Απάντηση στο μυστήριο της «σκοτεινής πλευράς» του Φεγγαριού: Πιθανή σύγκρουση με πλανήτη-νάνο

monn_main

Το συμπέρασμα της μελέτης αλλάζει τα δεδομένα στη μελέτη του ηλιακού μας συστήματος - Η ασυμμετρία της Σελήνης, οι διαφορετικές όψεις και οι προσομοιώσεις που πιθανόν να λύνουν το μυστήριο

Το Φεγγάρι δεν είναι στρογγυλό. Είναι ένα ασύμμετρο ουράνιο σώμα, με χαρακτηριστικά ξένα ως προς τη Γη και πολύ διαφορετικά ανάμεσα στα δύο ημισφαίριά του. Για πολλές δεκαετίες και οπωσδήποτε πριν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις διαστημικές αποστολές, οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν μόνο τη μία πλευρά της Σελήνης. Η «σκοτεινή πλευρά» παρέμενε ένα μυστήριο, καθώς το ουράνιο αντικείμενο στεκόταν ακίνητο, ως προς τον άξονά του και απέναντι στη Γη. Τι κρύβει αυτή η αθέατη πλευρά του Φεγγαριού; Νέα μελέτη, με υπερσύγχρονα όργανα, έδειξε ότι δεν αποκλείεται η ασυμμετρία του Φεγγαριού να οφείλεται σε μία ισχυρή «κατά μέτωπο» σύγκρουση με έναν πλανήτη-νάνο.

Για χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα δεν είχε ιδέα ποια ήταν η μακρινή πλευρά της Σελήνης. Ο φυσικός μας δορυφόρος είναι κλειδωμένος απέναντι στη Γη, αναγκάζοντάς μας να κοιτάμε αδιάκοπα σε ένα από τα δύο ημισφαίρια του. Αρχίζοντας από τις αποστολές του Απόλλωνα, όμως, αποκτήσαμε την ικανότητα να διερευνήσουμε το αόρατο πρόσωπο της Σελήνης. Προς έκπληξη των αστρονόμων, οι δύο λοβοί της Σελήνης βρέθηκαν να εμφανίζουν εντυπωσιακές διαφορές στην τοπογραφία, το πάχος της κρούστας και τη χημική σύνθεση. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτή η έντονη ασυμμετρία ήταν αποτέλεσμα αρχαίων, αλλά άγνωστων φυσικών διεργασιών.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Γεωφυσικής Έρευνας (Journal of Geophysical Research) ανέφερε ότι αυτή η απροσδόκητη ασυμμετρία προκλήθηκε από μια αρχαία σύγκρουση με ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο, πιθανόν ένα πλανήτη-νάνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Zhu Meng-Hua του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Macau, σχημάτισε την άποψη ότι οι ασύμμετρες πλευρικές πλευρές ήταν αποτέλεσμα της ουράνιας σύγκρουσης, μετά από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012. Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι το πάχος της κρούστας στην αθέατη πλευρά ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα παχύτερη από την κρούστα στη φωτεινή πλευρά. Επιπλέον, η σκοτεινή πλευρά έδειξε επίσης ένα επιπλέον στρώμα κρούστας που αποτελείται από υλικά πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο.

moon1
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του GRAIL, ο Zhu «έτρεξε» μια σειρά από προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να ελέγξει την υπόθεση μίας τεράστιας σύγκρουσης στο φεγγάρι. Συνολικά, 360 διαφορετικά μοντέλα προσομοίωσης διεξήχθησαν για να προσδιορίσουν εάν μια σύγκρουση θα μπορούσε να παράγει το ίδιο είδος φυσικών χαρακτηριστικών που παρατηρείται σήμερα στη Σελήνη.

Από τις πραγματοποιηθείσες προσομοιώσεις, οι δύο ήταν σε αρμονία με τα δεδομένα GRAIL. Συγκεκριμένα, η ασυμμετρία της κοντινής πλευρικής πλευράς φαίνεται να προκαλείται από ένα μεγάλο αντικείμενο που έχει διάμετρο 780 χιλιομέτρων (480 μίλια) σε διάμετρο που πλήττει το φτερό της Σελήνης στα 22.550 χλμ. / Ώρα (14.000 μίλια / ώρα) ή ένα ελαφρώς μικρότερο αντικείμενο σε απόσταση 720 χιλιομέτρων ( 450 μίλια) σε υψηλότερη ταχύτητα 24.500 χλμ / ώρα (15.000 μίλια / ώρα).

Οι συντάκτες της νέας μελέτης δήλωσαν ότι πιθανόν να πρόκειται για έναν πλανήτη-νάνο που ήταν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και όχι ένα δεύτερο φεγγάρι της γης.

Το νέο αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξηγήσει παρόμοια ασύμμετρα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Άρη. «Πράγματι, αρκετοί πλανήτες έχουν ημισφαιρικές διχοτομίες, όμως για τη Σελήνη έχουμε πολλά δεδομένα για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε μοντέλα και υποθέσεις», δήλωσε ο Hauck.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΕΛΛΗΝΑΣ_ΣΚΕΤΟ

Λενε ψεματα γενικα για τη γη και για ολο το ηλιοκεντρικο . Δε γυριζει γυρω από τη γη ..αλλα πανω από τη γη (γι αυτό βλέπεις τη μια μερια πιθανότατα) . Αυτά σε λιγο θα βγουν για να πας στις παγκόσμιες κυβερνησεις

Τρυφωνας

Δεν βγάζει νόημα το σχόλιο σου. Είσαι σε επήρεια ή περνάς εγκεφαλικό. Φώναξε τους οικείους σου.

Βειντερ Ο νταρθ

Μπήκα στη διαδικασία να δω πόσο χρόνο ξοδεύω αλλά και πόσο παραγωγικός μπορώ να γίνω με το να κάνω μια πολύ σύντομη έρευνα πάνω στη επίσημη επιστήμη για θέματα του διαστήματος σε σύγκριση με τη ''ψεύδοεπιστήμη'' και τις διάφορες συνωμοσίες τρέλας τύπου ''flat earth'' κλπ. και ανακάλυψα ότι με τη πρώτη περίπτωση μπορώ να έχω αστείρευτες πηγές γνώσεων με άπειρες αποδείξεις, βιβλιογραφία, πειράματα, αποστολές, συζητήσεις, δημοσιεύσεις σε κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Στη δεύτερη περίπτωση, έχω πολλές clickbait ιστοσελίδες με διθυραμβικούς τίτλους τύπου ''ξυπνάτε ρε, έρχεται το τέλος'' και το άρθρο είναι κάτι τελείως άσχετο με πολλές διαφημίσεις, pop-up κλπ χωρίς αποδείξεις, χωρίς πειράματα, με βιβλιογραφία κάποιον που πουλάει βιβλία, βίντεο, πολλά βίντεο, με φεικ εικόνες, ασύνδετα πράγματα μεταξύ τους και το χειρότερο είναι ότι ξόδεψα σχεδόν μία ολόκληρη ώρα και μια εμπεριστατωμένη απάντηση για κάτι δε πήρα. Ερωτώ λοιπόν φίλε Έλληνα, γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου ; Αφού μπαίνεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με πράγματα του διαστήματος, χωρίς να θέλω να σε κριτικάρω, γιατί δεν ερευνάς τουλάχιστον και τις δύο περιπτώσεις και μετά να βγάζεις συμπεράσματα; Μπορείς να διανοηθείς σε μία κλίμακα από το 1 ώς το 10, πόσο λάθος, πόσο κοτσάνα είναι αυτό που έγραψες; Έχεις αυτή τη δυνατότητα να κρίνεις τα λόγια σου ; Έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί αν δε μπορείς....είναι δύσκολα τα πράγματα... Τέλος πάντων, μέσα στο άρθρο έχει μία λέξη, ''κλειδί'', στη δεύτερη παράγραφο λέει : ''Ο φυσικός μας δορυφόρος είναι κλειδωμένος απέναντι στη Γη'', εσύ κράτα τη λέξη ''κλειδωμένος'' και κάνε μια αναζήτηση τη φράση : ''κλειδωμένη παλιρροϊκά τροχιά''.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας