Κέρδη για το πετρέλαιο, απώλειες για τον χρυσό

oil_pla_tue

Στα 59,88 δολάρια το βαρέλι - Στα 1.315 δολάρια η ουγγιά

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα Τρίτη το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω των περικοπών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, καθώς και λόγω των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 1,04% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,91 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +1,8% στα 59,88 δολ. ανά βαρέλι.

Οι περικοπές στην παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής τις τιμές του πετρελαίου για το 2019, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν μειώση την παγκόσμια προσφορά κατά τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν υψηλότερα εάν δεν υπήρχαν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση πετρελαίου.

«Οι κίνδυνοι μίας ύφεσης έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen, εν μέσω πτώσης της μεταποιητικής παραγωγής σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε κατά -1% το τελευταίο τρίμηνο, και οι ενδείξεις υποδεικνύουν οριακή στασιμότητα αυτό το τρίμηνπ», αναφέρει σε σημείωμά της η JPMorgan, προσθέτοντας ότι «εκτός της Κίνας, η βιομηχανία της Ασίας κατέγραφε ήδη συρρίκνωση κατά το νέο έτος».

Στα 1.315 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε σήμερα (26/3/2019) ο χρυσός, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά ενός μήνα που «άγγιξε» χθες, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.

Οι ανησυχίες είχαν επιδεινωθεί μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προάγγελο ύφεσης.

Η αμερικανική αγορά ομολόγων καταγράφει σήμερα σταθεροποιητικές τάσεις, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει μικρή άνοδο 1 μονάδας βάσης στο 2,43%, ενώ χθες είχε κατέλθει στο 2,388% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,6% ή 7,60 δολ., στα 1.315 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,1% στις 96,7 μονάδες, ενώ το ευρώ σημείωνε πτώση 0,2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,128 δολ.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atm_trapezes

Τράπεζες - Χρεώσεις: Τι αλλάζει - Διαβάστε όλες τις νέες χρεώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του Οκτώβρη -  Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN; - Επανέρχεται η συνδρομή για τις πιστωτικές κάρτες

27
imf-151019-arthro

Το Ταμείο προβλέπει χαμηλές πτήσεις στον πληθωρισμό, στο 0,6% φέτος, μείωση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και περαιτέρω μείωση της ανεργίας - Στο 2,2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020

2