Süddeutsche Zeitung: Γερμανία και Γαλλία παρουσιάζουν σήμερα την πρόταση για κοινό φόρο σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές

ταχ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σχεδιάζουν να συζητήσουν το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ στο περιθώριο του συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα το περίγραμμα της πρότασής τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ της Κυριακής.

Βάσει της κοινής γαλλογερμανικής πρότασης, τα έσοδα από τον νέο φόρο θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του νέου κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του μέτρου θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από αυτόν ως μέρος της συμβολής τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, διευκρίνισε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σχεδιάζουν να συζητήσουν το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ στο περιθώριο του συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με βάση έγγραφο για την κοινή θέση, τα τέλη στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που προτείνεται να εφαρμοστούν θα αποτελέσουν ένα «σημαντικό στοιχείο» στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι η πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία-πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων της κοινότητας από το 2021 ως το 2027, με την ψηφοφορία για το θέμα να προβλέπεται να διεξαχθεί το 2020.

Η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που τελεί ήδη σε ισχύ στη Γαλλία, με βάση το οποίο όλες οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φορολογούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ζιντόιτσε.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ιδέας όλα τα έσοδα από τον νέο φόρο να διατίθενται στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε επίσης να διατίθεται στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι Λεμέρ και Σολτς θέλουν να συζητήσουν την πρόταση αυτή με το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, ενώ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των εσόδων σε όσες χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιους φόρους (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα).

Η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν εξάλλου ένα σχέδιο με βάση το οποίο υπολογίζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις χώρες που δεν θα έχουν μεγάλα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, διότι απλούστατα δεν εδρεύουν σε αυτές εταιρείες τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

George

Τάδε έφη ο γαλλογερμανικός άξονας. Αυτά όμως προϋποθέτουν κοινή φορολογική πολιτική και κοινούς συντελεστές σε όλα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

15
crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

8
o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ

5