Μοσκοβισί: Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων

mosc-new-sim

Η πρώτη αποστολή αυξημένης εποπτείας θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος - Τι απάντησε για το θέμα των συντάξεων

Μήνυμα ότι το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα δεν είναι «το τέλος του δρόμου» και ότι «το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων» έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί στις δηλώσεις του μεσημέρι της Δευτέρας για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, δε, ότι θα τυχόν  πισωγύρισμα «θα έχει αποτέλεσμα να πάνε στράφι οι σκληρές προσπάθειες των τελευταίων οχτών ετών».

Ερωτηθείς για το αν θα κοπούν οι συντάξεις ο Επίτροπος είπε αρχικά «δεν μπορώ να το σχολιάσω» για να προσθέσει «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές». Στη συνέχεια όμως άφησε ανοιχτό παράθυρο προσθέτοντας τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια "κανονική" χώρα θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

«Με  το μαξιλαράκι μπορεί να χτιστεί ένα νέο μέλλον»

«Η Ελλάδα ολοκηρώνει το πρόγραμμα με το υψηλότερο χρέος, αλλά πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουν συμφηνωθεί θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Μαζί με το μαξιλαράκι που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα πιστεύω ότι η χώρα θα μπορέσει να χτίσει ένα νέο μέλλον» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκομίσει τα οφέλη των προσπαθειών και των θυσιών του», ανέφερε ο Μοσκοβισί σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, αφού αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% πέρυσι.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε ότι γνωρίζουμε πως η κατάσταση σας δεν έχει βελτιωθεί συμπληρώνοντας «η Ευρώπη θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας και για εσάς».

Μετά τη ΔΕΘ  τα κλιμάκια της Κομισιόν  στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αναμένονται τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας όπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Η επίσκεψη θα γίνει «την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί ο οποίος σημείωσε ότι η εποπτεία στην Ελλάδα θα είναι πιο στενή σε σύγκριση με τις άλλες χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια λόγω υψηλού χρέους αλλά δεν θα έχει σχέση με το μνημόνιο.

Πρόκειται για τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το πιθανότερο είναι μετά την Κομισιόν και πριν τις 16 Οκτωβρίου που θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες να έρθει στην Αθήνα και η τρόικα (νυν Θεσμοί) σε πλήρη σύνθεση (ΕΕ-ΕΚΤ-ESM-ΔΝΤ) για διαβουλεύσεις.

Το επίσημο ανακοινωθέν της Κομισιόν

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε δώσει στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση για το πέρας του προγράμματος στήριξης, που αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), με εξασφαλισμένη τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της προσήλωσης της χώρας στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε: "Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι απέδειξαν την αλληλεγγύη τους, ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις με αξιοσημείωτο θάρρος και αποφασιστικότητα. Όλο αυτό το διάστημα αγωνίστηκα για να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Καθώς ο ελληνικός λαός ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία του, θα βρίσκει πάντοτε σε μένα έναν σύμμαχο, εταίρο και φίλο."

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: "Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης είναι μια καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ. Για την Ελλάδα και τους πολίτες της, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, ύστερα από οκτώ ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια. Για τη ζώνη του ευρώ, χαράζει μια συμβολική γραμμή κάτω από μια υπαρξιακή κρίση. Με τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα έχουν τεθεί οι βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη: πρόκειται για ένα πεδίο που πρέπει να καλλιεργηθεί και να συντηρηθεί ώστε να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκομίσει τα οφέλη των προσπαθειών και των θυσιών του. Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας."

Στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα συνολικό ποσό ύψους 61,9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή δανείων, με βάση την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και άνευ προηγουμένου δέσμης μεταρρυθμίσεων. Το πρόγραμμα στήριξης ακολούθησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συντέλεσαν στην έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έλαβε μέτρα για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητάς, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το σημαντικό έλλειμμα του ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης σε πλεόνασμα το 2017, το οποίο και αναμένεται να διατηρηθεί. Τα εν λόγω μεταρρυθμιστικά μέτρα και οι προσπάθειες εξυγίανσης θα έχουν σωρευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση, χάρη στις επιτυχείς πράξεις ανακεφαλαιοποίησης, στην αναμόρφωση της διακυβέρνησης των τραπεζών, και στην εφαρμογή στρατηγικής με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν.

Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης έχει βελτιωθεί, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης νέων κανόνων για τον διορισμό, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, μέσω της σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και μέσω της θέσπισης μέτρων για να καταστεί το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Τέλος, έχουν ληφθεί σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να μπορέσουν οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας· καθώς και για τη διαμόρφωση βιώσιμων και καθολικών συστημάτων συντάξεων, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Από κοινού, αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, δημιουργώντας τις απαραίτητες βασικές προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά κατά τα επόμενα έτη.

Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών επιβεβαιώνει ότι, παρότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί αποφέρουν ήδη απτά οφέλη, με την αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά, με τη μείωση της ανεργίας και με την εξασφάλιση της επιστροφής στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε από το -5,5 % το 2010 στο 1,4 % το 2017 και αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 2 % το 2018 και το 2019. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει προοδευτικά εξελιχθεί από ένα τεράστιο έλλειμμα 15,1 % το 2009 σε πλεόνασμα 0,8 % το 2017 (που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2 % σύμφωνα με το πρόγραμμα). Παρόλο που η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 19,5 % τον Μάιο του 2018, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο από το 20 % για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος σηματοδοτεί για την Ελλάδα το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός άλλου. Θα χρειαστεί να διατηρηθεί η προσοχή στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τις οποίες κληροδότησαν τα χρόνια της κρίσης. Αυτό προϋποθέτει ότι οι ελληνικές αρχές διατηρούν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και διασφαλίζουν τη σταθερή εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018. Το γεγονός αυτό είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χώρα και ο λαός της δρέπουν όλα τα οφέλη των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί κατά τα τελευταία έτη. Κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο, η ολοκλήρωση, η παράδοση και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρακολουθούνται επίσης μέσω ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.

Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξακολουθήσει να συνδράμει τις ελληνικές αρχές, εφόσον το ζητήσουν, κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ = ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ !!!

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΟΥΝ" ΓΙΑ Π Α Ν Τ Α !!! ΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΔΗΜΙΟ ΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ !!! ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ... ΚΙΧ !!! ΓΙΑΤΙ ΟΙ "ΑΓΟΡΕΣ" ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ SIEMENS ΘΑ ... ΘΥΜΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ !! ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 4100 μ. Χ. !! ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ, ΩΣ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ, ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ !!!!!

Να συναχιστουν οι ( μεταρρυθμισει )...

Οπου ( μεταρρυθμισεις ) εννοει οι φοροι ο πρωην εβραιος τροτσκιστης που με καποιο τροπο αναριχηθηκε σε οιπουργο οικονομικων τηε Ευρωπης ενω οι δραστες του ριφιφι των δανεικων και των διορισμων ειναι ολοι εξω με τα λεφτα παντελονιασμενα στα παρανταις και απολαμβανουν επιπλεον τους μισθους και τις συνταξεις τους εις υγειαν των κοροιδων ! Καλα κανει και μας δουλευει αφου του το επιτρεπουμε !

Κρίτων

O αδελφός του παππού του εκ των ιδρυτών του Κ.Κ Ρουμανίας. Ο πατέρας του Σερζ έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος το 1939 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Αμέσως μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε ως έποικος στην Παλαιστίνη. Για να μην πολεμήσει με τους Άραβες κατέφυγε στην Γαλλία το 1946. Εκεί γνώρισε και την γυναίκα του, από την Πολωνία, Εβραία εσκενάζυ, όπως και αυτός. Αμφότεροι ανεδείχθησαν σε καθηγητές πανεπιστημίων, εκ των βασικών επαγγελματικών ειδικοτήτων των Εβραιων «μεταναστών» στην Γαλλία.

gasmas

μη μας το χαλάς ρε πετράν. εδώ προσπαθούμε να πείσουμε τα σανοφάγα ότι βγήκαμε από το μνημόνιο που ψηφίσαμε όταν κάναμε το οχι 62%, ναι.

Χχ

Μιλάει για μεταρρυθμίσεις ο γελοίος γάλλος κολητος του Καρανίκα

fsef

αντε να βγουμε να γιορτασουμε.. κοινως τερμα χρηματοδοτηση και οι καταστρεπτικες τιμωριες για την οικονομια παραμενουν και ερχονται και αλλες. ωραια

Παναγιώτης

Στις 20 Αυγούστου ''βγαίνουμε''. Στις 10 Σεπτεμβρίου έρχονται για εποπτεία. 20 μέρες ελευθερίας, 20 ημέρες πραγματικής αριστεράς. Έ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ; Να σφάξουμε τον ΜΟΣΚΟ το σιτευτό.

ΒΛΑΚΑΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ??? ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ , ΤΟΝ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟ ???

Προφανές

Δηλαδή θα συνεχίσουμε και μετά το μνημόνιο να εκλέγουμε βουλή για να ψηφίζονται νόμοι? Εμείς η ΝΔ-ψεκασμένοι πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναγίνει μεταρρύθμιση ποτέ ξανά! Ήταν χαλασμένος ο σανός μάλλον....

Makis

νά τι παθαίνεις όταν καλείς τον Κάρολο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)