Το κρυφό κονδύλι του προϋπολογισμού αποκαλύπτει τα «παιχνίδια» της κυβέρνησης με το δώρο Πάσχα

petro-tsak

Παρά τις διαψεύσεις Τσακαλώτου για τις δηλώσεις Πετρόπουλου, η κυβέρνηση αυξάνει το «μαξιλαράκι» για παροχές και εκλογές

Την αγωνία της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει διέξοδο προς τις κάλπες με παροχές τον Μάιο, αποκάλυψαν οι δηλώσεις Πετρόπουλου. Παρά την απόπειρα ανασκευής των δηλώσεών του, ο αρμόδιος υφυπουργός για τις συντάξεις δήλωσε πως «υπάρχει πράγματι η δυνατότητα, υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να τα δώσουμε» σαν έκτακτο επίδομα το Πάσχα. Πριν καλά-καλά φανεί η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού (τα στοιχεία α΄διμήνου ανακοινώθηκαν εχθές) στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σχέδια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων, χωρίς να αποκαλύπτουν όμως το πραγματικό κόστος τους που ξεπερνά και τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα που στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σκέψεις για περιθώρια εκτάκτων παροχών όμως, δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό εδώ και χρόνια για άλλες «τρέχουσες» δαπάνες μισθοδοσίας υπαλλήλων (πχ νυχτερινή αποζημίωση στους ένστολους που έχει θεσμοθετηθεί από το 2017) ή πληρωμή τελεσίδικων αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων για αναδρομικά συντάξεων ( αποφ. ΣτΕ 2287-2290 από Ιούνιο του 2015), που αποτιμώνται σε (αγνώστου ύψους) δισεκατομμύρια ευρώ.

Βιάζονται να μοιράσουν

Ωστόσο, και αν υπάρχουν όντως τα λεφτά αυτά, πού κρύβονται ή πώς θα δοθούν τον Απρίλιο, χωρίς να φανεί σαν προεκλογική λαθροχειρία της κυβέρνησης;

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε για «έκτακτο επίδομα Πάσχα» και, άρα, όχι για μόνιμη επαναφορά των δώρων. Έκανε "bypass" έτσι στην δήλωση Τσακαλώτου προ ημερών προς την ΑΔΕΔΥ, ότι τυχόν επαναφορά των δώρων θα απαιτούσε «δομικές αλλαγές», δηλαδή περικοπές και πάλι σε μισθούς και συντάξεις.

Στο μυαλό του ο κύριος Πετρόπουλος είχε ασφαλώς τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για να δοθούν από 200 ευρώ σαν δώρο Πάσχα. Αλλά μαζί με αυτούς, θα χρειαστούν και άλλα 150 εκατομμύρια να λάβουν δώρο (από 250 ευρώ) και άλλοι 600.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Αν όμως μιλούσε από τώρα ανοικτά για την επαναφορά των δώρων, τα 650 εκατομμύρια ευρώ θα εντοξεύονταν αυτομάτως στα 2,6 δισ. ευρώ -επαναλαμβανόμενο πρόσθετο κόστος δαπανών κάθε χρόνο.

Το "deal της χρονιάς" με την Κομισιόν

Ο «μαγικός αριθμός» όμως των 650 εκατομμυρίων ευρώ, αντανακλάται σε έναν αδιευκρίνιστο «μυστικό» κωδικό του Προϋπολογισμού, που λέγεται «πιστώσεις υπό κατανομή». Πρόκειται για «αγνώστου ταυτότητος» πακέτο, το οποίο η Κομισιόν είχε συμφωνήσει να τα φυλάξει η κυβέρνηση για το 2019, προκειμένου να πληρώσει αναδρομικά που τυχόν δεν προλάβαινε να τα καλύψει μέσα στον Δεκέμβριο του 2018. Στην κατηγορία αυτή έχει προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, για την περίπτωση κατά την οποία δεν ολοκληρωθούν εντός του 2018 οι διαδικασίες εξόφλησης των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων (άρθ. 10 - 15 του ν. 4575/2018).

Στα στοιχεία εκτέλεσης α΄διμήνου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία ανακοινώθηκαν εχθές, αναφέρεται «ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ». Με άλλα λόγια, έχουν περισσέψει τα 2/3 ή 658 εκατομμύρια ευρώ από όσα ζήτησε η κυβέρνηση, στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά αυτά; Η κυβέρνηση δεν έχει την άδεια να τα χρησιμοποιήσει. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί στην Κομισιόν ότι δεν θα τα αγγίξει καν, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και αυτό επειδή, αν το διαπράξει, ανατρέπεται το σχέδιο Προϋπολογισμού που τον Οκτώβριο προενέκρινε για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε η Ελλάδα μπαίνει αυτομάτως ξανά στο μικροσκόπιο των θεσμών και των αγορών, γιατί το ποσόν αυτό θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,3% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει «μηδέν υπερπλεόνασμα» για το 2019. Δηλαδή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή όσο ακριβώς έχει δεσμευθεί να επιτύχει η χώρα και όχι παραπάνω. Αν απειληθεί ο στόχος αυτός μεσούσης της χρονιάς, θα ζητήσει νέα μέτρα ξανά, τα οποία θα καλύψουν την υστέρηση και θα αφορούν στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων, όπως αποκάλυψε στην ΑΔΕΔΥ και ο κύριος Τσακαλώτος ότι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση.

Και ενώ τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν με την υποσχετική ότι θα μείνουν ανέπαφα, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι το «μαξιλάρι» για πιστώσεις υπό κατανομή αυξάνεται κιόλας αντί να μειώνεται, στα 1,183 δισ. ευρώ τον μήνα Φεβρουάριο, έναντι 1,117 δισ. τον Ιανουάριο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 66 εκατομμύρια ευρώ, παρότι τον Φεβρουάριο διαπιστωθηκε υπέρβαση στις δαπάνες για Κοινωνικές Παροχές κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, που αντλήθηκαν από τις «υπό κατανομή» αδιευκρίνιστες πιστώσεις. Αν και το «μυστήριο» παραμένει άλυτο ακόμα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δείχνει πως η κυβέρνηση σωρεύει ένα απόθεμα για παροχές, πριν καν μοιράσει επιδόματα ενοικίου ή στέγασης και κάνει πράξη νέες προσλήψεις (σε θέσεις ειδικής αγωγής κλπ) ή όσα άλλα έχει προαναγγείλει στο διάστημα προς τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μπανανισταν

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο αρχιερέας της διαπλοκής Αντρέας.Δωσε, μοίρασε, διόρισε,υποσχεσου.Να καουνε τα κάρβουνα και να πεθάνει ο χάρος αρκεί να πάρει τις εκλογές ο Συριζας.

Τζακ

Τίποτα δε βλέπω να δίνουν Το παιχνίδι γνωρίζουν κι οι ίδιοι ότι το έχουν χαμένο έτσι κι αλλιώς τελειώνουν σε λίγο

Φοροφυγάς ιδιωτικού τομέα

Λάθος για εμάς δουλεύουν που δεν κόβουμε αποδείξεις...

Οποιος εχει την ψευδαισθηση

οτι αυτα τα ζωντανά που μας κυβερνουν ακομα εχουν ιχνος τιμης, ειναι βαθιά νυχτωμενος. Καμια σκατοδουλεια θα σκαρφιστηκαν και νομιζουν οτι αυτοι που μας δανεισαν τα δις του αιωνα ειναι βλακες. Εξ ιδιων κρινουν τα αλλότρια.

ΣΥνεχιζε να ΡΙχνεις ΖΑρια

Όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές και το αναπόφευκτο τέλος τους θα αρχίσουν να μοιράζουν άβερτα σανό στους χαζούς και στις χαζες μπας κ τούς κάνουν να τους ξαναψηφίσουν,θα αρχίσουν να υπόσχονται δώρα Πάσχα, χάρισμα χρεων, επιδόματα, διορισμούς στα δημόσια τεμπελχανεια κ πολλα αλλά γνώστα του χώρου της αριστεράς

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ολοι για εμας δουλευουν....

Όμηρος

Κι άλλο χαστούκι για τους συριζαίους αποτελεί η έκρηξη στη Στοκχόλμη. Βλέπεις οι συριζαίοι είναι φιλαράκια του δουλεμπορα του Σόρος που κουβαλάει εκατομμύρια μουσουλμάνους στην Ευρώπη !!

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ ,ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ... ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Λογιστής

Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας, είναι το ρουσφέτι, ο λαϊκισμός, και η προπαγάνδα !! Και η εξαγορά ψήφων , με λεφτά των υπερφορολογημένων μικρομεσαίων φυσικά !!!

Αστραπόγιαννος

Όποιος καταστρέφει την Ελληνική οικονομία με στόχο να εξαγοράσει ψήφους πρέπει να δικάζεται και να καταδικάζεται για εσχάτη προδοσία τέλος τέλος τέλος τέλος !!!

Συμφωνώ

Αρα θα πρέπει η Δικαιοσυνη να ξεκινήσει τα Δικαστήρια από την δεκαετία του "80! Κάποια στιγμή θα φτάσει και στο 2015..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης