Τράπεζα της Αγγλίας: Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για άτακτο Brexit

20264976

Η Τράπεζα της Αγγλίας υποστηρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει επιπτώσεις και στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα – Ανακοίνωσε την έναρξη χορήγησης δανείων σε ευρώ προς τις βρετανικές τράπεζες 

Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να υποβληθεί σε δεινή δοκιμασία στην περίπτωση μιας εξόδου του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της χορήγησης δανείων σε ευρώ προς τις βρετανικές τράπεζες.

«Αν και (οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι ενός χαοτικού Brexit) θα επηρέαζαν πρώτα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να αναμένουμε ότι θα έχουν μια επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με έναν τρόπο που δεν μπορεί εξ ολοκλήρου να προβλεφθεί και να αντισταθμιστεί», εκτίμησε ο θεσμός σε μια περίληψη για την τελευταία σύνοδο της επιτροπής χρηματοπιστωτικής πολιτικής της τράπεζας.

Τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τους σε Ευρωπαίους πελάτες», κάτι που μπορεί να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές διαταράξεις «απουσία νέων ενεργειών εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΕ», προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναφερόμενη στην υπόθεση ενός απότομου και χωρίς μετάβαση Brexit στις 29 Μαρτίου.

Ο θεσμός επέμεινε ωστόσο για άλλη μια φορά ότι το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, «προετοιμασμένο για ένα μεγάλο εύρος κινδύνων, περιλαμβανομένου και ενός άτακτου Brexit».

Επιπλέον, οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα σε ευρώ, και πλέον όχι μόνο σε λίρες ή σε δολάρια, τη στιγμή του Brexit, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, ανακοίνωσε η BoE.

Αυτές οι αγοραπωλησίες θα λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την περασμένη εβδομάδα, η BoE είχε ανακοινώσει την αύξηση της συχνότητας [χορήγησης] δανείων σε στερλίνες, την ώρα που οι όροι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ενώ απομένει διάστημα μικρότερο του ενός μήνα για τη λήξη της προθεσμίας.

Από την τελευταία σύνοδο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον Νοέμβριο, έχει καταγραφεί πρόοδος από ευρωπαϊκής πλευράς, υπογράμμισε ωστόσο η BoE.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε σε τρία βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο για δώδεκα μήνες στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν σημαίνει σταθερότητα των αγορών», προειδοποίησε ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προέβλεψε αυξημένη αστάθεια των τιμών των στοιχείων ενεργητικού και της πορείας του βρετανικού νομίσματος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο «μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία» σε περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτει η BoE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers