Αλλάζουν όλα στον υπολογισμό των εισφορών και των συντάξεων

11syntaksiodotiko-allages-arthro

«Θα χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων καθώς και των συντάξεων, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «θα οικοδομήσουμε τις αποφάσεις για το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Με την απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, o οποίος προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης που «ευνοούν» τους ασφαλισμένους με λίγα ένσημα και χαμηλές αποδοχές.
Το περιεχόμενο των αποφάσεων συμβαδίζει με τις γενικές κατευθύνσεις που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό, όπως η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα αλλά και η αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να ενισχυθεί η σχέση εισφορών-σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους με πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αμοιβές.

Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος της επικουρικής ασφάλισης που θα έρθει το Δεκέμβριο και αφορά στους νέους ασφαλισμένους.

Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ και η ανάλυσή τους:

1. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των 260.000 επικουρικών συντάξεων για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μικτά, το καλοκαίρι του 2016, γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Όπως επισημαίνουν νομικοί, ουσιαστικά μένουν στον αέρα οι επικουρικές σε ό,τι αφορά το ύψος τους και τον επανυπολογισμό τους. Το ΣτΕ σημειώνει ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών σε παρελθόντα χρόνο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου εφεξής αλλαγές στις επικουρικές και να εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες. Πάντως η επαναφορά των επικουρικών στα προ περικοπών επίπεδα θα κόστιζε στο ΕΤΕΑΕΠ 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του υπουργείου πιστεύουν ότι η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό με απώτερο στόχο τις αποδόσεις του κεφαλαίου των συσσωρευμένων εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση των επικουρικών, δίνοντας απάντηση στην επισήμανση του ΣτΕ ότι το ύψος των σημερινών επικουρικών είναι χαμηλό. Ωστόσο είναι νωρίς να εκτιμηθεί η αντοχή του ΕΤΕΑΕΠ για αυξήσεις (αν δεν αυξηθούν οι εισφορές) πόσω μάλλον για επαναφορά των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα.

2. Χάνονται οριστικά οι ελπίδες των συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό. Ωστόσο «κλειδωμένη» θεωρείται από τους νομικούς η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Για το διάστημα αυτό, λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» ακόμα και για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ. Ένα από τα ζητούμενα είναι αν τα χρήματα θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους ή σε όσους άσκησαν αγωγή που υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. Η επιστροφή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε βάθος χρόνου 6 ετών και σε 72 δόσεις προκειμένου να μην ανατραπεί ο προϋπολογισμός. Μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις εξακολουθούν να διατηρούνται ζωντανές όχι μόνο για το δεκάμηνο αλλά και από το 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 καθώς οι επαναϋπολογισμένες συντάξεις εμφανίστηκαν στο σύστημα την 1/1/2019. «Η απόφαση του ΣτΕ ουδόλως επηρεάζει τις διεκδικήσεις των αναδρομικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

3. Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκια) με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13,3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου».

Η απόφαση πάντως δίνει το έναυσμα για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων. Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς.

4. Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης. Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών.

Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Το δικαστήριο χάραξε «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά την αναδρομικότητα της ισχύος των αποφάσεων, κρίνοντας ότι οι συνέπειες τους πρέπει να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσης τους. Και αυτό γιατί το δημοσιονονομικό κόστος που θα επωμιζόταν σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΦΚΑ θα ήταν αστρονομικό.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ υποστηρίζει ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας». «Εξαιρετικά προβληματική», χαρακτηρίζει η κ. Αχτσιόγλου την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. «Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Οι κλασεις ειναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4, ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους"!!! Και ετσι επιτάσσει η επιβολή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΑΡΟΥΣ (εισφορας, φόρου κλπ) να γίνεται με βάση την ΕΙΣΦΟΡΟΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι για να κληθεί ο πολίτης να καταβάλει εισφορα, φόρο, ρύθμιση επι αυτών, ή το ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ, πρέπει να εξασφαλίζει ότι αυτός θα έχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εκπληρώσει τη εισφοροφορολογική του υποχρέωση, ΧΩΡΙΣ ωστόσο ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗ!!! Οποτε, το να επαναφερθουν οι κλασεις (που, μαζι με την παρανομη τακτικη του πρωην ΟΑΕΕ να ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΩ ΤΙΣ ΧΡΕΩΝΕ ΚΑΙ ΤΟΚΙΖΕ ΚΙΟΛΑΣ, ειναι ΥΠΕΥΘΗΝΕΣ για το χρεος προς τα ταμεια!) ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!! Οι κλασεις και η μη-παροχη Ι/Φ καλυψης ειναι αυτα που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ?????? Τα 185 ευρω ανα μηνα (370 ανα διμηνο) ειναι ΚΙΟΛΑΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΠΟΛΛΑ για επαγγελματια με χαμηλο εισοδημα!!! Σε αλλες χωρες ΕΕ ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ η ασφαλιση για μικρα εισοδηματα για να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!. Ο μονος τροπος, αν "πρεπει" να επαναφερθουν οι κλασεις ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, να ειναι βιωσιμο το συστημα παλι, ειναι να ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΕΙΣΟΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ, ΚΑΙ ΝΑ Ε.Π.Ι.Λ.Ε.Γ.Ε.Ι. Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΚΛΑΣΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ/ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΚΑΙ Ο.Χ.Ι. ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΛΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΠΑΛΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ! Για να ειναι ΔΙΚΑΙΟ για ολους αυτο, η συνταξη του καθενος θα αντανακλα τις εισφορες που πληρωσε στον εργασιμο του βιο. Οσα περισσοτερα πληρωσε, τοσο μεγαλυτερη η συνταξη του! ΟΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ!! Η χαμηλοτερες κλασεις ΔΕΝ μπορει να ειναι επιλογη ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟ!! Πολλοι ασφαλισμενοι ειχαν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ (ΚΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΕΙΣΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ) ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΠ' Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!! Οι παλιες κλασεις του ΟΑΕΕ (που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΙΣ "ΟΦΕΙΛΕΣ" μεσω ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ και για, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΜΗ-ΠΑΡΑΧΘΕΙΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ!...) ανεβαζαν τον (ΜΗ-)ασφαλισμενο πολιτη σε ακριβοτυερη κλαση ανα διετια ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!! Και εξου το σημερινο προβλημα οφειλων ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ επαγγελματιων!!! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ Α.Ι.Τ.Ι.Α. ΤΟΥ Π.Ρ.Ο.Β.Λ.Η.Μ.Α.Τ.Ο.Σ.??? ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΡΘ. 4 ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

Takis

Με αυτούς που θεσπισαν και ψήφισαν τους αντισυνταγματικους νόμους θα ασχοληθεί κανείς? Πως γίνεται να μένουν στο απυρόβλητο οι άνθρωποι που έκαναν αυτά τα εγκλήματα?

AΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Για τους συνταξιούχους μετά το 2016 ή αυτούς που θα βγούν τώρα στη σύνταξη που με τα ίδια χρόνια και τα ίδια τυπικά προσόντα με τους παλαιότερους παίρνουν 30% ΛΙΓΌΤΕΡΑ τι τους ωφελεί αφού δεν προβλέπει κάτι για αυτούς ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη ?

Αννα

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν μπορει να είναι νόμιμος, γιατί ο καθε συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη είχε καποια δεδομένα και αποφάσισε να βγει.Πώς μπορει να αλλάξει μια διοικητική πράξη; Θα έπρεπε να μας γυρίσουν στη θέση μας και να μας πουν η σύνταξή σας θα υπολογίζεται διαφορετικά. Θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε ή θα συνεχίσετε να εργάζεστε; Εγώ το 2013 που βγήκα στη σύνταξη ζητούσα να επανέλθω στην και μου απαντούσαν ότι δεν ήταν δυνατόν. Ηταν τότε που εστρεφαν τον κόσμο στη σύνταξη. Επισης κατι ακόμα.Γιατί οι χήρες να παιρνουν πάνω από 50% συνταξη; Εργάστηκαν ποτέ;Παράσιτα ειναι.Τα ανήλικα τέκνα να παίρνουν ως ένα όριο ηλικίας προκειμένου να σπουδάσουν.

Ρίτα

Καλά τα λες, μάθαμε ο,τι κανένας νόμος δεν μπορεί να εχει αναδρομική ισχύ και μάλιστα βλαπτική για εμάς. Όμως, «δυστυχώς επτωχεύσαμε» όπως είχε πει και ο Τρικούπης. Άρα, μα βάση το εθνικό συμφέρον κάνουν και τέτοιες υπερβάσεις. Τα κλεμμένα όμως του Τσοχατζόπουλου δεν βρέθηκαν, τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν πληρωθηκαν και οι ρυθμίσεις δανείων του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές. Η χώρα συνεχίζει να πληρώνει επιδόματα σε λάθρο εισβολείς, γυφτους, τεμπέληδες, φοροφυγάδες και σε κάθε καρυδιάς καρύδι, ενώ εχει παραδώσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας στις ΜΚΟ του Σόρος, των Τούρκων και των αριστερών. Πάρε βαθειά ανάσα, ζήσε όσο το δυνατόν περισσοτερο και φάει τα λεφτά της σύνταξης σου, εσύ τα δουλεψες.

Demi

Ετσι και πειράξετε την ελαχιστη εισφορα και επαναφερετε το αθλιο συστημα με τις κλασεις που οδηγησε τα χρεη των εε στον οαεε στο κοκκινο , στις επομενες εκλογες ο ακατονομαστος ρεζιλης προδοτης της Μακεδονιας θα κάνει παρτυ...

Ρίτα

Πως γίνει ρε κολέγα, θες την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο ? Θέλεις να πληρώνουν οι άλλοι για εσένα?

Rita

Μητσοτάκη, στείλε τα ηλίθια δεξιά τρολ στην Κουμουνδούρου για κατάρτιση. Οι δεξιοί Καρανίκες δεν πιάνουν φράγκο μπροστά στους Συριζαίους. Είστε άγαρμποι παιδιά, κακό κάνετε στο κόμμα σας. Από την άλλη με αυτό το IQ πως θα πάρετε πάνω από 500 ευρώ; Είστε κρίμα ....ΥΓ. Θα στείλω λουλούδια στο βλάκα που με έκανε σαραντάρα

Συνταξιουχος

Με ποια λογική οι εργαζόμενοι να παίρνουν 700 μέχρι 1000 ευρώ και οι παππούδες για τσάι και γιαούρτι περισσότερα?Αντί να δώσουν κίνητρα στις παραγωγικές ταξεις και στους νέους τα μοιράζονται οι ηλικιωμένοι για να καλοπέρασης.Θα φάνε τα δις χωρίς να αγοράσουν τίποτα αναγκαίο και όταν θα σαλπάρει ο Ντάγκλας δεν θα υπάρχουν ούτε σφαίρες.Ξοδεψτε σε όπλα γιατί ο κίνδυνος είναι στην αυλή μας.Βοηθειστε τους εργαζόμενους να βγουν από την μιζέρια των 700 ευρώ.Ακου συντάξεις 2,3,4000 και επικουρικές χίλια και βάλε.Ειστε εκτός πραγματικότητας.Οταν ένας πατέρας δίνει στα παιδιά του ότι του ζητάνε με κίνδυνο να τα αφήσει αντί για κληρονομιά χρέος τότε δεν είναι καλός πατέρας.

ΜΚ

Και σφαίρες που αγοράζουμε τις κλέβουν και τις πουλάνε οι ίδιοι οι αξιωματικοί (Λέρος)

Ο

Η λογική είναι ότι οι νέοι είναι άπειροι και δεν είναι παραγωγικοί. Οπότε δεν μπορούν να αμείβονται όσο ένας έμπειρος. Μάλλον έπαιρνες μέχρι να βγεις στη σύνταξη 700 ευρώ μισθό γι αυτό αναρωτιέσαι. Ε, κάποιοι άλλοι κουράστηκαν περισσότερο, προχώρησαν λίγο παραπέρα, έβγαλαν περισσότερα, πλήρωσαν ακόμη παραπάνω και τώρα δικαιούνται καλύτερη σύνταξη. Αυτό ήταν το κίνητρό τους και το ίδιο είναι και για τους νέους. Εσύ τι ζόρι ακριβώς τραβάς? Επειδή υπάρχουν κάποιοι που το κατάφεραν θέλεις να τους απαλλοτριώσουν τη σύνταξη για να δουν όλοι τι τιμωρία τους περιμένει αν γίνουν επιτυχημένοι? Το κόμπλεξ δεν κρύβεται.

Τι να λέμε τώρα....

.....θά δεχόσουν ποτέ ΕΣΥ νά πλήρωνεs γιά MERSENTES καί ο εμποραs να σου εδεινε SEAT.???EIΔΙΚΑ ΕΣΥ.Δέν σε κόβω γιά ετσι.ΑΥΤΑ ΑΛΛΟΥ.

οι απατεωνες του συριζα

Σχολιαζουν αρνητικα το ΣΤΕ.η αλητεια αυτη των συριζαιων δεν εχει ορια.Πρωτα κατηγορουσαν τους αντιπαλους τους οτι εκοψαν μισθους ξκαι συνταξεις και ηταν γερμανοτσολιαδες και μετα εκοψαν αυτοι πανω απο της ηδη κομμενες συνταξεις.Ο αρχιαληταρας τσιπρας ειχε υποσχεθει 15 μισθους και συνταξεις στα προ του 2009 επιπεδα και αντι αυτων εκοψε και το ΕΚΑΣ και κυριες και επικουρικες συνταξεις.και βγαζει τωρα τα χασισωμενα αληταρια να σχολιαζουν ΤΟ ΣΤΕ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΑΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.ΞΥΛΟ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ.

Να συναχιστουν οι ( μεταρρυθμισεις )...Σοιμπλε ,Μοσκοβισι ,Γιουνκερ κλ

( γεγονός που αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.  ) Χοχοχοχο....! Μόνο στους φόρους δεν ισχύει η αναλογικότητα αλλά η .....προοδευτικότητα!!! Ώστε αρπάζοντας 80% φόρους από τους ( έχοντες) έρχονται στα επίπεδα των μη εχόντων ώστε να ισχύει η αρχή της ισότητας....! Αχαχαχαχουχαχα ! Όλα συνταγματικοτατα για τους κρατικοδίαιτους δικαστές! Ένα φορολογικό φτιαγμένο για ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων με ένα δύο ακίνητα επιπλέον ώστε να μην ξεπερνούν τα 15% φορολογικό συντελεστή ενώ για τους .....έχοντες πάνω από ένα εκατομμύριο περιουσία ολοκαύτωμα στο φορονταχαου !

Τρία πουλάκια κάθονταν....

Η δικαστική απόφαση δεν αφορά στην φορολογία, αλλά στις ασφαλιστικές εισφορές των ελ. επαγγελματιών. Γι αυτές πρέπει να ισχύσει η αρχή της ισότητας και αναλογικότητας και κανένα ιδίο συμφέρον των δικαστικών δεν υποκρύπτεται....

@τρία πουλάκια

1. Όταν το κράτος μου παίρνει λεφτά δια της βίας , είναι φόρος. 2. ΓΙΑΤΙ δεν ισχύει η αρχή της ισότητας για την φορολογία ; ; ; Με ποια λογική ; ; ;

Δεν με νοιάζει πια

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κράτος έχουν οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ , οι άνθρωποι με ΚΟΙΝΑ στοιχεία . Δεν θα πληρώνω συντάξεις Αφγανών και νοσοκομεία Αράβων .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης