Ηλεκτρονικό «σαφάρι» από την ΑΑΔΕ για να ελέγξει τα ακίνητα Airbnb

akinita-new1

Η ΑΑΔΕ θα ζητάει από τις πλατφόρμες να κατεβάζουν όσοι νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα και δεν έχουν κάνει δήλωση στο Μητρώο - Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και τα «search robot» του διαδικτύου

Μπορεί οι πλατφόρμες «τύπου Airbnb» να εμφανίζονται απρόθυμες να «φακελώσουν» τους πελάτες τους για χάρη της εφορίας, η Φορολογική Διοίκηση όμως δεν παραμένει άπραγη. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει όσους συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με τους εξής τρεις τρόπους :

1. Ήδη γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο και στη συνέχεια ελέγχουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση. Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκεί, ζητείται η ανταλλαγή πληροφοριών και διεθνής συνεργασία με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών.

2. Μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) μέσα στην οποία πρέπει να οριστικοποιήσουν τα ακίνητά τους στο μητρώο οι Διαχειριστές, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

3. Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού ("search robot") ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

Μιλώντας την Παρασκευή στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας-Prodexpo, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την διάθεση συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των χωρών. Όπως τόνισε «υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης να δράσουμε συνολικά. Έχουμε επισημάνει ότι είναι ένα πρόβλημα που κάθε μία διοίκηση δεν μπορεί να λύσει χωριστά. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε, θα έχει ένα αποτέλεσμα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, ήδη, τις οδηγίες για τα θέματα πλατφορμών. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μια κοινή λύση. Η φορολογία δεν μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει τον ανταγωνισμό».

«Ήταν πρόκληση για εμάς για να φτιαχτεί μια πλατφόρμα φιλική προς το χρήστη. Έχουν γίνει, ήδη, δύο εφαρμογές: Μία για την εγγραφή των ακινήτων και μία για την καταγραφή της κάθε μίας μίσθωσης, που αθροίζεται κάθε τέλος του χρόνου στην φορολογική δήλωση. Είναι πολύ αναλυτικά και τα δύο, συνοδεύονται μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό, είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ένας καινούριος χώρος και αφορά πολίτες πια και όχι εταιρίες και είναι άλλη μια πρόκληση να πετύχουμε την οικειοθελή τους συμμόρφωση. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απλό και εύκολο να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του. Επίσης, δρομολογείται και το κομμάτι του ελέγχου. Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες.

Σε σχέση με την επικοινωνία με τις πλατφόρμες, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι «υπάρχει ήδη διάλογος με τις εταιρίες. Αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Χρήστος

Ντροπή αφήστε επιτέλους ήσυχα τα λ α μ ο γ ι α ελεύθερους επαγγελματίες των παραβάσεων και αντικανονικοτήτων. Κυνηγήστε τους συνταξιούχους και μεροκαματιάρηδες.

Παντελώς ανίκανοι

Επειδή δεν μπορούν (ή και δεν θέλουν) να κυνηγήσουν τα μεγάλα ψάρια, αφιερώνουν όλες τις δυνάμεις τους στην αλίευση ...μαρίδας. Κατ΄αρχήν, ακόμη και με δήλωση ενοικιαζόμενου διαμερίσματος ο ιδιοκτήτης μπορεί τελικά να μην πληρώσει φόρο αφαιρώντας τα έξοδα (που κάλιστα μπορεί να μαγειρευτούν με νομιμότατες δαπάνες) από τις εισπράξεις. Στους επαναλαμβανόμενους πελάτες θα χορηγήσει έκπτωση και η συναλαγή θα γίνει εκτός πλατφόρμας άρα και εκτός φορολογίας. Επιπλέον, ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω τουριστικών γραφείων δεν μπορεί να ελεγχθεί (άρα και να φολορογηθεί) καθώς δεν συμφέρει ούτε το τουριστικό γραφείο. Τέλος, υπάρχουν πλατφόρμες που δεν είναι ελεύθερη η πρόσβαση συνεπακόλουθα και ο έλεγχος. Το αποτέλεσμα ; Μηδέν. Το μόνο που μπορούν είναι να σκαρφίζονται αστείους τρόπους φοροεπιδρομής στην φτωχολογιά (κακά τα ψέματα, αυτός που νοικιάζει εάν διαμερισματάκι μέσω Airbnb δεν είναι πλούσιος ούτε και πρόκειται να γίνει). Τα ...τζιμάνια της ΑΑΔΕ πληρώνονται χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να ελέγχουν αυτούς που προσπαθούν να "φοροδιαφύγουν" κανα πενηντάρικο για να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι της οικογένειας. Η ΑΑΔΕ είναι μια παντελώς άχρηστη "ανεξάρτητη αρχή" που κάνει ότι γουστάρει, δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δεν είναι υπόλογη για το έργο της, μας κοστίζει τρελά ποσά σε μισθούς (των Golden boys που παριστάνουν τα στελέχη της) και το αποτέλεσμα της δραστηριότητας της είναι για γέλια (οι φοροφυγάδες με τις βίλες και τις πισίνες μένουν επιδεικτικά ανενόχλητοι) και για κλάματα (οι φτωχοί που προσπαθούν να επιζήσουν από τις άδικες φοροεπιδρομές των γενίτσαρων). Όπως "έπιασαν" την φοροδιαφυγή μέσω υποχρεωτικής εγκατάστασης POS στους επαγγελματίες και επιστήμονες (κανένας πελάτης δεν είναι χαζός να πληρώσει διπλάσια για συναλλαγή με κάρτες), το ίδιο θα "πιάσουν" και την φοροδιαφυγή των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων. Να καταργηθεί άμεσα η ΑΑΔΕ, το έργο της (μαζί με το προσωπικό της) να περιέλθει στο ΥΠΟΙΚ αλλά με μισθούς όπως οι υπόλοιποι και να δίνει άμεσα λόγο για το τι κάνει.

Y

.............και τους ενοικους των πολυκατοικιων που φιλοξενουν AIRBNB ποιος θα τους προστατεψει;;; Ολα για το χρημα και ο απλος πολιτης ενοικος πολυκατοικιων πως θα προφυλαχθει;; Οι πολυκατοικιες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ !!!! ειναι μερη που κατοικουν εργαζομενοι, οικογενειες, ηλικωμενοι κα. που θελουν την ησυχια τους, την ασφαλεια τους κλπ. Αν δεν βρει λυση για τον περιορισμο των AIRBNB η πολιτεια και να μην επιτρεπετε AIRBNB στις πολυκατοικιες............ΤΟΤΕ ΝΑ Κ Α Ε Ι το μπουρδ..... το AIRBNB και η ΑΑΔΕ

RD

...μην φας σήμερα... έχουμε... γλάρο για σούπα....

Γιωργος

Πριν λιγο καιρο συζηταγα με γνωστο μου, ο οποιος ασχολειται με το airbnb απ' οταν αυτο πρωτοηρθε στην Ελλαδα. Και μου ειπε το εξης: ''Ειναι θεμα χρονου να σκασει η φουσκα! Ηδη η προσφορα αρχιζει να ξεπερναει τη ζητηση.'' Στο τελος θα μεινουμε παλι οι λιγοι και καλοι. οι 'επαγγελματιες'! Και μου ελεγε για φιλους του που μετετρεψαν ακομα και αποθηκες σε ενοικιαζομενα! Περισυ το καλοκαιρι ηταν γεματοι, φετος τις μισες μερες αδειοι..Και αυτο, περα απο τη ζητηση, οφειλεται και σε κακες κριτικες που αφησαν δυσαρεστημενοι πελατες!

@

Ετσι, σκοτώστε έναν ακόμη "αναπτυσσόμενο" κλάδο της οικονομίας! Ξέρετε τον τρόπο πλέον: φόροι, φόροι, φόροι και δυσφήμιση, δυσφήμιση, δυσφήμιση! Για να χαιρεται και ο ...Πλάντζος.

Δεν θα κερδισουν τιποτα

Δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Χ νοικιάζει το σπίτι του. Εγώ νοικιάζω το σπίτι του πατέρα μου χωρίς να το ξέρει 😎 Μπορώ να βγάλω φωτό οποίο σπίτι θέλω και να το κάνω list! Φιλάκια

Κωστας

Αγοράκι η Airbnb σε δίνει χαρτί και καλαμάρι, ολες τις τραπεζικές συναλλαγές που έγιναν μέσω τις πλατφόρμας......τα λεφτά δεν ήταν χερι με χερι για να μην το ξέρει το σύστημα, εκτός από βλακας είσαι και κουτος..

Kostas

Από την μύγα ξύγκι θα βγάλουν.. Τόσοι Καρανίκες πρέπει να πληρωθούν.

Και πολυ καλα θα κανουν!

Το 'νοικιαζω μαυρα 50ε τη μερα το κοτετσι που μετετρεψα σε σπιτι'' μας τελειωσε!!

Candyman

Φόρο παντού κυρ Πιτσιλή. Ρίξε φόρο. Παντού. Γαμιόληδες απατεώνες.

dim

Μπράβο ! Μπράβο ! Μπράβο ! Να και ένα καλό νέο. Καλό είναι να κοιτάξουν και λίγο παραπέρα, τις internetικές αγγελίες όπου απλόχερα παρέχονται χιλίαδες "υπηρεσίες" αλλά και τα social στα οποία υπάρχει χορός εκατομμυριών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης