Σοφία Μανουσάκη: Ο Μίκης, ο «Αύγουστος» και οι Aerosmith - «Δεν έχω μεγαλύτερο όνειρο, γιατί ήδη νιώθω ότι το ζω»

Σοφία Μανουσάκη: Ο Μίκης, ο «Αύγουστος» και οι Aerosmith - «Δεν έχω μεγαλύτερο όνειρο, γιατί ήδη νιώθω ότι το ζω»

Τη φωνή της εξύμνησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο μόνιμος πλέον συνεργάτης της, Στέφανος Κορκολής - Λίγο πριν το solo live της στην Αθήνα, η ταλαντούχα τραγουδίστρια μιλάει για την καριέρα της, που θεωρείται ήδη λαμπρή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
manousaki-art_2
Η τυχαία συνάντηση με τον Στέφανο Κορκολή πριν από δέκα χρόνια άλλαξε τη ζωή της. Την έβαλε σε έναν δρόμο που δεν υπολόγιζε, στρωμένο με νότες και στίχους μεγάλων ποιητών, εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, στο Ηρώδειο και την Ακαδημία Σοπέν στη Βαρσοβία και τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, που την αποκάλεσε «αποκάλυψη μεγατόνων», όταν άκουσε πρώτη φορά τη φωνή της.

Αυτή είναι η πολύ σύντομη εκδοχή μιας ιστορίας, λίγο πολύ γνωστής, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη. Η Σοφία Μανουσάκη είναι η μόνιμη συνεργάτις του Στέφανου Κορκολή και γυρίζει μαζί του όλο τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες σε τεράστια venues με εκείνον στο πιάνο και εκείνη στο μικρόφωνο να ερμηνεύει μοναδικά σπουδαία τραγούδια. Αυτές τις μέρες η 28χρονη χαρισματική Χανιώτισσα ετοιμάζει τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο και κάνει πρόβες για τις δύο επερχόμενες εμφανίσεις της: Στις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αλσος» με τον Στέφανο Κορκολή και τον Πάνο Μουζουράκη και στις 14 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» στο solo live της «Τι είναι ν’ αγαπάς», τίτλος-δάνειο από το ολοκαίνουριο single της που μόλις κυκλοφόρησε. Ναι, η Σοφία Μανουσάκη είναι έτοιμη για νέες μελωδικές περιπέτειες.
manousaki0
Φόρεμα, Angelos Bratis

GALA: Πώς είναι για ένα νέο κορίτσι να έχει τη στήριξη τέτοιων κορυφαίων δημιουργών στα πρώτα του βήματα;
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ευλογία. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο από το να σε αποδέχονται τεράστιοι συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Στέφανος Κορκολής και βέβαια ο Γιάννης Σπανός, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, των οποίων είχα την τύχη να ερμηνεύσω τραγούδια με την παρουσία των ίδιων επί σκηνής. Αλλά και στιχουργοί και ερμηνευτές, όπως η Ρεβέκκα Ρούσση, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάριος Φραγκούλης, η Γιώτα Νέγκα, ο Πάνος Μουζουράκης και πολλοί άλλοι. Εχω δουλέψει και δουλεύω πάρα πολύ καθημερινά και με το να δέχομαι αυτά τα τόσο σημαντικά λόγια από αυτούς τους ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα μόνο δύναμη θα μπορούσα να πάρω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να πάψω να ανησυχώ και να επαναπαυτώ -το αντίθετο. Οσο πιο πολλά καλά σχόλια δέχομαι τόσο πιο πολύ μελετώ και προσπαθώ να προοδεύω σε αυτό που υπηρετώ και κάνω.

G.: Θα έπαιρνες αυτή τη μουσική κατεύθυνση αν δεν είχες συναντήσει τον Στέφανο Κορκολή;
Σ.Μ.: Δεν θα έπαιρνα καμία μουσική κατεύθυνση και δεν θα είχα μπει στον χώρο της μουσικής. Η συνάντησή μου με τον Στέφανο Κορκολή έγινε ξαφνικά και εντελώς τυχαία μέσω ενός συνεργάτη μου και ενός δημοσιογράφου. Μόλις είχα τελειώσει το Λύκειο με κατεύθυνση την Πληροφορική, ενώ παράλληλα έκανα μαθήματα Φωνητικής στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με την καθηγήτρια Φωνητικής Δέσποινα Δρακάκη, για δική μου ευχαρίστηση και χωρίς καμία σκέψη να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι. Απλώς ένιωσα και είχα την ανάγκη να μάθω τη γλώσσα της μουσικής, ώστε να καταλάβω και να κατανοήσω αυτό που έβγαινε αβίαστα από μέσα μου. Μου άρεσε να τραγουδάω και να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική για τους ανθρώπους που αγαπούσα, και μέχρι εκεί. Ως επί το πλείστον, η ζωή στην περιφέρεια είναι προδιαγεγραμμένη και σημαίνει δημιουργία οικογένειας. Ομως ποτέ δεν ξέρεις πώς θα σ’ τα φέρει η ζωή και σε μια στιγμή μπορεί ν’ αλλάξουν όλα, όπως συνέβη σε εμένα. Μου δόθηκε μία ευκαιρία που δεν δίνεται κάθε μέρα και το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι να συνεχίσω αυτήν τη μουσική διαδρομή.

G.: Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια στα Χανιά;
Σ.Μ.: Ξέγνοιαστα και ζωηρά θα έλεγα, με πολύ παιχνίδι με τα ξαδέρφια μου και τα παιδιά της γειτονιάς ή με το ποδήλατό μου, με το οποίο χανόμουν για ώρες εξερευνώντας δρόμους και στενάκια. Γενικά ήμουν ένα αρκετά κοινωνικό παιδί. Αγαπούσα πολύ όλων των ειδών τα αθλήματα, το σχολείο, τις οικογενειακές μας ώρες και στιγμές, γεγονότα που αναπολώ μέχρι και σήμερα. Τα παιδικά μου χρόνια στο νησί ήταν ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσω όλες αυτές τις ωραίες αναμνήσεις. Σε αντίθεση με τα εφηβικά μου χρόνια, όπου ήρθε η οικονομική κρίση και βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα.

G.: Δύσκολη η μετάβαση στην Αθήνα;
Σ.Μ.: Αρκετά δύσκολη γιατί ξαφνικά έπρεπε να εγκλιματιστώ σε μια τεράστια πόλη, μόνη μου, μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, έχοντας πια την ευθύνη της ζωής μου στα χέρια μου. Στην αρχή ήμουν φοβισμένη, αλλά χρόνο με τον χρόνο είδα ότι η Αθήνα σού δίνει άπειρες δυνατότητες και ευκολίες. Μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα, να μάθεις, να εμπνευστείς, να δεις μουσεία, να παρακολουθήσεις θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, δυνατότητες που δεν μπορεί να σου δώσει η ζωή στην περιφέρεια. Οπότε, αν με ρωτούσες πού θα προτιμούσα να ζήσω, σίγουρα θα διάλεγα την Αθήνα, αρχικά λόγω της δουλειάς μου και μετά για όλους τους υπόλοιπους λόγους.

G.: Ο πήχης για σένα ανέβηκε από την αρχή πολύ ψηλά. Σε αγχώνει για τα επόμενα βήματά σου;
Σ.Μ.: Πράγματι, το ρεπερτόριο του Μίκη Θεοδωράκη και η μελοποίηση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη με ανέβασαν σε ένα σημείο αρκετά υψηλό και απαιτητικό. Σίγουρα με τρομάζει και με αγχώνει, αλλά προσπαθώ να μετατρέπω αυτό το άγχος σε δημιουργικότητα και να το ξεπερνάω με πολλή μελέτη και προσήλωση.

G.: Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματά σου;
Σ.Μ.: Εχουμε ετοιμάσει μαζί με τους συνεργάτες μου έναν ολοκληρωμένο δίσκο με επανεκτελέσεις επιτυχημένων τραγουδιών σπουδαίων συνθετών και στιχουργών, όπως «Ο Αγγελός μου», «Δεν είσαι εδώ», «Με το ίδιο μακό», «Σκανδάλη» και άλλα, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα στην καινούρια πλατφόρμα της Heaven Music, η οποία ονομάζεται Music Box.
Κλείσιμο
manousaki
Φόρεμα, Angelos Bratis. Γόβες, Tsakiris Mallas

G.: Ενα από αυτά είναι και το καινούριο σου «Τι είναι ν’ αγαπάς»;
Σ.Μ.: Ναι, είναι το τέταρτο τραγούδι της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, μ’ ένα φωτογραφικό visualizer σε σκηνοθεσία του Θεοφύλακτου Αργυρού. Εχω λάβει ήδη πάρα πολύ καλά σχόλια και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό, γιατί είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και μου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστώ ερμηνευτικά στον βαθμό που θέλω.

G.: Τον τίτλο του νέου σου single έδωσες και στο επερχόμενο solo live σου στη «Σφίγγα». Τι άλλα τραγούδια θα ακούσουμε;
Σ.Μ.: Θα ερμηνεύσουμε τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά, όπως το «Ερωτευόμαστε ξανά», που αγαπήθηκε πολύ μέσα από τη σειρά «Παγιδευμένοι», το «Δυο Σκιές» και κάποια άλλα ακυκλοφόρητα. Και βέβαια τραγούδια σπουδαίων συνθετών και τραγουδοποιών που έχω αγαπήσει και πιστεύω πως όλοι έχουμε αγαπήσει, τραγούδια ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου της δεκαετίας ’70 και ’80, μαζί με έξι υπέροχους σολίστ. Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι αυτές οι σόλο εμφανίσεις μου οφείλονται κυρίως στον παραγωγό μου Γιώργο Λυκιαρδόπουλο και την εταιρεία Λυκόφως, που με πιστεύουν και με υποστηρίζουν. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» που με φιλοξενεί.

G.: Πώς νιώθεις όταν είσαι solo πάνω στη σκηνή; Πιο αυθεντική; Πιο ανεξάρτητη; Πιο μόνη; Είναι ωραίο το συναίσθημα του να γνωρίζεις ότι ο κόσμος έχει έρθει αποκλειστικά για σένα;
Σ.Μ.: Σίγουρα στις πρώτες μου εμφανίσεις, που έκανα στο «Half Note Jazz Club», ήμουν αγχωμένη και υπήρχε έντονα αυτό το αίσθημα ευθύνης, έχοντας στο μυαλό μου και όλα αυτά που αναφέρεις. Ναι, ένιωθα πιο ανεξάρτητη και μόνη, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αλλά από τα πρώτα κιόλας τραγούδια ο κόσμος με έκανε να νιώσω πολύ όμορφα και άνετα.

G.: Με ποιο είδος τραγουδιών αισθάνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου;
Σ.Μ.: Δεν έχει να κάνει με το είδος. Την ίδια συγκίνηση μπορώ να νιώσω με τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου όπως και με μια μπαλάντα των Aerosmith. Αν αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου και το τραγούδι με αγγίξει και συναισθηματικά και πνευματικά, δεν μπαίνω στη διαδικασία να το κατηγοριοποιήσω. Τα τραγούδια που μιλάνε στο μυαλό και στην ψυχή μου είναι τελικά αυτά που επιλέγω να ερμηνεύω.

G.: Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;
Σ.Μ.: Δεν έχω μεγαλύτερο όνειρο. Ηδη νιώθω ότι ζω μέσα σ’ ένα όνειρο. Το ότι είχα την τύχη να μπω στον χώρο της μουσικής και να βιώνω τόσο όμορφα πράγματα, δίπλα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους, με κάνει να νιώθω βαθιά ευτυχισμένη. Οσο για τα προσωπικά, θέλω να είμαι υγιής, όπως και οι άνθρωποι που αγαπάω.

Ειδήσεις σήμερα:

Οργή Ισραηλινών πολιτών κατά υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου: «Καταστρέψατε τη χώρα, φύγετε από εδώ»

Εξοργιστικό βίντεο από Κέρκυρα: Πετάνε από μεγάλο ύψος σκυλιά σε καταφύγιο, ώστε να τα ξεφορτωθούν


Στο «στόχαστρο» των Ισραηλινών η ελίτ μονάδα της Χαμάς που έκανε τις σφαγές το Σάββατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ