Επικουρικές συντάξεις: Προβληματισμός για τις αυξήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ

syntaksiouxoi01-mesa

Ποιες αλλαγές προωθούνται στο ασφαλιστικό μετά την απόφαση-βόμβα – Από πότε θα εφαρμοστούν – Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ και η ανάλυσή τους

Τον Δεκέμβριο και στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος της επικουρικής ασφάλισης που θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους θα περιληφθούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για το ύψος των σημερινών επικουρικών συντάξεων μετά τη χθεσινή απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ήδη προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιες και συνετές» αλλαγές με βάση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας την προχειρότητα και την ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ και η ανάλυσή τους:

1. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των 260.000 επικουρικών συντάξεων για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μικτά, το καλοκαίρι του 2016 γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Όπως επισημαίνουν νομικοί, ουσιαστικά μένουν στον αέρα οι επικουρικές σε ότι αφορά το ύψος τους και τον επανυπολογισμό τους. Το ΣτΕ σημειώνει ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών σε παρελθόντα χρόνο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου εφεξής αλλαγές στις επικουρικές και να εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες. Πάντως η επαναφορά των επικουρικών στα προ περικοπών επίπεδα θα κόστιζε στο ΕΤΕΑΕΠ 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του υπουργείου πιστεύουν ότι η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποητικό με απώτερο στόχο τις αποδόσεις του κεφαλαίου των συσσωρευμένων εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση των επικουρικών, δίνοντας απάντηση στην επισήμανση του ΣτΕ ότι το ύψος των σημερινών επικουρικών είναι χαμηλό. Ωστόσο είναι νωρίς να εκτιμηθεί η αντοχή του ΕΤΕΑΕΠ για αυξήσεις (αν δεν αυξηθούν οι εισφορές) πόσο μάλλον για επαναφορά των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα.

2. Χάνονται οριστικά οι ελπίδες των συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό. Ωστόσο «κλειδωμένη» θεωρείται από τους νομικούς η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Για το διάστημα αυτό λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» ακόμα και για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ. Ένα από τα ζητούμενα είναι αν τα χρήματα θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους ή σε όσους άσκησαν αγωγή που υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. Η επιστροφή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε βάθος χρόνου 6 ετών και σε 72 δόσεις προκειμένου να μην ανατραπεί ο προϋπολογισμός. Μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις εξακολουθούν να διατηρούνται ζωντανές όχι μόνο για το δεκάμηνο αλλά και από το 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 καθώς οι επαναϋπολογισμένες συντάξεις εμφανίστηκαν στο σύστημα την 1/1/2019. «Η απόφαση του ΣτΕ ουδόλως επηρεάζει τις διεκδικήσεις των αναδρομικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

3. Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκια) με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13,3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου».

Η απόφαση πάντως δίνει το έναυσμα για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων. Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς.

4. Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης. Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών.

Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Το δικαστήριο χάραξε «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά την αναδρομικότητα της ισχύος των αποφάσεων, κρίνοντας ότι οι συνέπειες τους πρέπει να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσης τους. Και αυτό γιατί το δημοσιονονομικό κόστος που θα επωμιζόταν σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΦΚΑ θα ήταν αστρονομικό.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ υποστηρίζει ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας». «Εξαιρετικά προβληματική», χαρακτηρίζει η κ. Αχτσιόγλου την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. «Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Για να μαθαίνει ο κόσμος την

αλήθεια. Το σύστημα της επικουρικής σύνταξης που το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματικό είναι το ίδιο με αυτό που είχε κάνει ο Βρούτσης με το 2ο μνημόνιο καμία διαφορά, απλά η Τρόικα το επέβαλε και στον Σύριζα στο τρίτο μνημόνιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την σημερινή κυβέρνηση είναι ότι το ΣτΕ όρισε την επικουρική ασφάλιση ισότιμη με την κύρια σύνταξη και ότι το κράτος θα πρέπει να εγγυάται το ύψος της, οπότε το σύστημα που θέλει να κάνει πάει περίπατο. Γιατί με αυτό που θέλει να κάνει θα δημιουργήσει μή ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων κάτι που επεσήμανε το ΣτΕ. Οπότε αν προχωρήσει σε αυτό που λέει, το νέο σύστημα στο ΣτΕ θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η αιτιολογία θα είναι η ισότητα και το δημόσιο συμφέρον, διότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν με τους φόρους τους αυτά που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση

Τρολ είσαι ή βλάκας?

Ρε κοπρίτη του ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι αυτά που λές? Το δικαστήριο έκρινε απαράδεκτη τη λογική του Τσίπρα να πληρώνουν κάποιοι με υψηλούς μισθούς εισφορές για να παίρνουν διπλάσιες επικουρικές συντάξεις απο αυτούς, όσοι πλήρωσαν τις ελάχιστες εισφορές. Συγγενής μου με 25ετια και το βασικό ημερομίσθιο ΙΚΑ, παίρνει διπλάσια επικουρική απο εμένα που είχα 38 χρόνια ασφάλισης, με τα 20 χρόνια στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ. ΥΓ. Η σοβιετία κατέβασε ρολά κοπρίτες, δεν θα ανοίξουμε εδω τέτοιο μαγαζί.

Αθανάσιος Σ.

Το να σου βγάζει το ΣτΕ το νόμο αντισυνταγματικό και να πανηγυρίζουν από πάνω ο Κατρουγκάλος και η Αχτσιόγλου έ είναι απ'τ'άγραφα.

Μητσοτάκης, ο συνεχιστής του Τσίπρα στο λαϊκισμό

Είδα μια ανάλυση πως επιδοτούνται τα κόκκινα δάνεια, βλέπω τι γίνεται στις ψησταριές απο τους γυφτους οταν πέφτει το κοινωνικό επίδομα, βλέπω κοπρίτες ξάπλα απο το πρωί στις καφετέριες να πίνουν καπουτσίνο στην υγεία του επιδόματος, βλέπω τους λάθρο εισβολείς σπιτωμενους και να ψωνίζουν με κάρτα στα σούπερ μάρκετ. Να που πήγαν Τρολ του Μητσοτάκη οι εισφορές των συντάξεων, να γιατί θα ζούμε μίζερα παρόλο που δουλέψαμε και πληρώσαμε εισφορές.

Μαντζαφλάρας

Λέτε μαλακίες, αν είχατε γυαλόχαρτο στο χέρι θα είχατε κάνει από το πολύ το τάκα τακα το πουλί βελόνα. Γιατί ρε παπάρες με υποχρεώνατε να δίνω 1900 ευρώ τον μήνα για συντάξη και ταμεία για 42 χρόνια αν ήταν να παίρνω στο τέλος τα @@@@@@@@@ μου για τους κοινωνικά... αδύναμους; Για να πληρώνω εγώ τα επιδόματα των τεμπέληδων, των φοροφυγάδων, των κόκκινων δανείων, των όποιων ΡΟΜΑ, λαθραίων και καθε καρυδιάς καρύδι που δεν πλήρωσε ποτέ ΤΙΠΟΤΑ. Αι σιχτίρ με τις μαλακίες σας ρεμάλια του κερατά. Αν ήθελα κουμούνα θα πήγαινα στην Βενεζουέλα ή στην Κούβα να μαζεύω τον καφέ μαζί με τους σύντροφους του ΚΚΕ για να είμαι υπερήφανος. Από την μια ζητάτε από εμένα να παίρνω τα @@@@@@@ μου και από την άλλη απαγορεύετε στον Μητσοτάκη να θεσπίσει την ιδιωτική αρφάλιση για τα παιδιά μου για να συνεχίσουν και αυτά να πληρώνουν την ξάπλα σας.

Ξενοφωντας

Ο Ιστορικος του 22ου αιωνα θα αναφερει οτι ενας απο τους σημαντικοτερους λογους που η Ελλαδα εξαυλωθηκε το 21ο αιωνα ηταν οτι εδινε 47 δις ετησιως για μισθους ΔΥ και συνταξεις (πολλων που βγηκαν στα 50 τους...). Ενισχυοντας δηλαδη μη παραγωγικους πολιτες και την καταναλωση τους. Την ιδια στιγμη εδινε μολις 500 εκατ για στρατιωτικους εξοπλισμους (για να πολεμησει την Τουρκια που εδινε πολλα δις) και τιποτα για παραγωγικους κλαδους της οικονομιας και για τους νεους της που εφευγαν μαζικα στο εξωτερικο. Την ιδια στιγμη που επιδοτουσε την ανετη ζωη χιλιαδων μουσουλμανων μεταναστων. Τετοια εθνικη αυτοχειρια, δεν υπηρξε στην Ιστορια.

DeFacto

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,το ,70% του προϋπολογισμού της χώρα παει για μισθούς δημοσίου και συντάξεις το 25% για τις υπόλοιπες δαπάνες του κράτους και το 5% για την αποπληρωμή του χρέους (δημόσιο χρέος).Αυτα δεν χρειάζεται να γραψω κατι αλλο

51η πολιτεία

Και τώρα ο Πομπέος θα βάλει τη γάτα του να κλαίει που παραβιάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Μαγική λύση δεν υπάρχει.

Σε μια χώρα γέρων, όπως η Ελλάδα, το εθνικό θέμα είναι οι συντάξεις. Μ΄αυτό ασχολούμαστε μέρα-νύχτα. Κι εγώ συνταξιούχος είμαι, αλλά έχω παιδιά, τα βλέπω και αναγνωρίζω ότι το βάρος που κουβαλάνε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε να τους αναλογεί. Και αυτό που βλέπω είναι ότι τον μεγαλύτερο σαματά τον κάνουν αυτοί που παίρνουν και τις υψηλότερες συντάξεις, έχοντας ζήσει μια ζωή στον αφρό, με διασφαλισμένη εργασία, νοικοκυρεμένα ωράρια και σύνταξη με μεγάλη συμμετοχή κρατικής επιδότησης.

Νίκος Α

Συμφωνώ απόλυτα...αλλα για την "αναλογικότητα" των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των υψηλοσυνταξιουχων του δημοσίου, το ΣτΕ φυσικά θα κάνει τα στραβά μάτια

συνταξιούχε

η μεταφορά εισοδήματος είναι αμφίδρομη, εσύ στην ηλικία που είσαι δεν κάνεις αποταμιεύσεις, ξοδεύεις την σύνταξη σε προϊόντα και υπηρεσίες, και έτσι δημιουργείς θέσεις εργασίας για να παραχθούν αυτά τα προίόντα (άλλο που εμείς τα κάνουμε όλα εισαγωγή), απλά το κεφάλαιο προτιμά να μην επενδύει τα κέρδη στην παραγωγή, αλλά να τα κάνει off shore στο εξωτερικό και να ψάχνει εύκολες αποδόσεις στα χρηματιστήρια

dimhtrhs

sostos

loucas

<<Αντίστροφη προοδευτικότητα >> ........είπε το γίδι.!!!! δηλαδή για όποιον δεν κατάλαβε, <<λίγα έβαλες,πολλά θα πάρεις.....πολλά έβαλες λίγα θα πάρεις>>..!!!! Τελικά αυτοί οι σταλινοσυριζαίοι είναι τελείως βλαμένοι και παρανοϊκοί..!!!!

Σωστό και λογικό

Ο γέρος δεν μπορεί να ζήσει με λιγότερα από 1200 ευρώ , αλλά ο νέος πρέπει να κάνει οικογένεια με 300 ευρώ . Λογικό μου φαίνεται να μακροημερεύσει ένα τέτοιο έθνος , καθόλου μα καθόλου δεν θα σβήσει από τον χάρτη .

sdf

Η πλειοψηφια των Ελληνων πάντα κοιτουσε το συμφερον της. Δε μπορουν να δουν περα απο τη μυτη τους. Φυσικα και θα σβησει απο το χαρτη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης