Γιάννης Στάνκογλου - Στεφανία Λυμπερακάκη: Σχέσεις στοργής - Το κορίτσι της Eurovision και ο διάσημος θείος του

Γιάννης Στάνκογλου - Στεφανία Λυμπερακάκη: Σχέσεις στοργής - Το κορίτσι της Eurovision και ο διάσημος θείος του

Η Ελληνίδα pop star της Ολλανδίας εκπροσωπεί τη χώρα μας στη φετινή Eurovision και με τον διάσημο θείο της μιλούν στο «Gala» για τους οικογενειακούς δεσμούς που αναζωπυρώθηκαν ένα καλοκαίρι στον Εβρο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
stankogloy-lymperaki-arthro
Συναντιόμαστε στο «Hilton», όπου μένει αυτές τις μέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα. Εχω έναν χρόνο να τη δω, όμως διατηρεί εκείνον τον νεανικό αυθορμητισμό που διέκρινα στην πρώτη συνάντησή μας, στην Ολλανδία. «Βλέπεις πόσο καλύτερα μιλώ τώρα τα ελληνικά; Μετά την περσινή υποψηφιότητά μου με τα χρώματα της Ελλάδας στη Eurovision το έβαλα στοίχημα και έκανα εντατικά μαθήματα ελληνικών. Μου ήταν αδιανόητο να δίνω συνεντεύξεις σε ελληνικά κανάλια και να μην καταλαβαίνω τι μου λένε ή να χρειάζονται διερμηνέα κι εκείνοι. Επιτέλους έμαθα τη γλώσσα!» λέει χαμογελώντας.

Η Στεφανία, η σούπερ σταρ τραγουδίστρια στις νεανικές ηλικίες της Ολλανδίας, όπου γεννήθηκε και ζει μόνιμα, είναι πιο ώριμη και πιο κατασταλαγμένη πια. Εχει μυηθεί στην ελληνική νοοτροπία και είναι έτοιμη μετά την περσινή ακύρωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision να διεκδικήσει το τρόπαιο για λογαριασμό της χώρας μας με περισσότερες αξιώσεις. «Ως Ελληνίδα που ζει στο εξωτερικό, πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που επιστρέφεις στην Ελλάδα;» τη ρωτώ. Απολαμβάνει μια γουλιά ζεστό καπουτσίνο, κοιτά τη μητέρα της-φύλακα άγγελό της, που είναι συνεχώς μαζί της, και τον μάνατζέρ της και απαντά: «Σαν να επιστρέφω σπίτι μου. Οπως ξέρεις κι εσύ, καθώς με είχες επισκεφτεί στην Ουτρέχτη πριν από έναν χρόνο, τηρούμε όλες τις παραδόσεις της χώρας μας. Η αδελφή του μπαμπά μου διατηρεί το ελληνικό εστιατόριο στην περιοχή, μαζευόμαστε και τρώμε εκεί κάθε Κυριακή, πηγαίνουμε στην εκκλησία και προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε επαφή με τη χώρα μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα είναι Ελλάδα, αυτό το φως, η ενέργεια που υπάρχει, ο τρόπος ζωής είναι κάτι που εμείς οι Ελληνες του εξωτερικού δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε», περιγράφει.

_GA210304_231a
GA210304_425a


Εκλεκτές συγγένειες

Αυτόν τον καιρό η Στεφανία μένει στην Αθήνα καθώς προετοιμάζεται για τον μουσικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Ολλανδία είτε με είτε χωρίς -λόγω πανδημίας- ζωντανό κοινό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έμεινα έναν ολόκληρο μήνα στην Ελλάδα», μου λέει. «Εχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια εδώ, απλά πια είναι διαφορετικά. Τώρα δουλεύω στην Ελλάδα και αυτό μου αρέσει πολύ. Μαθαίνω τον τρόπο σκέψης, που είναι διαφορετικός απ’ ό,τι στην Ολλανδία, και πρέπει να πω ότι αντιλαμβάνομαι και η ίδια το ελληνικό μου αίμα. Η συναναστροφή μου με τα παιδιά που θα είναι μαζί μου στη σκηνή, τους ανθρώπους της ΕΡΤ, τον Δημήτρη (Κοντόπουλο), τον Φωκά (Ευαγγελινό), τους Arcade, με έχει κάνει να καταλάβω ότι η εξωστρέφεια είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των Ελλήνων και όχι μόνο δικό μου». Η πόρτα χτυπά και ανοίγοντας προβάλλει με το κράνος της μηχανής του ο Γιάννης Στάνκογλου. Η Στεφανία σκάει στα γέλια. Τη συγγένειά τους την πληροφορηθήκαμε πρόσφατα. Τη ρωτώ σχετικά. «Είναι θείος μου. Η μητέρα μου και ο Γιάννης είναι δεύτερα ξαδέλφια. Οταν ήταν παιδιά, έπαιζαν τα καλοκαίρια μαζί στο χωριό μας, στον Θούριο, στον Εβρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαν χρόνια να συναντηθούν», αναφέρει η Στεφανία ενώ στην κουβέντα μπαίνει και ο Γιάννης. «Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Διατηρούσαμε επαφή μέχρι την εφηβεία, αλλά με τα χρόνια χαθήκαμε. Τα καλοκαίρια που πήγαινα να δω τους γονείς μου δεν ήταν εκεί. Πέρσι όμως έμαθα ότι βρίσκονται κι εκείνοι στο χωριό και τους προσκάλεσα στο σπίτι. Συνάντησα ωραίους ανθρώπους με ήθος και αγάπη για την Ελλάδα, κι αυτό μου άρεσε. Η Στεφανία είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι, μια δυναμική νεαρής ηλικίας καλλιτέχνις, την οποία όλοι μας λατρέψαμε. Αντιπροσωπεύει την καλή βερσιόν του Ελληνα που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό. Εγώ σε τρεις μέρες χρειάστηκε να επιστρέψω στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους αλλά τα παιδιά μου συνέχισαν να κάνουν παρέα μαζί της. Χαίρομαι που βρήκα ένα χαμένο κομμάτι της οικογένειάς μου», αναφέρει. Η Στεφανία χαμογελά και καθώς διορθώνει τα μαλλιά της συμπληρώνει: «Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που μας προσκάλεσαν για φαγητό στο σπίτι του πατέρα του. Ο Γιάννης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, αμέσως αισθάνθηκα δέσιμο μαζί του. Οποτε μας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μας συναντιόμαστε τώρα πια και στην Αθήνα», μου λέει, ενώ λίγο μετά ο Γιάννης μού εξομολογείται ότι μετά την πρώτη τους γνωριμία απόλαυσε τα βιντεοκλίπ της μαζί με τα παιδιά του.

Ρωτώ και τους δύο για την πανδημία. Ο Γιάννης είναι προβληματισμένος: «Ανήκω στους τυχερούς που από πέρυσι που πρωτοεμφανίστηκε δουλεύουν συνεχώς. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς “Σχεδόν Ενήλικες”, αφού είχαν προηγηθεί οι “Αγριες Μέλισσες”, έκανα κάποια live streaming και σε λίγο καιρό ξεκινούν οι πρόβες για τον “Προμηθέα Δεσμώτη” στην Επίδαυρο.

Oι ηθοποιοί έχουν ανάγκη για έκφραση, διαφορετικά μπορούν να σκάσουν. Κάνουμε συνεχώς τεστ και κινούμαστε με μάσκες και μεγάλη προσοχή. Ο χώρος της τέχνης έχει πληγεί και οι ηθοποιοί υποφέρουν. Υπάρχει κόσμος που έχει να δουλέψει μήνες και όλο αυτό είναι στενάχωρο. Δεν γίνεται να μη με προβληματίζει αυτή η κατάσταση. Τα παιδιά μου βρίσκονται συνεχώς πάνω σε ένα κομπιούτερ. Προσπαθώ να τα βλέπω όσο περισσότερο μπορώ, να έχουμε κοινές δραστηριότητες και να βρίσκουμε ασφαλείς τρόπους για να δουν τους φίλους τους. Δεν γίνεται να εκλείψει η ανθρώπινη επαφή. Αναρωτιέμαι τι ζωή πρόκειται να ζήσει η γενιά τους, αν θα έχουν δηλαδή την ευκαιρία να απολαύσουν πράγματα που ήταν δεδομένα για εμάς».

«Πώς είναι η κατάσταση στην Ολλανδία;» ρωτώ τη Στεφανία. «Η πανδημία άλλαξε τη ζωή όλων μας, απλά το κακό στη δική μου περίπτωση είναι ότι όλο αυτό συνέβη σε μια περίοδο που την περίμενα πώς και πώς. Οταν είσαι 15, 16 ετών κάνεις σχέδια για τις ελευθερίες που αποκτάς στα 18 σου, για το γεγονός ότι θα μπορείς να βγαίνεις μέχρι αργά ή να βλέπεις τον φίλο σου περισσότερο, και όλα αυτά η καραντίνα μάς τα στέρησε. Και λέω “μας” γιατί αυτό αφορά όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Και επαγγελματικά, όμως, η ακύρωση της περσινής Eurovision ήταν ένα σοκ για εμένα, γιατί δεν ήξερα καν αν θα είχα την ευκαιρία να ξαναπάω. Οφείλω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στην ΕΡΤ, καθώς ήταν από τις πρώτους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μου στον διαγωνισμό του 2021 μετατρέποντας τη στενοχώρια σε χαρά μέσα σε λίγες ώρες».

GA210304_463ar2
GA210304_576ar2
Ο Βρεττός Βρεττάκος θα ντύσει με τις δημιουργίες του τη Στεφανία για την εμφάνισή της στη Eurovision
Κλείσιμο


Η διασημότητα στο αίμα της

Η Stefania, όνομα με το οποίο κάνει καριέρα στο εξωτερικό, παρότι μόλις 18 χρόνων, είναι ήδη διάσημη στην Ολλανδία, όπου ζει, αλλά και στο Βέλγιο. Γεννημένη στην Ουτρέχτη από ομογενείς γονείς -ο πατέρας της Κώστας είναι κρατικός υπάλληλος ενώ η μητέρα της Κούλα εργάζεται σε γνωστή εταιρεία ορκωτών λογιστών- έδειξε την καλλιτεχνική της τάση από πολύ μικρή. Σε ηλικία 8 ετών έκανε τη βούρτσα της μητέρας της μικρόφωνο και μιμούνταν τις τραγουδίστριες που θαύμαζε στον καθρέφτη. Είναι δε τόσο εντυπωσιακή και όμορφη που κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο μοντέλο. «Κι όμως, το έχω κάνει», μου λέει. «Εχω κάνει διαφημιστικά και editorial μόδας σε νεανικά περιοδικά. Οταν μοιράζεσαι σε διαφορετικές δραστηριότητες δεν βαριέσαι. Οι Ελληνες άλλωστε έχουμε την υπερδραστηριότητα στο αίμα μας». Ως τραγουδίστρια, πάντως, η Στεφανία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο νεανικό κοινό όταν διαγωνίστηκε στη Eurovision Junior εκπροσωπώντας την Ολλανδία. Πλέον, λαμβάνει μέρος σε συναυλίες, τα τραγούδια της γίνονται hits και καλείται συχνά σε τηλεοπτικά προγράμματα ενθουσιάζοντας τους θεατές. Στις live εμφανίσεις της έχει πάντα δίπλα της έναν σεκιούριτι, τον μάνατζερ αλλά και την οικογένειά της. Ενώ από την εποχή που η Ελενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς σάρωσαν με τις εμφανίσεις τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, η συμμετοχή στη Eurovision έγινε το μεγάλο όνειρο της Στεφανίας. «Το “Last Dance”, το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα φέτος, μόλις κυκλοφόρησε και έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές. Χαίρομαι που ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το αγκάλιασε με το πρώτο άκουσμα. Είναι ένα up tempo κομμάτι, έχει εξαιρετική μελωδία, ενώ με τους στίχους και το βιντεοκλίπ περάσαμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή», περιγράφει ενθουσιασμένη.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω τον Γιάννη Στάνκογλου για τη Eurovision: «Ως παιδί την παρακολουθούσα. Αργότερα την αντιμετώπιζα ως ένα cult θέαμα και μαζευόμασταν παρέες σε κάποιο σπίτι για να τη δούμε, ως είθισται. Φέτος ομολογώ ότι έχω έναν λόγο παραπάνω να την παρακολουθήσω μαζί με τα παιδιά μου. Εχοντας μάλιστα τις ανάλογες αντιδράσεις ενθουσιασμού», μου λέει. Ο Γιάννης Στάνκογλου μιλά με τα καλύτερα λόγια για την ανιψιά του. Και όσο διαρκεί η φωτογράφηση, ως πιο έμπειρος και με τη διακριτικότητα που τον διακατέχει, τη βοηθά να σταθεί καλύτερα απέναντι από τον φακό. «Η Στεφανία είναι ένα παιδί με ήθος, ώριμη, που δουλεύει πάρα πολύ γι’ αυτό που έχει επιτύχει. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει επιτυχία και στη συνέχεια της επαγγελματικής της διαδρομής», καταλήγει.

GA210304_706ar2
_GA210304_381ar


Η πόρτα ανοίγει και στην προεδρική σουίτα του «Hilton» μπαίνει ο σχεδιαστής μόδας Βρεττός Βρεττάκος, που θα ντύσει τη Στεφανία για τη φετινή Eurovision. Ο Γιάννης Στάνκογλου, φορώντας μεταξωτό σμόκιν Takis Giannetos, παίρνει αλά μπρατσέτα την ανιψιά του και η φωτογράφηση ξεκινά από τον Εθνικό Κήπο. Ο διάσημος γόης και η pop star απαθανατίζονται από τα κινητά των περαστικών που τους αναγνωρίζουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: «Δεν είμαι φαν της Μέγκαν Μαρκλ αλλά θα ήθελα να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία το 2024»

Τσίπρας: Να ζητήσετε πολιτικό μορατόριουμ για να βγει η χώρα από την κρίσιμη στιγμή

Πουλούσαν κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά στις φυλακές - Αναμέσα τους και σωφρονιστικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK