Hotel Grande Bretagne: Ιστορίες αστικής αίγλης
bretania-arthrou

Hotel Grande Bretagne: Ιστορίες αστικής αίγλης

Το πιο αριστοκρατικό ξενοδοχείο της Αθήνας διατηρεί ζωντανό τον μύθο του φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών

To 1874, στην Αθήνα των 64.000 κατοίκων, όπου διέμενε ο βασιλιάς Οθωνας και υπήρχαν εξαίσιας αρχιτεκτονικής μέγαρα, προτού ακόμη αποκτήσει δίκτυο υποδομών, ο οραματιστής επιχειρηματίας Ευστάθιος Λάμψας πρωτολειτουργεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα. Πολύ σύντομα το πολυτελές κατάλυμα κρίνεται εφάμιλλο αν όχι ανώτερο πολλών ξενοδοχείων της Ευρώπης. Μερικές δεκαετίες μετά, και με τη φήμη του να έχει γιγαντωθεί, ο Τύπος της εποχής αναφέρει: «Η “Μεγάλη Βρεταννία” έχει εξελιχθεί στο ωραιότερο, το πιο ευχάριστο, το πιο πολιτισμένο σημείο συνάντησης τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα». Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου ο διεθνής τουρισμός και η διαφήμιση της χώρας αποτελούσαν επιστημονική φαντασία για την Ελλάδα, το ξενοδοχείο αυτό προωθούσε και τα δύο».

Ευρωπαϊκή καλαισθησία και πολυτέλεια έφερναν ατμόσφαιρα Μπελ Επόκ στην πόλη, με το ζεύγος Λάμψα να μυεί την Αθήνα στην τέχνη του art de la table, με κρύσταλλα και πορσελάνες κορυφαίας ποιότητας από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα πρωτοπορούσαν με άλματα εκσυγχρονισμού. Ενδεικτικά, το κτίριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα, το 1888, από το 1930 όλα του τα δωμάτια διέθεταν ιδιωτικό μπάνιο, ενώ το 1936 έγινε το πρώτο πλήρως κλιματιζόμενο ξενοδοχείο στην Ευρώπη.

Οπως λέγεται για τα ξενοδοχεία-τοπόσημα σαν αυτό, αν μπορούσαν, θα είχαν χιλιάδες ιστορίες να αφηγηθούν. Πολλά από τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας είτε δρομολογήθηκαν είτε συνέβησαν εκεί. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η «Μεγάλη Βρεταννία» λειτούργησε ως αρχηγείο των κατακτητών, ενώ το 1944 αποτέλεσε την έδρα της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης της Ελλάδας. Καταστάσεις και κυβερνήσεις εναλλάσσονταν, αλλά το μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο στεκόταν αγέρωχο στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης με θέα την Ακρόπολη, ακριβώς απέναντι από τον ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων.

Αρχηγοί κρατών, βασιλείς, επιχειρηματίες και επιφανείς προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο που επισκέπτονταν την Αθήνα, θεωρούσαν αυτονόητη τη διαμονή τους εκεί. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και πολυτελές ξενοδοχείο, που θα διατηρούσε ωστόσο τον ιστορικό του χαρακτήρα, με χώρους που θα μνημόνευαν τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εδώ και τις εξέχουσες προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν», αναφέρει ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Τσακ Τσούνινγκ, στον οποίο ανατέθηκε από την Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. μέρος της ριζικής ανακαίνισής του το 2003. «Οση πολυτέλεια κι αν αναζητά ένας επισκέπτης, όταν επιλέγει ένα εμβληματικό ξενοδοχείο για τη διαμονή του, είναι επειδή θέλει να αποτελέσει μέρος της ιστορίας του. Και όταν ένα ξενοδοχείο αντιπροσωπεύει τον τόπο όπου βρίσκεται και την ιστορία του, αποκτά ξεχωριστή ταυτότητα, η οποία γίνεται μέρος του branding του».

Ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν αποτελέσει τόσο μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής ενός τόπου όσο αυτό. Στο βιβλίο των επισκεπτών του καταγράφονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα όλων των εποχών, άνθρωποι του πνεύματος, κομψές αριστοκράτισσες, διάσημες ντίβες και κραταιοί μεγιστάνες που στα σαλόνια του απόλαυσαν ποτήρια σπάνιου κονιάκ ή το εκλεκτό πούρο τους.

Η Βασιλέως Γεωργίου, ο δρόμος όπου «βλέπει» η πρόσοψη του κτιρίου, ήταν στέκι των παπαράτσι, αφού γνώριζαν ότι από την πύλη του θα περνούσαν καθημερινά αρκιβοθώρητα πρόσωπα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Η πιο ιστορική φωτογραφία-κειμήλιο είναι εκείνη όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει απαθανατιστεί σε δωμάτιο της «Μεγάλης Βρεταννίας» το 1924. Ο Κρητικός πολιτικός διέμενε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ξενοδοχείο, ενώ συνδεόταν στενά με τους ιδιοκτήτες του. Και ο μεγάλος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος εμφανίζεται σε ενσταντανέ μαζί με την ιέρεια της τέχνης Κατίνα Παξινού, υπό το βλέμμα του δημοσιογράφου της εποχής Γεωργίου Καβουνίδη.

Το 1956 μπαίνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και κατακλύζεται από φωτογράφους. Η Σοφία Λόρεν βρίσκεται στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι» και έχει καταλύσει στη «Μεγάλη Βρεταννία». Εναν χρόνο αργότερα, η Ελληνίδα ντίβα της όπερας έρχεται στην Αθήνα και επιλέγει για διαμονή της την καλύτερη σουίτα της «Μεγάλης Βρεταννίας». Είναι Αύγουστος, η Αθήνα έχει παραδοθεί στον καυτό ήλιο και τη ζέστη, αλλά η Μαρία Κάλλας είναι ευτυχισμένη, καθώς κάποια βράδια τα περνά συντροφιά με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Το 1958, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ καταφτάνει στη «Μεγάλη Βρεταννία» προσκεκλημένη του Ξενοφώντα Ζολώτα και επιδεικνύοντας τις ιδιοτροπίες μιας χολιγουντιανής σταρ, απαιτεί την πιο ακριβή σουίτα, ειδικό μενού και χιλιάδες λευκά λουλούδια για τον στολισμό της κρεβατοκάμαράς της. Μαζί της ήταν και ο τότε σύζυγός της Μάικ Τοντ, με τον οποίο ο γάμος τους κράτησε μόλις έναν χρόνο.

Το 1979 o Οδυσσέας Ελύτης κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και η συνέντευξη Τύπου με Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους πραγματοποιείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, καθώς οι μεταδόσεις σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια στέλνουν την εικόνα του κοσμοπολίτικου ελληνικού ξενοδοχείου σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Εδώ η Αννα Καλουτά και ο Βασίλης Λογοθετίδης συναντούν τον Γκάρι Κούπερ, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη διαψεύδουν τις φήμες που τις ήθελαν σε πόλεμο, απολαμβάνοντας ένα δείπνο μαζί.

Τη λαμπερή παρέα τους πλαισιώνει ενίοτε η Ζωή Λάσκαρη με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Ουμπέρτο Εκο και Αλέν Ντελόν διαμένουν σε κάποια από τα πιο προνομιούχα δωμάτια, ενώ στον τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο και στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ παραχωρείται η Βασιλική Σουίτα.

Η «Μεγάλη Βρεταννία» είναι το μοναδικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα που διαθέτει μια τόσο χλιδάτη σουίτα, ώστε ακόμη και μια προεδρική να ωχριά μπροστά της: καταλαμβάνει γύρω στα 600 τ.μ., είναι ντυμένη με μοναδικά μάρμαρα και αυθεντικά έργα τέχνης, διαθέτει 24ωρη υπηρεσία μπάτλερ και έχει φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών απ’ όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ