Κακοκαιρία «Θάλεια»: Μεγάλες οι ζημιές σε γεωργία - κτηνοτροφία στον Δήμο Λαγκαδά

Κακοκαιρία «Θάλεια»: Μεγάλες οι ζημιές σε γεωργία - κτηνοτροφία στον Δήμο Λαγκαδά

«Σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά, οι 15 τουλάχιστον έχουν υποστεί ζημιές» - Το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης με τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτηρά έχουν καταστραφεί

5126662
Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Δήμο Λαγκαδά νομού Θεσσαλονίκης, με την επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια» να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή.

«Σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά, οι 15 τουλάχιστον έχουν υποστεί ζημιές», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και κτηνοτρόφος στο Λαγκαδά, Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας ότι «αυτές οι 15 εκτρέφουν το μισό ζωϊκό κεφάλαιο βοειδών στην περιοχή μας που συνολικά ανέρχεται σε 6.000 βοειδή».

«Η οικονομική ζημιά μου υπολογίζεται σε πάνω από 70.000 ευρώ συνολικά», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος στο Καβαλάρι του δήμου Λαγκαδά, Αποστόλης Γκούτας, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς δεν είχα απώλειες ζώων, αλλά μετρώ σοβαρές ζημιές σε υποδομές και δυστυχώς με την ορμή του το νερό εξαφάνισε ζωοτροφές, βιταμίνες για τα ζώα, καλαμπόκια και μπάλες αχύρου πολλών χιλιάδων ευρώ». Ο προαναφερόμενος κτηνοτρόφος λειτουργεί την μονάδα του στην περιοχή Καβαλαρίου στο Δήμο Λαγκαδά περισσότερα από 25 χρόνια και διαθέτει 350 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων οι 160 είναι μητέρες.

«Πλημμύρισαν τα πάντα», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Παπασιμόπουλος, προσθέτοντας «εκτιμώ ότι το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης με τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτηρά έχουν καταστραφεί».

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Λαγκαδά, γυρίζοντας σε όλα τα χωριά προκειμένου να δουν προσωπικά και από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής και Παραγωγικών Τάξεων, Άννα Σαρίκου.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Δήμος Λαγκαδά καλεί τους πολίτες από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης στον Δήμο εφόσον η οικοσκευή έχει υποστεί ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Σημειώνει δε στην ανακοίνωσή του ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, όπως και για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες που έπληξαν περιοχές του Δήμου Λαγκαδά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής 7/8, με εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ο Δήμος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση και της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να εγκρίνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 150.000 ευρώ για τους Δήμους Λαγκαδά νομού Θεσσαλονίκης και Βελβεντού νομού Κοζάνης, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δύο περιοχές.

Από την κακοκαιρία «Θάλεια» πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ το νερό κάλυψε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας είχε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερού, ενώ παράλληλα επιχείρησε και σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τα αυτοκίνητα τους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πλήθος μέτρων» στο τραπέζι μετά την έκρηξη κρουσμάτων - Ορόσημο η Δευτέρα

Έφτασε και στην Αθήνα με βροχές η κακοκαιρία «Θάλεια»

Απίστευτο: Στην Πάτρα πιέζουν τους γιατρούς για βεβαιώσεις για να μη φοράνε μάσκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης