ESM: Η έξοδος από τα μνημόνια καταδεικνύει το σθένος του ελληνικού λαού

ESM: Η έξοδος από τα μνημόνια καταδεικνύει το σθένος του ελληνικού λαού

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια αποτελεί μεγάλη επιτυχία για μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κάλιν Άνεφ Γιάνζε

ems
Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα υπογραμμίζει το σθένος του ελληνικού λαού, κάτι που στο εξωτερικό συχνά το ξεχνάμε, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κάλιν Άνεφ Γιάνζε, ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι το γεγονός ότι η χώρα κατόρθωσε να εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια αποτελεί «μεγάλη επιτυχία» για τον ΕΜΣ.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια αποτελεί μεγάλη επιτυχία για μας. Αυτό υπογραμμίζει επίσης το σθένος του ελληνικού λαού, στοιχείο το οποίο συχνά στο εξωτερικό το ξεχνάμε. Και ασφαλώς αποτελεί επιτυχία για την Ευρωζώνη το γεγονός ότι ξεπεράσαμε αυτή την κρίση», δηλώνει ο κ. Γιάνζε στην γερμανική εφημερίδα «Boersen - Zeitung». Πριν από αυτή την κρίση, υπενθυμίζει, δεν υπήρχε μηχανισμός για να βοηθήσει τα κράτη που χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές. «Ο ΕΜΣ και ο EFSF βοήθησαν πέντε χώρες, οι οποίες όλες στέκονται σήμερα και πάλι στα δικά τους πόδια. Τέσσερις χώρες αποτελούν σαφείς περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας και η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτό το κλαμπ εφόσον συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται», συνεχίζει, τονίζοντας ότι «αυτό δείχνει ότι ο ΕΜΣ έχει βοηθήσει να διατηρήσουμε την συνοχή της Ευρωζώνης», ενώ ο ευρωχώρος δείχνει πλέον υγιείς οικονομικές επιδόσεις, καθώς το ευρώ, ως κοινό νόμισμα, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Όπως επισημαίνει ο ολλανδός Γενικός Γραμματέας του ΕΜΣ, ο ΕΜΣ και ο EFSF έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 300 δισεκατομμύρια σε ομόλογα και ανεξόφλητο χρέος. «Πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος στην ωρίμανση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάνειά μας προς χώρες μερικές φορές έχουν πολύ μεγάλους χρόνους ωρίμανσης, στην περίπτωση της Ελλάδας 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Αντιθέτως, ο μέσος όρος χρόνου ωρίμανσης των δανείων μας είναι επτά χρόνια». Με άλλα λόγια, εξηγεί ο κ. Γιάνζε, πρέπει να εκτελέσουμε σημαντικές αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων που λήγουν και τα οποία εκδόθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα επόμενα χρόνια τα δάνεια προς τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο ΕΜΣ θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παίκτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης