el_venizelos_art

To ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Επιστροφή μέσα σε 2 χρόνια σε επενδυτική βαθμίδα - «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών - Η Lazard σύμβουλος για τη διαχείριση του χρέους

Την άμεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» δρομολόγησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στη συνεδρίασή του στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ο διορισμός της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard ως συμβούλου για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη διετία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ από τις 28 Ιουνίου, με βάση τη σχετική μεταμνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν «αγκάθια» για την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό πρόβλημα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας μετά την πώληση του 30%. Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος, η εταιρία που θα αποκτούσε το 30% θα διέθετε λιγότερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου σε σύγκριση με το Δημόσιο (2 έναντι 3).

Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης» (waiver agreement), ορίζεται ότι το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, πλέον θα δοθεί εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη διαδικασία με τους συμβούλους που είχαν επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ από τον Ιούνιο. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων.

Ως σίγουροι υποψήφιοι στον διαγωνισμό θεωρούνται η AviAlliance, που ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP (ελέγχει 40% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελευθέριος Βενιζέλος»), και ο όμιλος Κοπελούζου (κατέχει 5% στο αεροδρόμιο).

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά μόνο έμμεση: 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και 25% μέσω του Υπερταμείου.

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνον ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και πρόσθεσε: «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».


Η Lazard σύμβουλος για χρέος - επενδυτική βαθμίδα

Το ΚΥΣΟΙΠ έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τη θετική σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να αναλάβει η Lazard ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου διαχείρισης και αναδιάρθρωσης χρέους και επαναφοράς του χρέους σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη διετία.

Η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του Δημοσίου με τον επενδυτικό οίκο Rothschild είχε κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Ανάλογο θα είναι το ύψος και της νέας σύμβασης, η οποία όμως θα είναι πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «θα περιλαμβάνει πιο πιεστικούς όρους για την εταιρία συμβούλων, ώστε να βγούμε ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα».

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται bonus για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και ανώτατο όριο αμοιβής. Η σύμβαση με τη Lazard θα λήγει όταν η χώρα μας αναβαθμιστεί κατά τρεις βαθμίδες και φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα. «Στόχος μας είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


Επαφές στο Eurogroup

Τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Παράλληλα, θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ταχύτερη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Πρόκειται για περίπου 2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%. Με την πρόωρη εξόφλησή τους το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα πέσει κάτω από το 3%. Θα ακολουθήσει η αποστολή σχετικού έγγραφου αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον προκάτοχό του, EFSF.

Στο περιθώριο του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Το αφεντικό τρελάθηκε

Ξεπουλάμε λόγω πτώχευσης. Προλάβετε!

Μ59

Προς κάθε οικονομολόγο του post....... Μαγαζί που πουλάει και έχει κέρδη ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΥΛΑΣ!!!! Τελεία και παύλα._

Λιμενικός

Προτείνετε δηλαδή να δανειστούμε και αλλά δις ή να πουλήσουμε ντουβάρια; Αποφασίστε τι θέλετε! Η χώρα δε παράγει τίποτα ή δανειζόμαστε ή πουλάμε

Ξεπούλημα

Δεξιά κυβέρνηση είναι, ξεπουλάει τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους καρχαρίες αντί να εξασφαλίσει για τον λαό φθηνές ή και δωρεάν μετακινήσεις! Όσο για τους εργαζόμενους θα δουλεύουν σε μεσαιωνικές συνθήκες γαλέρας!

....

Tην ίδια παπατζα τοσα χρονια ρε πστ μου,ξαναρχισε μετα απο 4,5 χρονια.Ηθελα να ξερα δεν κουραζεστε ποτε?Να βαλουμε εσενα να το πουλησεις ακριβοτερα

Απάντηση σε Ξεπούλημα πριν 6 λεπτά

Περιμένω την πρώτη πραγματικά δίκαιη Κυβέρνηση η οποία θα μαζεύει αναλογικά τους φόρους από τους εργαζομενους. Θα πρέπει όμως να υποχρεώσει όλους τους αργόσχολους σε παροχή υπηρεσιών. Αλλιώς να τους αφήσει χωρίς επιδόματα. Αυτό υποθέτω κάνανε όταν υπήρχε το Κομμουνιστικό καθεστώς. ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΥΠΉΡΧΑΝ ΑΡΓΌΣΧΟΛΟΙ ΕΠΙ ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΗΝ USSR.

Αχαχούχας

Τα ίδια έλεγε το Αλ6ς και για τον ΟΣΕ. Ήταν ξεπούλημα όταν οι Σαμαροβενιζελοι ήθελαν να τον πουλήσουν 150 εκ. Μετά το Αλ6ς τον έδωσε για 40 εκ αλλά δεν ήταν ξεπούλημα αυτό......Χαχαχαχα

Ρεαλιστής

Το πρόβλημα είναι ότι ο κάθε ελληναρας χωρίς να ξέρει την τύφλα του από μπίζνες εχει λόγο και βαφτίζει ξεπούλημα την όποια πωπληση σε ιδιώτες. Γιατί ξεπούλημα; Σας φαίνεται χαμηλή η τιμή; Με τί κριτήρια και ποιά έρευνα το διαπιστώσατε αυτό;

Νικος

Με κανενα προφανως.Ο καθενας με τον φραπε ανα χειρας οτι λαλακια σκεφτει την αμολαει

...

Η συλλογιστική σου είναι λανθασμένη. Αυτοί που αποφασίζουν να πουλήσουν κρατική περιουσία θα πρέπει να μας αποδείξουν ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον μας. Το βάρος της απόδειξης ανήκει σε αυτούς, όχι σε εμάς. Εξ'άλλου, αυτοί είναι υπόλογοι στο λαό, όχι το αντίθετο. Περιμένουμε λοιπόν τα στοιχεία που δείχνουν πόσο πολύ μας συμφέρουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Κωστας

Καλα εκανε ο Τσιπρας και καλα κανει ο Μητσοτακης που θα πραγματοποιησει την πωληση.Μια χαρα ιδιωτικοποιηση ειναι.Αυτοι που σκουζουν ειναι ειτε ΔΥ ειτε ταλαιπωροι που νομιζουν οτι μεγαλωνει το μποι τους επειδη ενα ποσοστο του αεροδρομιου θα ανηκει στο δημοσιο

@

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΝΑΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΘΥΜΙΖΩ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΤΕ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ 25 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΓΑΠ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΓΑΠ ΜΕ 8 ΕΥΡΩ. ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ.

Λονδρέζος

Ξεπουλήστε ότι έχετε για να πληρώσετε τα εφάπαξ των ΔΕΗτζήδων και τις εθελούσιες των Τραπεζικων. Στο μεταξύ όλοι εμείς οι επιστήμονες φύγαμε και μείνατε οι γέροι, οι Αφγανοπακιστανοι και οι δημόσιοι.

Αρης

Γίδια καταλάβατε τι ψηφίσατε;

Μαριος

Ναι. Καταλάβαμε. Ψηφίσαμε επιτέλους κυβέρνηση που λειτουργεί σαν μια μοντέρνα σύγχρονη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση εποχής Αλβανίας Χότζα.

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

Γίδι και βοσκός είσαι εσύ βλάκα

Νικος

Εσυ καταλαβες τι ψηφισες?

Κ.Σταυρόπουλος

φιλε, με ομαδα νομικων θα κινηθουμε κατα του ξεπουληματος δημοσιας περιουσιας και της οικογενειας μιτζοτακη για αυτο το ξεπουλημα Να επανορθωσουν αυτοι για το Δημοσιο

ΣΥΡΙΖΑ

Ξεπούλησε, Ελ. Βενιζέλος με σύμβαση σκάνδαλο, λιμάνι Πειραιά, λιμάνι Θεσσαλονίκης, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πραγματικά για ένα ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ!!!

Για να δούμε τι έκαναν και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση για την πώληση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για 20 χρόνια. - Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 με τις δύο πλευρές να καταλήγουν ότι για τα 20 επιπλέον χρόνια της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, ώς το 2046, οι επενδυτές, ένα καναδικό fund και ορισμένοι μικρομέτοχοι, θα έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 484 εκατ. ευρώ! - Η συμφωνία στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG COMP) για έγκριση. Η DG COMP θεώρησε το τίμημα πολύ χαμηλό και, τελικά, τον Ιούνιο του 2018 ο υποψήφιος αγοραστής συναίνεσε να καταβάλει υπερδιπλάσιο τίμημα 1,1 δισ.€ (+127%). - Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή τη νέα προσφορά 1,1 δισ. για την επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος!!!! Η απόκλιση είναι τόσο μεγάλη, που καθιστά πολύ προβληματική την αρχική συμφωνία. Το τίμημα ήταν εξόφθαλμα χαμηλό. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος αγοραστής, λίγους μήνες αργότερα, συμφώνησε να καταβάλει υπερδιπλάσιο ποσό.

@

Θα ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ 1,1 ΔΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ 600 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΟΔΗΜΟΣΙΟ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑ 55% ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ. ΤΟΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥΞΕΠΟΥΛΑΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΟ30% ΠΟΥΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ 330 ΕΚ. ; ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΜΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ 30% ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 60 ΕΚ.ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΚΑΤ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 200ΕΚ.ΤΟ 2019. ΑΡΑ ΧΩΡΙΣΑΥΞΗΣΗ ΕΠ.ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,2 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 20ΕΤΙΑ.

Cris

Σκέφτεσαι ποιοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και πόσο θα τσεπώνανε από το μέρος της διαφοράς των 600 εκατ. της πώλησης; Έπρεπε η ΕΕ να τους πεί "τι κάνετε ρε λαλάκες και πουλάτε 400 μύρια κάτι που κάνει 1 δισ" για να ξυπνήσουν οι τιτανοτεράστιοι. Έτσι κατάλαβαν ότι υπάρχει και ποινικό αδίκημα. Μετά από αυτά διαβάζεις και τα σχόλια κάποιων γκασμάδων που πιστεύουν ότι 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αγόραζε και δεν ξεπουλούσε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης