Ελλάδα την υφαλοκρηπίδα δυτικά του 25ου, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει την πλειονότητα των ελληνικών νησιών σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία ζητά η Αθήνα

Τσίπρας: «Το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας»

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες μέχρι τέλος Αυγούστου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (119)

ΕΛΑ, ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΛΕΜΕ, ΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ!

ΚΑΙ ΚΑΛΑ «ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ»! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ Ο ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΡΟΥΣ ΡΕΪΣ, ΛΕΜΕ! ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΡΕ; ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΝΙΑΟΥ-ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΟΕΟ;

Πλέει άνωθεν

Κατωθεν και ολοτριγυρως

Ilias

Ότι κάνει η κυβέρνηση μας το κάνει πολύ σωστά! Εγώ θα την ξαναψηφισω σίγουρα στις επόμενες εκλογές. (.... πληρώθηκα!)

Σταυρος

Συριζαιοι. Ακόμη και τωρα, βγαζετε χολή και δηλητήριο ενω είναι σε εξέλιξη ίσως η πιο κρισημη ωρα των τελευταιων ετών. Τα πράγματα πλέον πάρει τον δρόμο τους και οι εξελίξεις είναι ραγδαιες. Εδω και δυο μερες κάνετε σα να έχουμε ήδη υποστεί ηττα ενώ ακόμα δεν αρχίσαμε. Το μονο πλεον που περιμενουμε ειναι η καταλληλη στιγμη γιατι οι μογγολοι τρεχουν παραλληλα navtex στο κεντρικο αιγαιο με πραγματικα πυρα με σκοπο να κοψουν τις Ελληλικες δυναμεις στα δυο. Μετά τους Τούρκους σειρά έχετε εσείς τσιρακια του Ερντογαν. Απο την κριση στον Εβρο μεχρι σημερα ειστε το μακρυ χερι του πολυχρονεμενου σας σουλτανου. Να θυμάστε την ώρα και την στιγμή που σας τα γράφω θα λογαριαστουμε σύντομα! Αληθεια οι θαλασσες εχουν συνορα και απο ποτε κατα τα λεγομενα του ΧΑΧΑ. Μην ειμαστε μοναχοφαηδες αφου και η Τουρκια εχει μεγαλη ακτογραμμη !!! Σαν δεν ντρεπεστε! Αληθεια ο Τζανακοπουλος θα κανει καμια πορεια στην Ελληνικη πρεσβεια? Οσο για τον αλλο ανοητο με την φρεγατα Φωκας και τον Τουρκο. Τοτε απλα βλακα οι τουρκοι ειχαν βγαλει ενα μονο σκαφος στα ανοιχτα και οχι ολο τον στολο

Στρατής, Λέσβος

Εντωμεταξύ, μια με το νέο ...κύκλο του κορωνιού και μια με την ...κρουαζιέρα του Oruc Reis στο Αιγαίο, έχουμε ξεχάσει τους ευάλωτους. ΚΑΘΕ μέρα τουλάχιστον μια βάρκα (πότε με 30 και πότε με 50) έρχονται στην Λέσβο. Μιλάμε για ΚΑΘΕ μέρα. Από τους τελευταίους μάλιστα τους χθεσινούς οι μισοί είχαν τον ιό. Αυτά για να μη ξεχνάμε το μπόλιασμα. ΚΑΘΕ βδομάδα ένα νέο χωριό μουσουλμάνων προστίθεται στην πολυπολιτισμική κοινωνία των περήφανων, Αλέξη, Κουλή και των άλλων εθνοσωτήρων του κΥνοβουλίου και φυσικά των διαφόρων αλληλέγγυων με την καρδιά στις τσέπες και την ανθρωπιά στις καταθέσεις. Παρακαλώ ΜΗΝ με κόψετε. Δεν βρίζω ούτε λέω ψέματα.

@

Θα συνεχίσουν σίγουρα προς Λιβύη. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν μπουν στην πρόσφατη ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου..... Και σίγουρα θα μπουν από την πλευρά της Ελλάδας......

Σαλονικιός

Από ότι φαίνεται,μέχρι τα στιγμής κοινώς γνωστά στοιχεία, ο Φλώρος πήγε με παραλλαγή στο Μαξίμου γιατι είχε κανονήσει για κυνήγι.Ο Κούλης,πάλι,έχει σπάσει τα τηλέφωνα απο ευρωπαικές και όχι μόνο πρωτεύουσες μήπως τον προστατεύσουν.Επειδή ευτυχώς,στη συντριπτική πλειοψηφία δεν περνάνε οι κατάπτυστες νομικές δικαιολογίες(που ισχύουν μονο στις νομικές βιβλιοθήκες),βρήκε ευκαιρία να κάνει το μάγκα και το χαμογελαστό παιδί με τις θάλασσες χωρίς συνόρα.Μόνο ένας είχε κάκαλα(Ανδρέας),όλοι οι άλλοι μόνο για ψάρεμα ήταν καλοί. Η μεγαλύτερη πρόκληση στη νεότερη ιστορία μας,θέλει μια πολύ δυναμική και συντριπτική απάντηση-για την ιστορία μας,για το έθνος μας και την αξιοπρέπεια μας-.ΕΣΤ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ.

Θυμίζω:

«Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε;» Αλέξης Τσίπρας, μεγάλος ηγέτης

Διεξαγει ερευνα δεν κανει απλη διελευση

Δεν εχει σημασια τι ποιοτητας δεδομενα θα ειναι τα δεδομενα. Σωστο το αρθρο-ασχετο με το περιστατικο

khan

μήπως να το κάναμε να πλέει κάτωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης