LIVE

Κορωνοϊός

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα!

crisis_main01

Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό) - Οι φόροι ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017

Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ αύξησαν τους φόρους στα χρόνια της κρίσης. Καμία όμως όσο η Ελλάδα! Και όταν οι περισσότερες χώρες συγκρατούσαν όμως ή μείωναν τους φόρους, από το 2015 και μετά η Ελλάδα τους αύξανε ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με την Έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων (άσπρος ρόμβος) στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό). Οι φόροι όμως ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017 (μπλε μπάρα) καθώς η Ελλάδα ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.
pinakas01

Άνοδο των φόρων βίωσαν σχεδόν όλες οι χώρες τις Ευρώπης το 2010-2014. Μετά όμως ισορρόπησαν ή και μείωσαν τους φόρους. Το αντίθετο συνέβη στην Ελλάδα, που συνέχισε να τους αυξάνει.

Τι δείχνει ο Πίνακας με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ:
pinakas02


  • Το 1965 η Ελλάδα ήταν μία από τις 3 χώρες με την μικρότερη φορολογική επιβάρυνση (17,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 24,9%)
  • Το 1995 η Ελλάδα ήταν και πάλι κάτω από τον μέσο όρο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ (25,2% έναντι 31,9%)
  • Το 2000 κινείτο στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (31,2% του ΑΕΠ έναντι μ.ο. 31,9%). Το ίδιο και το 2007 (32% έναντι 32,3%).
  • Το «μαύρο» 2010, στο ξέσπασμα της κρίσης ήταν ακριβώς στον μέσο όρο (32% έναντι μ.ό. 32,3%)
  • Το 2012 (Α’ Μνημόνιο), η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στο 35,5% (+3,5 μονάδες σε σχέση με το 2010). Είναι πλέον πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει ανέβει και αυτός όμως στο 33,1% (+0,9 μονάδες). Η «ψαλίδα» με τον ΟΟΣΑ έχει ανοίξει στις 2,4 μονάδες. Ωστόσο οι φόροι τότε αυξάνονται αλματωδώς σε όλη την Ευρώπη: Γερμανία + 1,4 μονάδες, Ιταλία +2 μονάδες, Ισπανία +0,9 μονάδες, Πορτογαλία +1,4 μονάδες, Γαλλία +2,3 μονάδες.
  • Το 2014 έχουμε Β’ Μνημόνιο και στην Ελλάδα η αύξηση των φόρων έχει σταματήσει ή αυξήθηκε ελάχιστα (35,7% του ΑΕΠ ή +0,2 μονάδες), ενώ διεθνώς ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο: 33,5% ή +0,5 μονάδες στον ΟΟΣΑ, στη Γερμανία +0,3 μονάδες, στην Πορτογαλία + 2,5 μονάδες, στη Γαλλία + 1 μονάδα (ενώ η Ιταλία έχει μείωση 0,4 μονάδες). Πρακτικά η «ψαλίδα» με τις χώρες του ΟΟΣΑ έχει αρχίσει να κλείσει στις 2,2 μονάδες (έναντι 2,4 το 2012) πιο πάνω η Ελλάδα.
  • Το 2017, οι φόροι στην Ελλάδα έχουν πάρει ξανά φωτιά και ανεβαίνουν πια στο 39,4% του ΑΕΠ (+2,8 μονάδες σε 3 χρόνια) ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει και αυτός σε 34,2% (ή +0,6 μονάδες από το 2014). Η «ψαλίδα» όμως μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών έχει πλέον ανοίξει στις 5,2 μονάδες, δηλαδή 3 μονάδες περισσότερες από το 2014. Στην Ιταλία όμως υπάρχει περαιτέρω μείωση 1,1 μονάδες, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι φόροι ανεβαίνουν οριακά: στη Γερμανία 0,8 μονάδες, στη Γαλλία 0,9 μονάδες, στην Ισπανία μόλις 0,1 μονάδες και στην Πορτογαλία 0,4%


Την πληρώσανε οι πιο φτωχοί

Ειδικά το 2017, οι θεωρούμενοι ως πιο «άδικοι» έμμεσοι φόροι (επειδή πιέζουν ιδιαίτερα το εισόδημα των πιο πτωχών που έχουν ανελαστικές βιωτικές δαπάνες και καταναλώνουν όλα όσα έχουν) αυξήθηκαν υπέρμετρα εις βάρος των άμεσων φόρων. Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Στον αντίποδα, σε χώρες όπως η Γερμανία οι έμμεσοι φόροι αποτελούσαν το 26,2% εσόδων, στην Ισπανία το 29,1%, στη Γαλλία το 24,4% εσόδων και μόνον η Πορτογαλία από τις χώρες της Ευρωζώνης ξεπέρασε την Ελλάδα, καθώς οι έμμεσοι φόροι έφταναν στο 39,8% του συνόλου των εσόδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Ψυχεπέμβαση

Φίλε Έλλην ο Γκόλτζ για σένα είναι ότι πρέπει.. Κλείσε ραντεβού για ψυχεπέμβαση.

Ήρωες

Στο πληκτρολόγιο όλοι εδώ είστε ήρωες.. Αντί να κατέβουμε στους δρόμους όλοι μας, είτε όσοι ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είτε όσοι ανήκουν στον δημόσιο τομέα, ακόμη βλέπω την διχόνοια ανάμεσα στους απλούς καθημερινούς αγωνιζόμενους ανθρώπους.. Δηλαδή αν ο διπλανός σου παίρνει 100 ευρώ παραπάνω εσείς εύχεστε να πεθάνει;; Αντί να φορέσουμε και εμείς κίτρινα γιλέκα και να βγούμε στους δρόμους ακόμη κοιτάμε να δούμε ποιος παίρνει παραπάνω λεφτά..ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Έλλην

Να βγω στο δρόμο για να φάει ο δημόσιος υπάλληλος; Ψάχνεις για κορόιδα; Εκεί να σας ξεσκίσουν οι μετανάστες

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΗΠΑ) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ______________ ΑΛΛΙΩΣ : ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ____ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ _____

Λούλης

Ε και; Εγώ σε λίγο θα πάω έξω να απολαύσω τον απογευματινό μου φρέντο. Θα είναι κι άλλοι στην καφετέρια. Όλοι μαζί, θα έχουμε μια φαγούρα.

Δημήτρης

Η ρίζα του κακού είναι η γυναίκα. Ακολουθεί πιστά η νεοελληνιδα την προγιαγιά της ΕΎΑ. Όπου βλέπει " μήλο" πέφτει με τα μούτρα να το κατασπαράξει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Σύντομα θα φορέσει ΜΠΟΥΡΚΑ!

Κώστας

Η Γαλλία δείχνει το δρόμο και μεις αυνανιζόμαστε. Ουστ.

Λονδρεζος

Τα πουλησαμε ολα στην Ελλαδα και φυγαμε ολοι μαζι. Καθιστε τωρα εσεις, τα παιδια σας και τα εγγονια σας να πληρωνετε το χρεος των 360δις. Δουλοι μια ζωη, αυτο θελετε αυτο ψηφιζετε πολιτικους που δεν κολλησαν ενσημα ποτε. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ και ατου τα λερ. Δουλοι μεχρι το 2060 με Αλεκσηδες, Κουληδες και Φωφη

Λούλης

Γιατί, η Βρετανία δεν έχει εξωτερικό χρέος; Ποιος το πληρώνει αυτό; Μάλλον εσύ. Και γιατί ασχολείσαι με εμάς αφού υποτίθεται ότι έφυγες και ησύχασες;

dim

Πραγματικά θέλω να δω πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτός ο στυγνός οικονομικός πόλεμος, η εξαθλίωση και η ταπείνωση και με τι στόχο ... πόσο ακόμα θα ασελγούν οι εμμονικοί ξένοι πάνω από το πτώμα μας. Λύση υπήρχε και υπάρχει, σίγουρα όμως όχι με την υπερφορολόγηση. Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι αντί να τα μαζέψουν από εκεί που πρέπει, ταλαιπωρούν εντελώς άδικα τον "άσπρο" φορολογούμενο, τον συνταξιούχο, τον συνετό και επιβραβεύουν και ενθαρρύνουν τον φοροφυγά. Για τα μεγάλα ψάρια ούτε λόγος...και αυτή η λογική δυστυχώς έχει παγιωθεί και σιγοντάρεται από όλον τον πολιτικό κόσμο.

Συριζοπουλο

Κερδαμε συντροφοι! Μονο με υψηλη φορολογια θα χτισουμε κοινωνικο κρατος για ολους, ευγε Τσιπρα!

Λούλης

Επειδή εδώ και δεκαετίες όλοι δήλωναν το αφορολόγητο, έφτασε η χώρα στο σημερινό χάλι και, όχι λόγω της υψηλής φορολογίας! Για να ξέρουμε τι λέμε. Σου το λέει κάποιος που ψηφίζει Κυριάκο Μητσοτάκη.

SIAP4

Η ανάπτυξη του Τσιπροπινόκιο...

o allos

μέχρι την φορολόγηση 100% του εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π έχουμε δρόμο ακόμα. 'Άλλωστε έως το 2060 τι άλλο να κάνουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης